FRISTER: Hvem har ikke spist mer fra godteskåla enn samvittigheten tåler? Under ser du sju metoder som kan hjelpe mot søtsuget. Foto: Colourbox
FRISTER: Hvem har ikke spist mer fra godteskåla enn samvittigheten tåler? Under ser du sju metoder som kan hjelpe mot søtsuget. Foto: ColourboxVis mer

Slik stopper du søtsuget

Her er sju konkrete metoder.

Nesten én av fire av oss opplever dårlig selvdisiplin når det kommer til søtsaker.

En undersøkelse Synovate har gjort for Dagbladet viser at fristelsene er vanskeligst å motstå for personer mellom 25 og 39 år. Her oppgir 28 prosent at de ofte spiser mer søtt enn de har planer om, og at de fortsetter å spise selv om de tenker at de ikke burde.

De vanskelige fristelsene Årsaken til at fristelsene er vanskelige å motstå, er sammensatt, forklarer Espen Rostrup, lege ved hjerteavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

- Vi er omgitt av matoverskudd og mat utviklet for å stimulere oss både visuelt og gjennom konsistens, smak og lukt. Noen foretrekker søtt, noen salt og andre fett, men søtsug ser ut til å være den største utfordringen for de fleste. Nyere forskning tyder på at belønningssystemer i kroppen fører til at vi spiser mer søtsaker enn vi ønsker. Vi får en fysiologisk belønning som gir en følelse av tilfredshet, sier han.

I Dagbladets sommerundersøkelse oppgir én av tre kvinner at de i løpet av det siste året har brukt søtsaker for å lindre nedstemthet, sinne eller tristhet.

Avhengighet - Sukker er koblet opp mot hjernen på samme måte som nikotin, alkohol og narkotika. Det gir en respons, en følelse av lykke. Det fører til økt produksjon av lykkehormonene serotonin, endorfin og dopamin, sier danske Charlotte Hartvig, klinisk ernæringsfysiolog og forfatter av boka «Stopp søtsuget».

- Derfor kan du bli avhengig av sukker, sier hun.

Og kroppen gjør det ikke enkelt for oss. Rostrup forklarer at den etter hvert trolig trenger stadig mer søtt for å gi den samme følelsen av tilfredshet.

Dette skjer i kroppen I tillegg er sukkersuget vanskelig å ignorere fordi det opprinnelig ville vært et alvorlig tegn man ikke skulle overse.

- Når sukker tas opp i blodbanen, skilles det ut insulin for å gjenopprette normalt blodsukkernivå. Ved inntak av store mengder sukker og rask blodsukkerstigning, vil insulinmengden senke blodsukkernivået under normalen, sier Rostrup, som også er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen.

SJOKOLADEGLADE: En av fire spiser søtsaker selv om de mener de ikke burde. Foto: Colourbox
SJOKOLADEGLADE: En av fire spiser søtsaker selv om de mener de ikke burde. Foto: Colourbox Vis mer

Dette oppfatter kroppen som at noe er galt, forklarer Hartvig.

- Før vi fikk raffinert sukker, for eksempel i steinalderen, ville dette lave blodsukkeret vært et signal om alvorlig sult. Derfor skriker hjernen etter rask opptagbar næring.

Bruk helga Hartvig, som til daglig jobber som ernæringsfysiolog ved Kostklinikken Immanuel, forklarer at noen vil klare å begrense sukkerinntaket til helga. For andre er det vanskelig. Disse må fjerne alle søtsaker fra kosten.

- Se på dem som røyker. Noen kan festrøyke, andre blir fastrøykere. På samme måte er det med sjokolade. Noen klarer å holde seg til helgekosen, andre ikke, sier hun.

Hvilken type er du? Hartvig mener vi selv vet i hvilken gruppe vi hører til.

- Vi kjenner alle oss selv. Prøv å spise mindre søtsaker i en måned. Hold deg til litt søtt på lørdager. Og se om du klarer det. Gjør du det, kan du anse deg selv som en av de få heldige, sier Hartvig.

- For de fleste er det ikke så enkelt. De må fjerne alt som heter søtsaker fra kosten, sier Hartvig.

En av fire mellom 25 og 39 år sier i vår undersøkelse at de bør forandre sitt forhold til søtsaker. Blant 18-24-åringer føler 40 prosent det samme. Ønsker du et sunnere kosthold, eller også å gå ned i vekt, kan du under lese mer om hva du kan gjøre for å stoppe søtsuget.

1. Kutt alt søtt For dem som klarer det, er første bud for å få mindre lyst på sjokolade rett og slett å kutte det fra kosten. Så enkelt og så vanskelig er det.

En studie publisert i tidsskriftet Obesity konkluderer med at det å utelukke enkelte matgrupper fra dietten gjør at lengselen etter dem blir mindre. De sammenliknet en lavkarbodiett med en diett med mindre fett og fant at de som gikk på lavkarbo i to år rapporterte et mindre søtsug. De lengtet heller ikke etter brød og andre stivelsesrike matvarer like mye som før. De på den fettreduserte dietten hadde langt mindre higen etter fet mat.

2. 80/20 Er du av dem som ikke klarer å holde deg helt borte fra godsakene, tenk 80/20. Tenk hverdagssunn. Går du uten sjokolade og kaker minst 80 prosent av tida, kan du kose deg med god samvittighet resten av tida.

- Å begrense søtsakene til en gang i uka vil nok for mange redusere både søtsug og sukkerinntak. Dersom man ønsker å gå ned i vekt bør nok lørdags- og helgekosen også begrenses betydelig, sier Espen Rostrup.

3. Spis proteiner Beste råd for å kunne gjennomføre et kosthold uten søtsaker, er ifølge Charlotte Hartvig å spise mye proteiner.

- Proteiner gir en god metthetsfølelse som varer lenge. Spis frokost, lunsj og middag rik på proteiner. Egg, melkeprodukter uten tilsatt sukker til frokost, brød med mye kylling, kalkun eller tunfisk til lunsj og fisk, kylling og grønnsaker til middag, sier hun.

- Da vil du ikke føle den samme type sult, den som gjerne kommer i 15-tida når du kjenner at du må ha en sjokolade for å klare deg gjennom resten av arbeidsdagen.

Å spise ofte og proteinrikt er faktisk nok for mange, forklarer Hartvig. For andre må det «metadon» til (se neste punkt).

4. «Metadon» - I en overgangsfase kan du spise sukkerfri sjokolade, sukkerfri brus og liknende. Det vil gi deg søtsmaken uten å heve blodsukkeret, sier Hartvig.

- Vil ikke det opprettholde søtbehovet?

- Jo, til en viss grad, men disse alternativene er det enklere å kutte ned på, nettopp fordi de ikke skaper den samme reaksjonen i kroppen. Etter et par uker glemmer faktisk mange å spise de sukkerfrie alternativene. Da har de kommet seg gjennom overgangsfasen, som med nikotinplaster, sier hun.

5. Sov nok Søvnløse er lettere å friste. Ved Harvard Medical School har forskere funnet en sammenheng mellom trøtthet og den delen av hjernen som er viktig for å tenke logisk.

- Selv helt normale svingninger i løpet av dagen kan endre hjernens reaksjoner viktige for å regulere valg av mat, sier forsker William Killgore i en pressemelding.

SØTT OG GODT: For mange kan søtsuget være vanskelig å ignorere. Foto: Colourbox
SØTT OG GODT: For mange kan søtsuget være vanskelig å ignorere. Foto: Colourbox Vis mer

- Dette kan påvirke valgene, både når det gjelder hvorvidt man spiser og hva man velger å spise, sier Killgore.

6. Prøv lavkarbo - Innen forskningen har man vist at kosthold med lite karbohydrater senker suget etter søtt. Dette samsvarer også med tilbakemeldingene fra forsøkspersonene i våre lavkarbostudier, sier Rostrup.

- Kutter man ut sukker og raske karbohydrater fra for eksempel hvitt mel og pasta, vil man nok oppleve at det verste søtsuget avtar etter noen dager. Også svingningene i sultfølelse og blodsukker blir mindre, sier han.

- Men vanene og innlæringen av den fysiologiske belønningen sukkeret gir, tar det nok noe lengre tid å avlære, sier Rostrup.

7. Kutt også sukkerfrie søtsaker Har du for vane å spise sukkerfrie søtsaker med kunstig tilsetning, er dette noe du kanskje skal revurdere å fortsette med over lengre tid. Rostrup mener det for noen vil være nødvendig å også redusere denne søtsmaken, fra lettbrus, sukkerfri tyggis og liknende.

- Det er tenkelig at lettbrus kan være med på å opprettholde søtsuget hos enkelte. Dersom man mistenker det hos seg selv, vil det beste rådet være å kutte ut lettbrusen i en periode for å se hva som skjer.

SUKKERFRITT: - Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål når det gjelder lettbrus, sier Espen Rostrup. Les mer i faktaboksen nederst i saken. Foto: Colourbox
SUKKERFRITT: - Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål når det gjelder lettbrus, sier Espen Rostrup. Les mer i faktaboksen nederst i saken. Foto: Colourbox Vis mer