Slik takler du falsk krupp

- Vanndamp har ingen effekt, sier lege.

SNART BEDRE: Anniken og mamma tar med seg dyna ut når Anniken får anfall av falsk krupp. FOTO: Tore Fjeld
SNART BEDRE: Anniken og mamma tar med seg dyna ut når Anniken får anfall av falsk krupp. FOTO: Tore FjeldVis mer

- Vi ringte 113 og dro rett til legen, forteller Stella Kyed Johnsen til Foreldre & Barn.

Første gang Anniken (3) fikk falsk krupp, skjønte ikke mamma Stella og pappa Kjetil hva det var. Hun var rundt 1 år gammel, og hadde vært forkjølet noen dager.

Så, plutselig, ble hun veldig tett i halsen, og det virket som hun ikke fikk puste. Det var en skremmende opplevelse.

Her kan du se en video av hvordan falsk krupp kan arte seg.

Får falsk krupp hver gang Anniken Henriette Kyed Johnsen fra Nesodden er vanligvis en aktiv 3-åring som elsker Kaptein Sabeltann og koser masse med sin nye lillebror, Konrad på 7 uker.

Men når hun blir syk, blir hun ofte mye dårligere enn de fleste andre jevnaldrende. Anniken får nemlig anfall av falsk krupp nesten hver gang hun er forkjølet.

Bjeffende hoste Falsk krupp er en relativt vanlig sykdomstilstand hos småbarn, spesielt i vinterhalvåret. Det er en infeksjon som får slimhinnene i luftrøret og øvre deler av luftveiene, rundt stemmebåndene, til å hovne opp.

Dette gjør at barnet blir veldig tungpustet, og får en bjeffende hoste.

Oppreist i kald luft Første gang det skjer, blir gjerne både barnet og foreldrene livredde. Men falsk krupp er vanligvis ikke farlig, og går over av seg selv ved hjelp av enkle tiltak.

- Hvis barnet får falsk krupp, skal du holde det oppreist og ta det ut i kald luft, sier avdelingslege Anne Kathrine Nore ved allmennlegevakten i Oslo kommune.

Oppstår sent på kvelden Daglig får legevakten inn barn med falsk krupp. Et typisk anfall oppstår sent på kvelden, når barnet ligger i sengen. Det har gjerne vært forkjølet noen dager; falsk krupp kommer så å si alltid i forbindelse med luftveisinfeksjoner.

Når barnet ligger flatt i sengen, blir luftpassasjen i halsen trangere. Dermed får barnet falsk krupp.

Kan få medisiner - Ta barnet med ut og la det puste i kald luft, men pass på at det ikke blir kaldt på resten av kroppen. I de fleste tilfeller vil det bli lettere å puste etter kort tid, sier Nore.

Oppsøk lege hvis barnet ikke blir merkbart bedre i løpet av ganske kort tid. Her kan barnet få medisiner som gjør at hevelsen går raskere ned.

Kortison eller adrenalin Det vanligste er å gi inhalasjonsbehandling med adrenalin hvis barnet er svært tungpustet. Dette virker umiddelbart.

Hvis plagene er mer moderate, gir man gjerne kortisontabletter som virker etter noen timer, men har lengre effekt enn adrenalin.

Ikke hør på kjerringråd På folkemunne og Internett finnes det en rekke fantasifulle råd om hva man bør gjøre hvis barnet får falsk krupp. Men som med det meste annet, er det enkleste ofte det beste:

- Det gamle rådet om å holde barnet over damp, har ingen effekt mot falsk krupp, sier Nore.

SNART BEDRE: Anniken og mamma tar med seg dyna ut når Anniken får anfall av falsk krupp. FOTO: Tore Fjeld
SNART BEDRE: Anniken og mamma tar med seg dyna ut når Anniken får anfall av falsk krupp. FOTO: Tore Fjeld Vis mer

Hun vil heller ikke anbefale luftfuktere, våte kluter og andre fantasifulle metoder.

Verst hos de yngste De aller fleste barn som får falsk krupp, er under 3 år gamle.

Anfallene er gjerne verre jo yngre barnet er. Når barnet er veldig lite, er luftrøret trangt, og det skal bare en liten hevelse til før det blir tungt å puste.

Vurder allmenntilstanden - Som ellers ved sykdom hos barn, må man vurdere barnets allmenntilstand i forhold til å dra til legen. Det er også bedre å dra en gang for mye enn en for lite, mener legen.

Må svelge tabletter Så hardt rammet er Anniken at foreldrene har fått med seg tabletter hjem som hun skal ta når anfallene med falsk krupp begynner.

Dette er imidlertid tabletter som må svelges, og alle som har barn, vet vel at det ikke er så lett å få et lite barn til å svelge en tablett med vann.

Sammen med syktetøy - Vi strevde lenge med å få henne til å ta tablettene. De smaker grusomt, i tillegg til at de må svelges. Men nå har hun knekt koden for hvordan hun skal gjøre det.

- Sist gang Anniken hadde falsk krupp, delte vi tabletten i fire, og ga henne med en skje syltetøy, forteller Stella.

- Kakerlakkmedisin, sånn som Kaptein Sabeltann, sier 3-åringen selv, og smiler lurt.

Falsk krupp er ikke farlig I begynnelsen dro foreldrene til legevakten nesten hver gang Anniken fikk et anfall. Nå vet de at det ikke er farlig, selv om det virker veldig skremmende mens det står på.

Noen ganger har jenta vært tungpustet i flere dager, og sykdommen preger hele familien fordi ingen får sove.

Tar henne med ut - Verst er det at Anniken blir så redd og lei seg. Det viktigste vi kan gjøre for henne når hun får anfall, er å trøste og roe ned. Så fremt det er kaldere ute enn inne, tar vi henne med ut, holder henne inntil og beroliger som best vi kan, sier Stella.

Vil ikke være alene Foreldrene har merket at datteren ofte vet selv når et anfall av falsk krupp er på gang. Da vil hun ikke være alene. Når Anniken er syk, pleier også pappa Kjetil å sove på madrass inne på rommet hennes. Da føler hun seg tryggere.

- Vi merker det på humøret. Hun kan bli veldig lei seg og sinna, sier moren.

Kan begynne om morgenen Annikens falske krupp forløper også litt annerledes enn hos de fleste andre med samme diagnose. For de fleste barn med falsk krupp starter anfallene om kvelden eller natten, og alltid om vinteren.

- For henne kan det like godt begynne om morgenen, og hun kan ha falsk krupp i flere dager i strekk. Hun har også hatt kruppanfall midt på sommeren, forteller Stella.

Vokser det av seg Anfallene kommer sjeldnere etter hvert som jenta blir større, sannsynligvis, helt til hun vokser det av seg til slutt.

- I og med at hun er så hardt rammet, regner vi med at hun vil ha falsk krupp en god stund til. Men, bank i bordet, sist hun var forkjølet, fikk hun det ikke!

Samarbeid med barnehagen Foreldrene roser samarbeidet med Salamanderskogen barnehage hvor Anniken går.

- Hun er så ofte syk at det ville blitt veldig mye fravær fra barnehagen hvis hun skulle vært borte alle dagene hun ikke er helt på topp. Derfor har vi i samarbeid med personalet latt henne gå i barnehagen på dager da hun bare har hatt lette kruppsymptomer, sier Stella.

Hun begrunner dette med at det er viktig at Anniken får være en del av det sosiale miljøet i barnehagen og bygge relasjoner der.

Les også:

- Sunt å være syk

Slik takler du en ordentlig mammdalt

20 nakne gravide om kroppen sin

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

UFLAKS: Anniken får falsk krupp nesten hver gang hun er forkjølet. FOTO: Tore Fjeld
UFLAKS: Anniken får falsk krupp nesten hver gang hun er forkjølet. FOTO: Tore Fjeld Vis mer