Slik tar du de beste babybildene

Tre profesjonelle babyfotografer gir deg sine beste tips.

For de fleste foreldre er spedbarnstiden en tid som går så altfor fort. Hvordan kan så de beste øyeblikkene foreviges?

Amatør eller proff - her er tipsene Vi har møtt tre fotografer som har babyfotografering som spesialfelt.

Se hvordan du får de beste motivene - både hos profesjonell fotograf og når du selv knipser i vei.

Knipser mens babyen sover - Jeg tar mye bilder av helt nyfødte babyer, fra 3 til 14 dager. Det har ikke vært så veldig utbredt i Norge fram til nå, sier Tønsberg-fotografen Tanja Myrbråten.

Hun tar de fleste bildene av den nyfødte mens den lille sover, noe de fleste babyer gjør mye av den første tiden.

- Denne roen som alle føler når de ser et lite nyfødt barn sove, er det jeg vil oppnå med bildene jeg tar.

Dette mener også de amerikanske søstrene Tracy Raver og Kelley Ryden, som har gitt ut fotoboka Sleeping Beauties, med fantastiske bilder av sovende nyfødte.

Tar seg god tid Myrbråten setter alltid av litt ekstra god tid. Nyfødtfotografering skal være en hyggelig opplevelse.

- Utfordringen er at det kan ta litt tid å få babyen til å sove. Man må som oftest også sette av litt tid til et par måltider, bleieskift og byssing, sier hun.

6-9 måneder: En voldsom utvikling Myrbråten anbefaler å ta bilder av barnet når det er nyfødt, og så igjen ved 6 til 9 måneders alder:

- Det er også en tid da de er veldig i utvikling og forandrer seg fort. Personligheten formes og de gir veldig mye av seg selv i denne alderen.

Ved fotografering av barn i 6-9-måneders-alderen, er det best om de er våkne og opplagte.

- Noen er kanskje litt skeptiske til mennesker de ikke kjenner, men etter en liten stund tør de som regel opp, sier hun.

Fra graviditet til nyfødt under Amerikanskfødte Lisa Røstøen har studio i Asker. Hun tar i stor grad bilder av gravide og så igjen bilder av mor og barn så snart kvinnene har født.

- En gravid kvinne er noe av det vakreste og mest intime i verden. Jeg fylles med ærefrykt hver gang jeg fotograferer dette magiske øyeblikket i en kvinnes liv, sier hun.

Vi har tidligere forklart hvorfor det lønner seg å ta bilder av magen før den blir for stor.

Ydmyk fotograf Når Røstøen møter de nyfødte barna, er det med en følelse av ydmykhet.

- Jeg prøver å fange essensen av den nyfødte barnet - den varsomme måten de krøller seg sammen på, den skrukkete huden, den utrolige uskyldigheten - og så oversette dette til en organisk kunstform, sier hun.

Hver aldersgruppe unik På spørsmål om i hvilken alder foreldre bør ta med babyen sin til fotograf, svarer Røstøen at dette kommer helt an på hva slags bilder man ønsker seg. Hver aldersgruppe har noe særegent ved seg.

Røstøens erfaring er at barn i 3-måneders-alderen ofte er den vanskeligste gruppen å fotografere.

- I den alderen ser de ikke lenger nyfødte ut. Samtidig er det vanskelig å få til en rekke forskjellige motiver, ettersom mange ennå ikke klarer å holde hodet oppreist.

Reiser hjem til nyfødte Katrine Kjøllesdal har studio på Heimdal utenfor Trondheim. Hun fotograferer barn i alle aldre, men skal hun ta bilder av nyfødte, reiser hun ofte hjem til dem.

- Alle som har født, vet at de første ukene raser av gårde. Ved å kunne tilby å komme hjem til de nybakte foreldrene, hvor alle er i sine vante omgivelser, og hvor man kanskje har det best den første tiden, får jeg mange flere oppdrag og kanskje enda finere nyfødtbilder, sier hun.

6-måneders-alder fin tid Kjøllesdal anbefaler å komme tilbake ved 6 måneders alder. I denne alderen er det som oftest lett å få kontakt med barnet.

- Babyen reagerer positivt på lyder og det er lett å fange dets oppmerksomhet, sier hun.

Hun forklarer at de fleste babyer på denne alderen ligger på magen og klarer å løfte hodet, mens hendene er godt plassert under overkroppen.

- Jeg synes også det er en fordel at man fortsatt har mulighet til å posere uten at barnet kryper i en annen retning. Det er ikke så mange som krabber ved 6 måneders alder.

Barselgruppebilde med stor suksess Kjøllesdal har lenge puslet med tanken om å begynne med gruppefotografering av babyer. Det fikk hun nylig anledning til da en hel barselgruppe ville ta bilde av babyene sine sammen.

- Siden jeg ikke har et stort studio, var det mest praktisk at gruppen kom puljevis. Bildet er altså satt sammen i etterkant.

Selv om denne typen fotografering krever nøye planlegging, ga det mersmak for fotograf Kjøllesdal.

- Hodet mitt har allerede begynt å planlegge et nytt babygruppebilde, så det er bare å ta kontakt!

Tips til deg som skal til profesjonell fotograf med babyen: -Ta deg god tid til å kikke rundt etter en fotograf som har en bildestil du liker. Ta så kontakt med fotografen og still spørsmål. Ønsker du nyfødtfotografering, bør du bestille en midlertidig time mens du ennå er gravid.

- Vil du fotograferes mens du er gravid, kan det være lurt å ta med seg et utvalg av undertøy, trøyer, store sjal og tettsittende topper. Gutteshorts fungerer ofte bedre enn truser (den store magen kan komme til å skjule trusa - dermed kan det se ut som om du ikke har på deg noe nedentil).

- Nyfødtfotografering bør skje innen barnet har fylt 2 uker. I løpet av de første ukene er det enkelt å posere barnet fordi det sover mye. Dette er også tiden før det eventuelt begynner å reagere på hormoner i morsmelken og får "melkeutslett". Etter de første ukene mister barnet sitt nyfødte utseende og begynner å sprelle med armer og bein.

- Større babyer bør fotograferes en tid på dagen da de normalt er opplagte. Etter morgenluren kan være et godt tidspunkt, men dette vet foreldrene best.

- De fleste fotografer har egne rekvisitter som luer, kurver, tepper. I tillegg er det fint om foreldrene tar med seg noe personlig, f.eks en favorittleke, bamse, teppe, håndkle, hodeplagg eller liknende. Ta gjerne med ting som har affeksjonsverdi, f.eks. strikkeplagg som flere i samme familie har brukt og som betyr mye for dem.

- Under selve fotograferingen er det lurt om foreldrene holder seg "litt på siden" av det som skjer. Sitt gjerne i nærheten av barnet, men det beste for fotografen er om han/hun får testet ut kontakten med barnet.

- Mange foreldre er ivrige og kanskje litt nervøse når de kommer. Man ønsker jo selvsagt så veldig å få fram babyens beste sider. Jo mer du som forelder klarer å slappe av, desto bedre for barnet.

Og her er fotograf Lisa Røstøens tips til hobbyfotografen: - Det er stor forskjell på øyeblikksbilder og portrettbilder. Begge deler er like viktig - de har bare forskjellig betydning. Med impulsbildene fanger du hendelser i hverdagslivet, mens portrettbilder fokuserer mer på ditt barns skjønnhet og utstråling. Med bare et par minutters planlegging, kan du ta steget fra øyeblikksbilder til et vakkert motiv som du med stolthet kan ramme inn og henge på veggen.

Kamera: Du kan få fine bilder med et enkelt kompaktkamera, men du har begrensede muligheter sammenlignet med et vanlig digitalt speilreflekskamera. Noen av de eldre kompaktkameramodellene hadde lang lukketid, slik at man ofte gikk glipp av øyeblikket. Nyere kameraer har rettet opp mye av denne feilen, men er fortsatt tregere enn et speilreflekskamera.

Lys: Dette er en viktig faktor når du tar bilde av barnet ditt. Skru av blitsen på kameraet ditt. Plasser i stedet barnet ditt ved et stort vindu der det er godt lys (men ikke skarpt sollys). Dette vil gi deg jevne nyanser og et naturlig lys i bildene dine som du ikke oppnår ved bruk av blits.

Omgivelser: Ta en titt på omgivelsene. Ved å bruke to minutter til å planlegge et motiv, blir resultatet straks mye bedre. Plasser barnet ditt et sted hvor det ikke er masse rot i bakgrunnen, for eksempel foran en vegg eller i sofaen. Sett deg ned på deres nivå og gå tettere på for å få mindre bakgrunn i bildet. Flytt på møbler hvis nødvendig. Flytt en sofa eller stol nærmere og vendt mot et vindu for å få flatt, jevnt lys på barnet ditt.

Sist, men ikke minst: LEK OG HA DET GØY! Det er helt OK om du ikke får et smil hver eneste gang. Syng sanger og få dem til å klappe med. Jo mer du stresser, desto mer stresset blir barnet ditt. Gi dem en bok å titte på eller en leke å leke med, ta et skritt bakover og klikk ivei. Det er disse øyeblikkene som vil ha størst betydning når du ser tilbake på dem om 20 år.

Les også:

Slik tar du bilder av litt større barn

Slik tar du bedre mobilbilder

Saken ble opprinnelig skrevet av DinBaby for Klikk.no. Les her.

SOVENDE BABYER: Fotograf Tanja Myrbråten får babyene til å sove før hun begynner å knipse. FOTO: Tanja Myrbråten
SJELDNE ØYEBLIKK: Får du to babyer til å sove samtidig, kan det virkelig bli flotte motiver. FOTO: Lisa Røstøen
RASK UTVIKLING: Tanja Myrbråten anbefaler å ta bilder av barnet når det er nyfødt, og så igjen ved 6 til 9 måneders alder. FOTO: Tanja Myrbråten
NØSTEBARN: Jeg prøver å fange essensen av den nyfødte barnet og oversette dette til en organisk kunstform, sier fotograf Lisa Røstøen. FOTO: Lisa Røstøen
BARSELGRUPPE: Flere profesjonelle fotografer har spesialisert seg på bilder av barselgrupper. FOTO: Katrine Kjøllestad
SKULPTURELT: Ja, det er nesten for godt til å være sant. FOTO: Lisa Røstøen
LIV LAGA: Ved fotografering av barn i 6 til 9-månedersalderen, er det best om de er våkne og opplagte. FOTO: Tanja Myrbråten
KRØLLER SEG SAMMEN: Fotograf Lisa Røstøen har sans for måten babyer krøller seg sammen på. FOTO: Lisa Røstøen
MYKT: Strikketøy i naturfarger understreker den slående uskyldigheten ved små menneskebarn. FOTO: Lisa Røstøen
PANNEBÅND: Enkle rekvisitter kan gjøre underverker. FOTO: Lisa Røstøen
PANNEBÅND: Enkle rekvisitter kan gjøre underverker. FOTO: Lisa Røstøen Vis mer