Slik takler du en ordentlig mammadalt

Derfor er bare mamma god nok.

MAMMADALT: Små barn favoriserer gjerne den personen de er mest sammen med, sier forsker. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix
MAMMADALT: Små barn favoriserer gjerne den personen de er mest sammen med, sier forsker. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For noen småbarn er det kun mamma som duger.

Biologisk bestemt - Behovet for å kjenne en sterk tilknytning til omsorgspersoner er biologisk til stede fra babyen er født. Det handler dypest sett om artens overlevelse. Babyens tidlige repertoar av smil og yndige fakter appellerer til foreldrenes omsorgsevner, og viser at babyen kommuniserer med foreldrene helt fra starten av, forklarer forsker May Britt Drugli til Foreldre & Barn.

Hun er forsker ved RBUP ved NTNU og har mange års erfaring fra barnevernfaglig arbeid og fra utviklingsarbeid med fokus på barn og familier. Spesialfeltet hennes er blant annet barns tidlige utvikling.

Ikke dårlige foreldre Å hanskes med en skikkelig mammadalt kan være slitsomt, både for parforholdet og for mor, som ikke kan bevege seg en meter unna den tidligere så harmoniske poden, før han setter i gang et drama uten sidestykke.

Men det handler verken om bortskjemte mammadalter eller om at du er en dårlig forelder som lar barnet "få viljen sin" hele tiden.

Naturlig del av barnets utvikling Faktisk er barnets favorisering av mamma eller pappa en helt naturlig og sunn del av barnets utvikling, ifølge forsker ved RBUP, NTNU, May Britt Drugli, til Foreldre & Barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer