Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik steiker du en perfekt biff

På matkurs hos Arne Brimi. Med biff, entrecote og urtetrekt indrefilet.

IKKE STEIK FOR MYE: - Det viktigste med å steike kjøtt, er å heller steike litt for lite enn for mye. Steiker du kjøttet for mye, er toget gått for den råvara, sier Arne Brimi.
Foto: Mette Møller / Dagbladet
IKKE STEIK FOR MYE: - Det viktigste med å steike kjøtt, er å heller steike litt for lite enn for mye. Steiker du kjøttet for mye, er toget gått for den råvara, sier Arne Brimi. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

VIANVANG i Vågå (Dagbladet): Vi møter dem allerede i bakkene på vei opp mot Vianvang. En stor flokk anorakkledde sprekinger i alle aldre. Den eldste 80 år, yngstemann 15. Alle er på vei til matkurs med Arne Brimi. Det første av tre kurs kokken arrangerer i høst.

- Hos oss på Vianvang gjelder to regler, sier Brimi. - Du går til fots hit. Og vi drikker ikke brus her.

PERFEKT BIFF: pÅ Matkurs med Arne Brimi på Vianvang. Vi lærer å lage indrefilet og entrecote. Foto: Mette Møller / Dagbladet
PERFEKT BIFF: pÅ Matkurs med Arne Brimi på Vianvang. Vi lærer å lage indrefilet og entrecote. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Moro med mat
- Det er vanskelig å lære folk å lage mat. Ja, det er mer eller mindre håpløst, sier Brimi inni dampen fra en diger kjele med kraft, og flokken med kursdeltakere ler litt usikkert. Kokken fortsetter:

- Folk må ville nok sjøl, ellers går det ikke. Hvis du synes det er moro å lage mat, da lager du god mat. Ja, slik tror jeg det er, sier Brimi.

HELSTEKT ENTRECOTE: På Brimi-vis.
Foto: Mette Møller / Dagbladet
HELSTEKT ENTRECOTE: På Brimi-vis. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Han viser fram en hel, flott indrefilet, og fjerner raskt hinner og sener. Så skjærer han av spissen på fileten.

- Den kalles filet mignon, og er en eksklusiv del av fileten. Vi får bare en filet mignon av hver indrefilet. Men i dag skal vi steike real biff, og da skjærer vi fine, like store biffer av midtstykket, forklarer Brimi. Han krydrer biffene med litt salt og pepper, og legger dem straks i en stor, varm steikepanne.

URTETREKT INDREFILET: Enklere kan det knapt bli, og kjøttet smaker fantastisk.
Foto: Mette Møller / Dagbladet
URTETREKT INDREFILET: Enklere kan det knapt bli, og kjøttet smaker fantastisk. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Biffen skal hvile
- Jeg pleier å krydre rett før steiking. Andre krydrer underveis i steikinga. Men det viktigste med å steike kjøtt, er å heller steike litt for lite enn for mye. Steiker du kjøttet for mye, er toget gått for den råvara, sier Brimi.

Det freser og spruter i varmt smør rundt kjøttstykkene i panna. Kokken sjekker brunfargen på kjøttet, og snur stykkene kjapt. Etter et par minutter tar han biffene ut av panna, og dem få hvile litt før han setter dem i steikeovnen.

- Slik, nå skal de står der til kjøttet begynner å svulme opp. Da tar vi dem ut, og så skal dere snart få en smakebit av god biff, sier Brimi.

Kvalitet
Til en lydhør forsamling snakker han engasjert om viktigheten av gode råvarer. For Brimi er det noe av gleden ved å holde matkurs. Han vil inspirere deltakerne til å bli bevisste forbrukere, både på smak og kvalitet.

- Det er fint å handle hos folk dere er trygge på, eller kjøpe fra produsenter dere vet har gode varer. Glem å kjøpe billig, utenlandsk indrefilet. Har dere råd til å komme her på matkurs, har dere råd til å bruke penger på gode råvarer også, sier Brimi med et smil.

Kursdeltaker Gunn Haugland (53) fra Bergen liker det hun hører. Sammen med to matinteresserte søsken er hun på Vianvang for å bli inspirert til å lage bedre mat.

- Bare det å være på dette stedet gir meg en god følelse. Og jeg som trodde jeg var god til å steike biff. Nå skal jeg hjem og prøve en ny metode. Dette kjøttet ble fantastisk mørt, sier Gunn Haugland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media