Slik surfer du raskere på nett i ferien

Med det rette utstyret går det kjappere.

HVERDAGEN: Vi opplevde at vår smarttelefon valgte 3G oftere enn vi fikk LTE på hytta, en aldri så liten skuffelse. Modemet til Telenor klarte seg mye bedre. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
HVERDAGEN: Vi opplevde at vår smarttelefon valgte 3G oftere enn vi fikk LTE på hytta, en aldri så liten skuffelse. Modemet til Telenor klarte seg mye bedre. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): I sommer kan du med rette utstyret og abonnement få økt farten på nettsurfing og streaming (lenken krever abonnement). Du vil kunne oppleve økt fart på både nedlasting og opplasting av data.

Forutsetningen er at du enten har en smartmobil av nyeste slag, som støtter LTE (Long-term Evolution), eller et modem fra Telenor eller NetCom.

Telenor kan nå tilby «4G»-dekning i de 17 største byene og 18 vintersportssteder, og utbyggingen er i full gang langs Sørlandet.

NetCom var først ute med 4G datanett via modem. Nå åpner de også for mobiltelefoner i Oslo og Bergen.

Mot 2015 - 90 prosent av Telenors mobilkunder har 3G-dekning der de bor, og den videre utbyggingen vil sikre en dekning på hele 95 prosent. Innen utgangen av 2015 skal dessuten 9 av 10 nordmenn også kunne gjøre bruk av 4G fra Telenor, sier informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor.

Telenor har økt bredbåndskapasiteten på de viktigste utfarts- og sommerstedene.

- Vi fortsetter å satse på god dekning og kapasitet i mobilnettet der våre kunder virkelig trenger mobilt bredbånd, og dette vil sikre en god brukeropplevelse for deg som vil surfe på mobilen eller nettbrettet, sier Meling.

- Langs kysten fra Svinesund til Lindesnes vil vi ha god 4G-dekning til sommerferien, og vi har tidligere forsterket 3G-dekningen på denne kyststrekningen.

Størst sjans for god hastighet får du med et eget modem som kan ta alle tre frekvensene. Iphone 5 klarer bare 1800mhz.

«3G og en halv» Fjerde generasjon mobilnett er egentlig bare «3G og en halv», men både NetCom og Telenor markedsfører dette som fjerde generasjon.

SPEEDTEST: Iphone viser LTE, og testen gir brukbar hastighet, men langt unna den teoretiske hastigheten på 100Mbit/s. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SPEEDTEST: Iphone viser LTE, og testen gir brukbar hastighet, men langt unna den teoretiske hastigheten på 100Mbit/s. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Den egentlige 4G-teknologien skal klare 1 Gbit i sekundet hvis klienten står stille, mens kravet er sømløs overføring på 100 Mbits i sekundet når man er i bevegelse.

Synes du dette er litt rotete og innviklet, så kan du trøste deg med at nerdene er irritert over «4G»-betegnelsen, siden verden ikke er blitt enige, og teknologien er uferdig.

Hastigheten En tidlig test i Risør-området i april viste at basestasjonene var få, og det var langt mellom de gode signalene.

Modemet til Telenor med tre frekvenser fant 4G først, mens iPhone vekslet mellom 3G og LTE. Her har Apple vært noe mer nøkterne enn Telenor og NetCom, som selger 4G-hastighet for alt det er verdt.

Når det er sagt, skal vi nevne vår lille minitest fra hytta i Nes i Buskerud. Telefonen vekslet mellom 3G og LTE, mens modemet viste 4G hele tida.

Ved å teste med Speedtest.net, fant vi at vist 4G ikke ga vesentlig høyere hastighet enn 3G når det gjaldt nedlasting. Derimot viste testingen at opplastingshastigheten økte opptil fire ganger.

Konklusjonen av målingen på hytta, som ligger et godt stykke unna alpinsenteret, viste at vi var helt i utkanten av basestasjonens rekkevidde.

Valget Forbedringen i forhold til 3G ga ikke en umiddelbar beskjed om «løp og kjøp ny telefon».

Derimot ga testen en indikasjon på at modemet til Telenor var løsningen. Med dette fikk vi bortimot en dobling av nedlastingshastigheten, mens opplastingen var like dårlig.

Vi snakker om nedlastingshastigheter fra omtrentlig 6 Mbit/s til i underkant av 11 Mb/s. Opplastingen lå på 1 Mb/s til 4 Mbit/s.

Ved riksvei 416 mellom E18 og Risør målte vi på det meste 26 Mb/s nedlasting. Opplastingen viste da elendige 0.73Mb/s.

Separat modem Vår foreløpige minitest indikerer at det beste er å velge et separat modem, som også er trådløsruter.

Det er enkelt å bruke og lettere å dele nett for hele familien enn å åpne mobilen for delt Internett.

Har du dataabonnement på mobilen fra før, blir det aller billigst å bestille et ekstra simkort på samme abonnementet.

Modemet velger mellom alle tre frekvensene, mens androidtelefoner med 4G og iPhone 5 opererer på forskjellige frekvenser.

Er du i markedet for ny telefon, er det kanskje lurt å sjekke ut hvilken som fungerer best der du ferierer mest.