SJEKK ALLTID KILOPRISEN: - Løk pakket i strømpe er ekstremt mye dyrere per kilo enn løk i løsvekt eller sekk. Vær nøye med å se på kiloprisene, da er det lettere å sammenligne, sier kokk Charlotte Mohn. Foto: CECILIE LEGANGER
SJEKK ALLTID KILOPRISEN: - Løk pakket i strømpe er ekstremt mye dyrere per kilo enn løk i løsvekt eller sekk. Vær nøye med å se på kiloprisene, da er det lettere å sammenligne, sier kokk Charlotte Mohn. Foto: CECILIE LEGANGERVis mer

Slik spiser du godt på et litt mindre budsjett

Smarte grep om du vil spare penger på middagen.

(Dinside): Å lage næringsrik, billig og kjapp mat er en utfordring.

Men med litt planlegging og smarte valg i butikken, er det ikke uoverkommelig, ifølge kokk og kokebokforfatter Charlotte Mohn.

Her er hennes beste tips til hvordan du kan spise godt på et litt mindre budsjett.

Arne Brimi: Kaster du brokkolistilken, kaster du en delikatesse

Lag en plan - Generelle tips til enkle og rimelige middager som gir deg god kjøkkenøkonomi, er å lage en måltidsplan for hele uka og handle inn alt på én dag, sier Mohn.

For da unngår du impulskjøpene som fort kan bli veldig dyre.

Charlotte Mohn har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark, samt TV-kokk.  Foto: HÅKON EIKESDAL
Charlotte Mohn har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark, samt TV-kokk. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Å handle når du er mett, er heller ikke så dumt. Alle har vel rast sultne rundt i butikken og fylt opp vogna, uten mål og mening.

Slik ender du raskt opp med mye rart i posene, og sjansen er stor for at det blir mye svinn. Faktisk så kaster vi over en tredjedel av maten vi kjøper, og mye av det skyldes dårlig planlegging.

Velg rimelige grønnsaker - Bruk mye av de rimeligste grønnsakene for å tøye for eksempel fisk eller kjøtt du bruker i retten. Da snakker vi potet, rotgrønnsaker og løk primært, tipser Mohn.

I tillegg er bønner og linser rimelig, og de kan kjøpes i store poser hos grønnsakhandlere.

En kjøttsaus kan du med fordel også tilsette masse grønnsaker og bønner, og dermed redusere kjøttinnholdet med 50 prosent.

- Bonusen blir et sunnere kosthold og en rett som faktisk smaker enda bedre.

VARIÉR: En god grønnsaks- og linsesuppe kan varieres i det uendelige, du kan for eksempel tilsette pølsebiter om du har en pølsesnabb til overs. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
VARIÉR: En god grønnsaks- og linsesuppe kan varieres i det uendelige, du kan for eksempel tilsette pølsebiter om du har en pølsesnabb til overs. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

Karla Siverts helt grønne retter: Perfekt for deg som er glad i chili og litt krydder.

Kjøp i store kvanta Hvis du vil lage noe kjapt og billig, foreslår Mohn å lage en suppe. Løk, hvitløk og en eller flere grønnsaker sammen med vann gir oss deilige supper.

For å lage de enda mer mettende, kan vi ha oppi byggryn, linser, bønner eller kikerter.

- Det lønner seg oftest å kjøpe litt større kvanta av disse råvarene. Eksempelvis er løk pakket i strømpe ekstremt mye dyrere per kilo enn løk i løsvekt eller sekk, sier Mohn.

Ja, vær nøye med å se på kiloprisene, da er det lettere å sammenlikne.

Og har du mye grønt til overs, sper du på utover i uka, så alt blir spist opp. Gulroten er like god til indisk som italiensk mat, og løk kan du bruke til alt.

Et siste triks? Bak brødet ditt selv, det har både magen og lommeboka godt av.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.