1) Stavtaket starter med beinarbeidet. Her gjøres det en utstrekning av hele kroppen (ikke loddrett, men med et fall framover), slik at man kommer i en gunstig posisjon med overkroppen og hofta. Bildeserien er tatt i en slak oppoverbakke, og Mattis velger derfor gir deretter. Det er naturlig å sette stavene nærmere kroppen i slikt terreng, enn hvis det hadde vært slakt nedover. Foto: Kristin Roset
1) Stavtaket starter med beinarbeidet. Her gjøres det en utstrekning av hele kroppen (ikke loddrett, men med et fall framover), slik at man kommer i en gunstig posisjon med overkroppen og hofta. Bildeserien er tatt i en slak oppoverbakke, og Mattis velger derfor gir deretter. Det er naturlig å sette stavene nærmere kroppen i slikt terreng, enn hvis det hadde vært slakt nedover. Foto: Kristin RosetVis mer

Treningsskolen

Slik staker du riktig

Riktig staking skaper kraft og framdrift. Langrennsløper Mattis Stenshagen viser deg hvordan

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Han er en av Norges beste skiløpere, og rå på staking. Mattis Stenshagen fra Follebu viser oss hvordan vi bør stake.

- God staketeknikk er avgjørende for å gå så økonomisk som mulig, og så fort som mulig. Det å unngå store energilekkasjer er viktig. En typisk feil er å «bukke» for mye med overkroppen istedenfor å stå imot med magen, sier 21 åringen som nylig gikk inn til en sterk 7. plass i verdenscupen i Planica forrige helg.

- Timingen bedre

Mattis staker lett bortover skiløypa på Birkebeiner Skistadion. Han har brukt mye tid på å bli en bedre staker. Det kan rekruttlandslagstrener, Anders Bystrøm bekrefte.

–Mattis er en av de i Norge som staker best, både teknisk og fartsmessig. Han har jobbet hardt med stakingen og utviklet seg mye de siste åra. Tidligere hadde han mye kraft, men ikke den beste effektiviteten. Nå er timingen mye bedre, og han bruker kreftene sine smartere, forteller Anders Bystrøm.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn