Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik styler du boligen før du selger

Seks knep som setter fart på budrunden.

FØR OG ETTER STYLING: Ved å tilføre møbler og style boligen før salg kan du gi kjøperen et bedre inntrykk av boligens potensial. Foto: Intro interiørdesign
FØR OG ETTER STYLING: Ved å tilføre møbler og style boligen før salg kan du gi kjøperen et bedre inntrykk av boligens potensial. Foto: Intro interiørdesign Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligmarkedet er brennhett om dagen og mange boliger selges til langt over takst.

Mange sverger i dag til boligstyling på ulike måter, og det har blitt en merkbar trend de siste åra. Nye stylingbyråer dukker stadig opp, med ulike konsepter og varianter av boligstyling.

Komplett konsept I Sverige har en ny form for meglerhus vokst fram de siste åra, som baserer seg på å ha et gjennomført interiør i de boligene de selger. Boligstyling er en del av totalpakken til kundene, i en eller annen form.

Alvhem mäkleri i Göteborg er en av de største aktørene i Sverige.

- Konseptet vårt baserer seg på et samarbeid med dyktige stylister, håndplukket fotograf, og en interiørbutikk der kundene kan både kjøpe og låne varer til styling, forklarer Nils Jacobsson i Alvhem mäkleri til bonytt.no.

- Produkter fra butikken kan også kjøpes til den nye, framtidige boligen deres, om de ønsker det. Kundene kan enten bestille en styling av oss, eller de kan låne ting og style selv.

Meglerne styler selv - Men meglerne våre er også svært dyktige til å style, og det hender at stylistene ikke må inn på banen i det hele tatt. Hos oss er det ingen satt løsning, ettersom hvert tilfelle og hver leilighet er ulik og unik.

- Vi tror på personlig engasjement og gode relasjoner. Vi vil kunne legge ned like mye tid og engasjement på alle kunder, og på den måten blir det mer personlig.

Meglerne hos Alvhem mäkleri blir alle utstyrt med en egen stylinghåndbok som de må sette seg inn i. Den inneholder både bilder og informasjon som de har samlet opp gjennom årenes løp.

- Meglerjobben hos oss innebærer litt mer enn vanlig megling, forklarer Jacobsson.

Bestemte kriterier Alvhem mäkleri ligger i Göteborg og fokuserer bare på gamle leiligheter i tre deler av byen.

- Vi har faktisk måttet takke nei til folk, fortsetter Jacobsson. - Konseptet vårt er gamle leiligheter, og vi holder oss utelukkende til områdene Linné, Vasastan och Kungshöjd.

- Jeg mener absolutt at styling lønner seg for kunden, ellers hadde vi ikke anbefalt det.

- Vi selger ikke bare en bolig, men en livsstil og en forutsetning om en framtidig drøm.

Prisen for en pakke hos Alvhem mäkleri ligger på mellom 10 000 og 30 000 svenske kroner.

Boligstyling i Norge Intro interiørdesign er et av de norske stylingbyråene.

GJENNOMFØRT: Denne boligen fra Intro interiørdesign har et stylet og gjennomført uttrykk. Foto: Intro interiørdesign
GJENNOMFØRT: Denne boligen fra Intro interiørdesign har et stylet og gjennomført uttrykk. Foto: Intro interiørdesign Vis mer

- I all hovedsak blir vi kontaktet av meglere, men stadig flere privatpersoner kontakter oss også direkte. Vi har mange faste kunder, de benytter oss fordi de kjenner godt til oss og vet at vi alltid leverer. Det vil si at vi ikke har noen formelle avtaler, forklarer Kari Brantenberg, daglig leder hos Intro interiørdesign til bonytt.no.

Prisene - 50 kvadratmeter ligger på ca 10 000 kroner for leie til visning og 12 000 kroner for tre visninger. Alt blir satt inn til foto, som regel er dette 1,5 uke innen visning, forteller stylistene.

- Tjener man inn den kostnaden ved et eventuelt salg?

- Vi pleier å si at så lenge så mange meglere anbefaler å bruke penger på styling, er det nok verdt det. De kjenner salgsprosessen og vet hva som skal til, og ville nok ikke anbefalt at man skal bruke penger på annet enn meglers salgsprovisjon, sier Kari Brantenberg.

- Det vi ofte opplever, er at spesielt små leiligheter virker mindre uten møbler, og at store kostbare leiligheter trenger flotte møbler for å vise potensialet.

Styling og oppussing Kvadrat Boligstyling er et stylingbyrå i Bergen som også gjør lettere oppussingsarbeid. På lik linje med Intro Interiørdesign jobber de uavhengig, men med mange faste kunder i form av ulike meglerhus.

Margun Sande fra Kvadrat boligstyling mener stylede boliger oppnår høyere priser enn de som ikke er stylet.

- Seriøse undersøkelser gjort i England, der styling er vanlig, viser at stylede boliger oppnådde gjennomsnittlig 7 prosent høyere pris, sier Margun Sande fra Kvadrat Boligstyling til bonytt.no.

TON I TON: Duse farger ton i ton gir et nøytralt og innbydende uttrykk. Foto: Intro interiørdesign
TON I TON: Duse farger ton i ton gir et nøytralt og innbydende uttrykk. Foto: Intro interiørdesign Vis mer

- Vi ser også at lekre bilder på nettet trekker flere til visning. Dette vil igjen gi flere deltakere i budrunden, og da har man jo de beste forutsetninger for å oppnå en god pris. Ofte er det snakk om bare ett hakk opp i budrunden, så er kostnaden med styling tjent inn igjen.

- Vi har stadig flere oppdrag der vi også gjør lettere oppussingsarbeid. Det er av mer kosmetisk karakter, som malingarbeid, legging av parkett, skifte benkeplate, skifte kjøkkenfronter etc.

Styling lønner seg I Norge samarbeider gjerne meglerne med faste boligstylister

- Det lønner seg helt klart å bruke stylister, forklarer Gøran Sørensen fra Privatmegleren Residence på Skøyen til bonytt.no. - Og det påvirker uten tvil boligprisen, mener han.

- Er det rom for å bruke stylist, så anbefaler jeg alltid det, litt avhengig av hva slags bolig det er og hva slags møbler de har fra før.

Styling ikke alltid viktig Christian Vammervold Dreyer fra Eie eiendomsmegling mener at det avhenger av salgsobjektet om styling er fornuftig eller ikke.

- Vi anbefaler ofte styling når boligen ikke er møblert, og av og til ved møblerte boliger. De aller fleste boligene trenger interiørmessige råd i forbindelse med boligsalget, men rådgivningen går oftere på detaljer enn styling av hele boligen, forklarer han.

- Det viktigste når boligene skal forberedes til visning, er at boligen skal være et hjem man vil trives i, ikke nødvendigvis at det er det mest moderne interiøret.

Det tekniske viktigste Hos Forbrukerrådet mener de det avgjørende må være hvordan boligens tekniske tilstand er og ikke hvordan den framstår på overflaten.

GAMMELT OG NYTT: Alle boligene til Alvhem mäkleri er gamle leiligheter i tre bestemte deler av byen. Dette bærer både leilighetene og interiøret preg av. Nye og moderne innslag skaper tøffe kontraster.  Foto: Alvhem
GAMMELT OG NYTT: Alle boligene til Alvhem mäkleri er gamle leiligheter i tre bestemte deler av byen. Dette bærer både leilighetene og interiøret preg av. Nye og moderne innslag skaper tøffe kontraster. Foto: Alvhem Vis mer

- Derfor vil det være viktig med en gjennomarbeidet tilstandsrapport, slik at folk virkelig får det de betaler for. Og i en slik sammenheng vil ikke styling være viktig, sier fagdirektør Bolig, Thomas Bartholdsen, til bonytt.no.

Les også:
Her er de verste kjøkkentabbene
Dette er de verste oppussingstabbene
10 tips til vellykket innredning
Her finner du de kuleste interiørbildene
Derfor skal du la edderkoppen leve

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

FARGEKLATTER: Mange av leilighetene til Alvhem mäkleri har en lys og nøytral base. Enkelte fargeklatter og røffe elementer frisker opp interiøret. Foto: Alvhem
FARGEKLATTER: Mange av leilighetene til Alvhem mäkleri har en lys og nøytral base. Enkelte fargeklatter og røffe elementer frisker opp interiøret. Foto: Alvhem Vis mer
PERSONLIG: Selv om Alvhem mäkleris boliger er stylet, har de gjerne et personlig uttrykk i interiøret. Foto: Alvhem
PERSONLIG: Selv om Alvhem mäkleris boliger er stylet, har de gjerne et personlig uttrykk i interiøret. Foto: Alvhem Vis mer