GIFTIG VAKKER JULEROSE: Steller du den godt nå, kan du plante stauden ut til våren. Foto: Tonje Bergh/OBP
GIFTIG VAKKER JULEROSE: Steller du den godt nå, kan du plante stauden ut til våren. Foto: Tonje Bergh/OBPVis mer

Slik steller du julas nye favorittblomst

Sier fra når den trenger vann.

Julerosen regnes som den første juleblomsten, så forsvant den mer og mer, men nå har den fått sin renessanse i de norske hjem. Og den trenger godt stell som våre andre juleblomster.

- Julerosen er egentlig en uteplante, sier blomsterdekoratør og verdensmester i samme grein, Stein Are Hansen. Han sier at stauden blomstrer naturlig ute i norske hager fra sein vinter/tidlig vår. Aller best liker julerosen seg mellom fire og tolv grader.

Lys plassering - Men hva med julerosene vi kjøper til jul og som plasseres i stua?

- Skal du holde den blomstrende lengst mulig, må du gi den en lys og sval plassering. Julerosen vil ikke ha for mye vann, men den skal heller ikke bli knusktørr. Julerosen gir imidlertid beskjed når den er tørst, da henger den med blomsterhodene. Aller helst bør du gi den vann før den henger med hodet. Hvis du vil plante den ut en lun plass til våren, kan du ta vare på den med litt gjødsel i tida framover.

Tilvenning Blomsterdekoratøren understreker at den må ha en kjøligere plass når bladene vokser sterkt.

- Sett den i soveromsvinduet og la den står der til den plantes ut. Lys er noe av det viktigste rosen må ha. Den tåler kuldegrader, men må tilvennes. Det nytter ikke å flytte planten direkte fra innetemperatur og ut i minus fem grader.

- Det sies at blomsten er giftig?

- Alle plantene i soleiefamilien inneholder gifter, men ta det helt med ro. Jeg tror ikke det er noe fare, de bærer jo ikke frukter slik at noen kan bli fristet til å spise den, sier Hansen.

Myteomspunnet blomst Det er mange myter rundt blomsten. I folkemedisinen ble den blant annet brukt til å jage bort sinnssykdom, og den ble derfor gjerne plantet ved inngangen til husene. Fordi den er giftig brukes den ikke lenger i vanlig urtemedisin, men tidligere ble den brukt mot forstoppelse, innvollsorm og uteblitt menstruasjon.

Urten inneholder en bitter urt som skal virke hjertestimulerende. Hvit julerose har blitt brukt som et abortframkallende middel, brekkmiddel, urindrivende middel og kraftig avføringsmiddel. Store doser kan paralysere sentralnervesystemet, derfor anvender ikke vanlige urteleger julerosen lenger. Urten brukes imidlertid i form av det homøopatiske preparatet Helleborus.

Hvit julerose ble ansett for å ha magisk kraft, den kunne gjøre magikeren usynlig og beskytte dyr fra onde ånder.

SEINT: I milde strøk blomster blomsten til jul. Her hjemme kommer den seinere, den ideelle temperaturen er mellom 4 og 12 grader.  Foto: Tonje Bergh/OBP
SEINT: I milde strøk blomster blomsten til jul. Her hjemme kommer den seinere, den ideelle temperaturen er mellom 4 og 12 grader. Foto: Tonje Bergh/OBP Vis mer

En legende forteller at blomstene til julerosen opprinnelig var svarte, men at de mirakuløst ble hvite som snø da Jesus ble født.

En annen forteller at en av gjeterne hadde glemt gaven ved Jesu fødsel. Datteren hans ble så lei seg at hun gråt. Der tårene falt til jorden, vokste julerosen opp.


Les også Spyl treet før du tar det inn
Maks julestemning på liten plass
Bordskikkene du bør kunne før juleselskapet
Gir fæle julegaver til barna

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

JULEBLOMST MED HISTORIE: Bruk den vakre julerosen som dekorasjon i jula. Foto: Tonje Bergh/OBP
JULEBLOMST MED HISTORIE: Bruk den vakre julerosen som dekorasjon i jula. Foto: Tonje Bergh/OBP Vis mer