Slik takler du sommerforkjølelsen

Måten vi lever på om sommeren, gjør oss lettere forkjølt.

SOMMERFORKJØLELSE: Avkjøling, bading, reising og stress kan bidra til at forkjølelse på sommertid varer noe lenger enn resten av året. Illustrasjonsfoto: Colourbox
SOMMERFORKJØLELSE: Avkjøling, bading, reising og stress kan bidra til at forkjølelse på sommertid varer noe lenger enn resten av året. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Det passer aldri å være forkjølet. Kanskje minst av alt om sommeren. Her er råd om hvordan du kan unngå å snufse deg gjennom sommeren. Dessuten om hva du skal gjøre hvis forkjølelsen dessverre er der.

Varer lenger Forkjølelse om sommeren har en tendens til å henge i.

- Er man først blitt forkjølet, vil nok en del typiske sommeraktiviteter medføre at sykdomsperioden forlenges. Avkjøling, bading, reising og stress kan bidra til at forkjølelse på sommertid varer noe lenger enn resten av året, sier Ole Voxen, øre-, nese- og halsspesialist ved Bogstadveien Øre Nese og Hals.

En myte Han mener at begrepet «sommerforkjølelse» er en myte.

- Det er i hvert fall ikke et medisinsk begrep. Forkjølelse er en virussykdom som kan forekomme sommer som vinter, sier Voxen.

Likevel er han enig i at en forkjølelse for noen kan henge i lenger om sommeren enn i de mer kjølige månedene.

Mye reising og omgang med nye mennesker om sommeren kan gi immunforsvaret et lite sjokk i møtet med nye virusvarianter vi ellers ikke ville støtt på.

- Forkjølelse smitter i form av dråpesmitte, og er svært smittsomt, sier øre-nese-halsspesialisten.

Forkjølelse eller allergi? Forskjellen på forkjølelse og pollenallergi er ifølge eksperter dessuten nokså liten, så om sommeren kan du lett bli lurt til å tro at du er forkjøla uten å være det.

- Symptomene på pollenallergi og forkjølelse er ofte ganske like - med tett og rennende nese, nysing og generell slapphet, sier farmasøyt Åse Storfjell Olven i Vitusapoteket.

Symptomene Dette er symptomene på forkjølelse:

Hoste Sår hals Tett og rennende nese Slapphet Rød, øm og sår nese Slimhoste Tørrhoste Feber Sjelden høy feber - Feberen er imidlertid oftest ikke nevneverdig, sier lege Ole Voxen.

Han mener at det er sjelden at forkjølelse alene utløser feber. Følgesykdommer som kan komme etter kraftig forkjølelse, som for eksempel bihulebetennelse, utløser imidlertid svært ofte feber.

Guide Farmasøyt Jeanette Stigsson ved Vitusapoteket, sier at apoteket opplever en jevn strøm med forkjølelsespasienter, også om sommeren.

Vitusapoteket har laget en egen forkjølelsesguide der det går fram hva som kan lindre dersom forkjølelsen først har brutt ut.

- Gal bruk av medisiner ved forkjølelse kan i verste fall gjøre vondt verre og forverre infeksjonen, sier Stigsson.

Skill mellom slimhoste og tørrhoste Velg hostesaft etter hvilken hoste du har, ellers kan det gå galt. Slimhoste skal ikke behandles med hostestillende midler.

- Det kan i verste fall føre til at slim blir liggende i luftveiene, og gi grobunn for bakterier. Resultatet kan bli en forverret situasjon og infeksjon, sier Stigsson.

Har du tørrhoste, derimot, så er det riktig å bruke hostedempende medisin.

Tørrhoste har nemlig liten nyttefunksjon, heter det i guiden.

Forsiktig med nesepuss Apoteket viser til at hyppig nesepuss kan føre til «rød, øm og sår nese».

- Bruk myke papirlommetørklær for å irritere nesa minst mulig, sier Stigsson.

Og er du først blitt tett, er nesespray et hjelpemiddel som apoteket anbefaler. Enten i form av saltvann som spray eller dråper, eller slimhinneavsvellende nesespray som åpner opp tett nese.

Sistnevnte skal imidlertid bare brukes i korte perioder om gangen. Overdreven og langvarig bruk av nesespray kan i verste fall gi hull i neseskilleveggen.

- Ingen vaksine Voxen minner om at forkjølelse er en virussykdom som det ikke finnes vaksine mot.

- Det finnes heller ikke annen behandling mot forkjølelsen enn lindrende medisiner, f.eks. nesedråper, men de må ikke brukes for lenge, sier han.

Han viser også til at det er mulig å ta smertestillende tabletter som Paracet ved hodepine og hostemikstur ved sterk hoste.

- Noen hevder at C-vitaminer både skal virke forebyggende og kunne forkorte sykdommen, men det er ikke dokumentert godt, mener Voxen.

- Stress ned Stigsson minner om at godt immunforsvar er avgjørende i kampen mot forkjølelse.

- Om du blir smittet, eller hvor dårlig du blir, av en forkjølelse, har sammenheng med immunforsvaret. Derfor kan forkjølelse til en viss grad forebygges. God allmenntilstand vil gjøre deg bedre rustet mot forkjølelsesviruset, sier farmasøyten.

ALLERGI ELLER FORKJØLELSE: Symptomene på pollenallergi og forkjølelse er ofte ganske like - med tett og rennende nese, nysing og generell slapphet. Illustrasjonsfoto: Colourbox
ALLERGI ELLER FORKJØLELSE: Symptomene på pollenallergi og forkjølelse er ofte ganske like - med tett og rennende nese, nysing og generell slapphet. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

Hun minner om at en god allmenntilstand oppnås best gjennom et sunt og variert kosthold bestående av variert mat og rikelig med frukt og grønnsaker, slik at inntaket av vitaminer og mineraler er optimalt.

- Også frisk luft, nok søvn, mosjon og et regelmessig liv med lite stress styrker immunforsvaret. God håndhygiene er også alltid viktig for å unngå eventuell smitte, sier hun.

- Hold deg varm Både øre-nese-halsspesialist Voxen og farmasøyt Stigsson er skjønt enige om at det er viktig å unngå å bli for kald.

- Er man først blitt forkjølet, bør man redusere aktivitetene noe. Blant annet er det viktig å sørge for å holde seg varm. Ta gjerne på deg litt ekstra om kvelden. Tørk deg godt etter bading. Unngå lange og seine kvelder og så videre, sier Voxen.

Han sier at det også kan være smart å utsette en reise, dersom forkjølelsen sitter skikkelig i.

- Er dette mulig uten for store praktiske problemer, så gjør gjerne det. Spesielt flyreiser som medfører trykkendringer, kan igjen medføre smerter i ører og bihuler når man er forkjølet, sier Ole Voxen.

- Ubehagelig, men ufarlig Legen som til daglig treffer mange pasienter med store luftveisproblemer, minner om at forkjølelse som sådan er en ufarlig tilstand.

- Det bør vel understrekes at forkjølelse er en ubehagelig tilstand som rammer når det minst passer. Imidlertid er det en ufarlig tilstand for de fleste ellers friske mennesker. Bortsett fra å redusere aktiviteter noe og eventuelt bruke lindrende medisiner ved behov, trenger de fleste ikke å gjøre endringer i sine vanlige aktiviteter, sier Voxen, som sier en forkjølelse verken trenger å stoppe deg fra å gå på jobb, fortsette ferien eller forsøke å nyte gode og varme sommerdager.

LES OGSÅ:
Ikke bland smertestillende og alkohol
Sjekk om du er A- eller B-menneske
Tungen speiler helsen din
Homeopatisk medisin er bare vann

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

RØD, SÅR OG ØM NESE: Bruk myke papirlommetørklær, så irriterer du nesa minst mulig. Illustrasjonsfoto: Colourbox
RØD, SÅR OG ØM NESE: Bruk myke papirlommetørklær, så irriterer du nesa minst mulig. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer