Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik tar du blinkskudd av barna

Her er ni enkle tips til å ta gode sommerbilder av barna - som alle kan klare!

ACTION: La barnet gjøre noe på bildet. Uten blits hadde barnet blitt mørk og grå. Foto: Fovea.no/LARS WARA
ACTION: La barnet gjøre noe på bildet. Uten blits hadde barnet blitt mørk og grå. Foto: Fovea.no/LARS WARA Vis mer

Sommer er høysesong for fotografering av arveprinsene og prinsessene. Det tas tusenvis av feriebilder, og mange av dem havner i søppelbøtta på PCen etter sommeren. Noen få triks, og litt trening, gjør deg til en bedre barnefotograf. Husk: Øvelse gjør mester! Start i dag. Med digitale bilder koster det deg ingenting å trene så mye du orker.

Barn er barn Barn er ikke som andre modeller. De viser glede, sinne og jubler mer enn voksne modeller. De tar ikke bestandig instruksjoner som forventet, og de beveger seg gjerne ut av søkerbildet før du har rukket å fokusere og forevige dem. Vips, så er det flotte fotoøyeblikket over (og det kommer sjelden tilbake). På samme tid er barn spontane og har ansiktsuttrykk som gir de mest fantastiske uttrykk. Det er mye du kan gjøre for å fange disse øyeblikkene med linsa!


Slik fotograferer du barn Foreldre & Barns egne fotografer og fotografene i Norges største skole- og barnehagefotoselskap, Fovea, som i år tar barnehagebilder av flere hundre tusen norske barn, gir deg sine ni beste fototips:

1. Fyll rammen Gå tett på og konsentrer deg om hovedmotivet. Som regel er det lite interessant å ta med massevis av omgivelsene hvis det er smilet/uttrykket/det de holder på med som er det viktigste. Svært mange bilder kan bli flere hakk bedre hvis fotografen velger et tettere utsnitt. Små barn lett kan «forsvinne» i omgivelsene.

Sjekk hvordan du kan ta gode bilder av babyen din.

2. Kom deg ned på høyde med barnet En treåring er en knappe meter høy, og da skal kameraet også plasseres tilsvarende. En vanlig feil når man fotograferer barn, er at fotografen tar bilder fra sin egen høyde. Da ser det ut som om man ser ned på barna. I praksis betyr det stort sett at fotografens øyne skal være på høyde med barnets, med mindre man er ute etter en spesiell effekt.

Hvis du fotograferer fra din vanlige høyde, vil barnet lett se sammentrykt ut. Hvis du bøyer deg ned, er det lettere å holde blikkontakt med en som er på din egen høyde. Videre er riktig avstand viktig for korrekt eksponering. Spesielt ved blitsbruk ser man at det skal ikke rare avstandsforskjellen til før bildet blir adskillig mørkere.

Står du over barnet og fotograferer nedover, kan du dermed risikere at ansiktet blir overeksponert og utbrent, mens kroppen ligger mer i mørket.

Slik tar du bedre svarthvittbilder.

3. Bruk blits Bruk av blits skader nesten aldri, og ofte, særlig i finvær, kan det være det som berger bildet! Det er mye lettere å få skarpe bilder, samtidig som bildet blir mer kontrastfylt.

4. Glem stativ og oppstilte bilder Barn beveger seg lynraskt, og det er ikke langt fra gråt til latter og omvendt. Håndholdt kamera, korte lukkertider og høy ISO-verdi er som regel naturlige valg når man skal fotografere barn. Mange kameraer har et action-program, gjerne markert med et eget symbol. Dette vil være et godt valg, fordi programmet velger korte lukkertider og seriebilder med kontinuerlig fokus. Du kan da konsentrere deg om å følge barnas bevegelser gjennom søkeren, og ta mengdevis av bilder.

Jo flere bilder, jo større sjanse for å få et blinkskudd eller to. Du har også muligheten til å få en bildeserie som forteller en egen historie.

TETT PÅ: Gå nærme hovedpersonen. La barnet ta stor plass i bildet og gjerne gjøre noe, som for eksempel leke med tærne sine. Foto: Fovea.no/LARS WARA
TETT PÅ: Gå nærme hovedpersonen. La barnet ta stor plass i bildet og gjerne gjøre noe, som for eksempel leke med tærne sine. Foto: Fovea.no/LARS WARA Vis mer

Slik får du skarpe bilder.

5. La det SKJE noe La barnet plaske med beina, leke med tærne sine, blåse såpebobler eller bade. Men selv spontane bilder blir best og lettest å få til om man forbereder seg litt på forhånd. Alfa og omega for småbarn er at de er uthvilte, opplagte og mette.

Legg derfor fotoøkten til et gunstig tidspunkt på dagen, ikke rett før sovetid!

Videre er det greit å ha noen rekvisitter på lur. Alt man kan gjøre klart på forhånd er et gode! Enkle, fargesterke leker gjør seg godt på bilder, og de kan gjerne være av litt størrelse. Hva med en gyngehest, teddybjørn, store biler, dukker, byggeklosser eller badeender?

For de minste barna kan man på forhånd sikre seg favorittleken. Prøv å få noen andre til å rekke barnet leken, og vær klar med kameraet når overrekkelsen finner sted! Vær forberedt på å ty til bestikkelser. Hva med en kjeks, rosiner eller en is i sommervarmen?

6. Planlegg påkledning Det kan være lurt å planlegge barnas påkledning også. Det beste er likevel ofte å ha myke, komfortable klær som barnets føler seg vel med og kan bevege seg fritt i. Spesielt for småbarn gjør det seg godt med litt bar hud - så la for eksempel barnet være barføtt og med oppbrettede ermer og buksebein.

Sats på litt enkle klær og pass på så klærne kompletterer personligheten, ikke stjeler oppmerksomhet fra den. Du kan godt velge tidløst og uten for mye mønster. Jeans og en kul t-skjorte kan fungere vel så bra som penskjorte eller blondekjole!

Slik tar du de tøffeste bildene:

7. Sjekk været Gunstigst lys for tradisjonelle portretter er gjerne mykt utelys, det vil si lett overskyet vær. Til et nært portrett bør du velge en liten tele og relativt stor blenderåpning. Da vil hovedmotivet stå klart fram mot en utydelig bakgrunn. Denne bakgrunnen kan gjerne være en grønn hekk, en plankevegg eller en annen relativt ensartet flate.

SØSKENPORTRETT: Oppstilt søskenportrett. Pass på at ungene sitter behagelig, at begge hodene er like langt unna kamera (veldig viktig), og at bakgrunnen er fin uten at strå/flagg/stolper stikker opp av hodene. Så er det opp til fotografen og få fram smilet! Foto: Fovea.no/LARS WARA
SØSKENPORTRETT: Oppstilt søskenportrett. Pass på at ungene sitter behagelig, at begge hodene er like langt unna kamera (veldig viktig), og at bakgrunnen er fin uten at strå/flagg/stolper stikker opp av hodene. Så er det opp til fotografen og få fram smilet! Foto: Fovea.no/LARS WARA Vis mer

Ønsker du et helfigurportrett bør du se deg om etter bakgrunner som skaper mer miljø. Et menneske som står rett opp og ned foran en kjedelig bakgrunn blir et veldig lite spennende bilde. Oppstilte barneportretter ofte blir stive og formelle. Det bør ikke være vanskelig å be barnet lene seg mot noe, sitte eller legge seg ned.

Dynamikken i bildet blir mye bedre, og ansiktsuttrykk og kroppsholdning blir mer spennende. Barn er ikke små voksne!

Her finner du gratisprogram når du skal redigere bildene dine:

8. Hold på oppmerksomheten De fleste barn syns det er gøy å bli tatt bilde av, og posere gjerne villig for fotografen. Utfordringen er ofte at de like fort går lei, så det gjelder å ha noen triks i lomma.

Å la barna få se på bildene av seg selv på skjermen underveis i fotograferingen pleier å være en sikker vinner.

Selv om barna er nysgjerrige av natur, er oppmerksomheten vanligvis av begrenset varighet. Vær rolig og avslappet, og leken vil snart utfolde seg på naturlig vis. Tålmodighet og evnen til å slappe av og leke med barna gir opphav til et vell av muligheter for blinkskudd.

Fortell gjerne vitser - og la barnet fortelle deg vitser til deg (da skjønner du kjapt hvilket nivå du skal legge deg på). Å skjære grimaser til hverandre skaper en munter stemning og festlige uttrykk. Er du gravid? Sjekk hvordan du tar fine bilder av gravidmagen her.

9. Blåbær og tannløst glis Smil og penkjolen på er gjerne det vi forbinder med barnebilder. Men du kan også ta bilder av de triste, sinte eller tankefulle øyeblikkene. Barna trenger slett ikke være nyskrubbete og velfriserte for at du skal få et blinkskudd.

Et tannløst glis, en munn full av blåbær eller et gjørmeflekket ansikt kan være vel så morsomt.

Knips i vei!

AVSTAND: Det er ikke noe i veien for å ta bilde på lang avstand om det blir vakkert, og ansiktsuttrykket ikke er viktig. fOTO: Fovea.no/LARS WARA
AVSTAND: Det er ikke noe i veien for å ta bilde på lang avstand om det blir vakkert, og ansiktsuttrykket ikke er viktig. fOTO: Fovea.no/LARS WARA Vis mer

Les også:
Morsomme babybilder
Babybildene du ikke har sett maken til
Disse kameranene tåler en skvett vann
Se kjendisenes private babybilder

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BØY DEG NED: Gå tett på. Gjerne helt ned på bakkenivå og du får en ny, spennende vinkel på bildet.  Foto: Fovea.no/LARS WARA
BØY DEG NED: Gå tett på. Gjerne helt ned på bakkenivå og du får en ny, spennende vinkel på bildet. Foto: Fovea.no/LARS WARA Vis mer
BLITS: Uten blits er det ikke noe bilde å samle på. Bilder tatt nedenfra og opp funker fint på unger, de har jo ikke dobbelthake. Foto: Fovea.no/LARS WARA
BLITS: Uten blits er det ikke noe bilde å samle på. Bilder tatt nedenfra og opp funker fint på unger, de har jo ikke dobbelthake. Foto: Fovea.no/LARS WARA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media