Slik takler du pøbelungen

Hyppigheten og alvorlighetsgraden avgjør om du bør søke hjelp.

SINNATAGG: Hvor går grensen mellom «vanlig» utagerende atferd og virkelig problematferd?  ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
SINNATAGG: Hvor går grensen mellom «vanlig» utagerende atferd og virkelig problematferd? ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er drømmen et barn som sitter rolig og spiser, deler lekene sine uten protester og takker uoppfordret for bursdagsgaven?

Slik er ikke alltid virkeligheten. Opplever du at barnet ikke vil høre på voksne og har hyppige sinneutbrudd?

Er barnet krevende i de fleste situasjoner og lar pastaen åle seg ned på gulvet mens de andre barna sitter stille ved matbordet?

Det er vanlig at barn sliter med raseri i perioder. Men hvor går grensen mellom «vanlig» utagerende atferd og virkelig problematferd?  

Hyppighet og alvorlighetsgrad avgjør Kjersti Hildonen er psykolog i psykisk helsetjeneste for barn, unge og voksne. Hun forteller at stort sett alle barn kan oppføre seg «umulig» eller vanskelig av og til - sett fra foreldrenes ståsted - og at dette er helt normalt.

Det som skiller noe uønsket atferd fra problematferd, er hyppigheten og alvorlighetsgraden av atferden.

Alle barn er av og til i opposisjon, uten at det ses på som problematferd. Når barnets atferd stort sett er grei og når forelderen har en god kontakt og relasjon med barnet, er det generelt liten grunn til bekymring. Alle barn tester ut grenser i blant, - dette er en del av barns naturlige utvikling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer