OPPSKRIFT PÅ SYLTING AV PLOMMER: Det er ikke vanskelig å sylte plommer - og så blir de supergode med litt rom... Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ SYLTING AV PLOMMER: Det er ikke vanskelig å sylte plommer - og så blir de supergode med litt rom... Foto: Erik HannemannVis mer

Slik sylter du plommer

Med den ekstra ingrediensen blir de veldig, veldig gode ...

Høsten er tid for å høste. Plommer, for eksempel. Det er fristende å spise dem som de er, rett fra treet. Men, når du har er forsynt, er det sylting du bør prøve deg på.

Sylta plommer er nydelig som en kul chutney til fisk, kjøtt eller kylling. Selv liker jeg det aller best til is - for eksempel til stracciatella, men også til krokanis eller til en bolle med friske jordbær eller bringebær. (Jeg gleder meg til å helle min hjemmelagde vaniljesaus over dem også, men det har jeg ikke prøvd ennå.)

Hva er sylting? Dersom du legger frukt på glass og fyller opp med en sukkerlake før du hermetisk lukker, ja da har du sylta. Nå er det riktignok noen ting å passe på for å få dette til.

Rene glass: For det første må glassene være rene, helst sterile. Det enkleste er å koke sylteglassene (Norgesglassene) noen minutter. Gjør det rett før du skal bruke dem.

Fyll helt opp: Når du heller over laken er det viktig å fylle helt opp, gjerne over kanten, slik at det kommer minst mulig luft i glasset.

Hva skjer? Det er egentlig mest et spørsmål om hva som ikke skjer.

Ferdigkokt masse fylles i varme, steriliserte glass som forsegles (Norgesglass). Deretter er rask avkjøling viktig for at ikke nye mikroorganismer skal få utvikle seg. Ved nedkjøling vil innholdet i uskadde glass med forsegling og lokk få mindre volum slik at inneholder får undertrykk og blir hermetisk forseglet.

Les også:

Slik lager du pesto
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du ostebrød
10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.