Slik tar du de gode actionbildene

Send oss ditt beste bilde, vinn speilrefleks!

(Dagbladet): Timing, lukkertid og vinkler er alle viktige momenter å tenke på hvis du ønsker skarpe og spennende bilder av fartsfylte aktiviteter.

Fotograf Olav Stubberud gir deg sine best tips til hvordan du tar de gode actionbildene i instruksjonsvideoen over, som en del av fotokonkurransen #øyeblikkene2013.

Bli med og vinn Hver lørdag de neste tre ukene presenteres det et nytt fototema her på Dagbladet.no i samarbeid med Canon.

Ved hjelp av korte videoepisoder får du en innføring i de ulike fotosjangrene og kan selv sende inn ditt beste bildet innenfor den kategorien.

En jury bestående av representanter for Canon og Dagbladet trekker ut ett vinnerbilde hver uke som vinner et Canon-kamera.

Slik deltar du: • Ukas tema er actionbilde.

VINNERBILDET: Juryen har valgt Elisabeth Sands bilde av den irske setteren Litchi til vinneren av forrige ukes konkurranse om det beste kjæledyrbildet. - Blitsen fryser ansiktsuttrykk og snøkorn og den mørke bakgrunnen lager en ramme som framhever motivet, begrunner juryen.
VINNERBILDET: Juryen har valgt Elisabeth Sands bilde av den irske setteren Litchi til vinneren av forrige ukes konkurranse om det beste kjæledyrbildet. - Blitsen fryser ansiktsuttrykk og snøkorn og den mørke bakgrunnen lager en ramme som framhever motivet, begrunner juryen. Vis mer

• Send inn ditt beste actionbilde og fortell gjerne hvordan det ble til.

• Ukas premie er det digitale speilreflekskameraet Canon EOS 100D.

• Du kan delta med ett eller flere bilder.

• Vinnerbildet og motivene som får hederlig omtale av juryen offentliggjøres i en artikkel på Dagbladet.no og db.no/oyeblikkene2013 lørdag 27. juli.

DEN SVEVENDE KATTEN: To av Susanne K. Johansens Instagram-bilder har blitt plukket ut som hederlig omtale av juryen. Om dette bildet av den svevende katten skriver de følgende:- Hard kontrast og svart-hvitt fjerner alle unødvendige detaljer i puta katten sover på, og lager en optisk illusjon av den svever i lufta.
DEN SVEVENDE KATTEN: To av Susanne K. Johansens Instagram-bilder har blitt plukket ut som hederlig omtale av juryen. Om dette bildet av den svevende katten skriver de følgende:- Hard kontrast og svart-hvitt fjerner alle unødvendige detaljer i puta katten sover på, og lager en optisk illusjon av den svever i lufta. Vis mer

• De innsendte bidragene vil ikke bli benyttet i andre sammenheng enn i forbindelsen med konkurransen #øyeblikkene2013.

Du har følgende innsendingsalternativer:
E-post: konkurranse@dagbladet.no
MMS: send kodeordet KONKURRANSE til 2400
Instagram: Bruk hashtag #øyeblikkene2013

• Vinneren av ukas konkurranse offentliggjøres her på Dagbladet.no lørdag 13. juli.  

Bildeinnsendingen til denne ukas konkurransen avsluttes ved midnatt onsdag 24. juli.

SÅRBAR: Line Ådland har tatt dette bildet av en nyfødt kattunge. - Mykt lys fremhever sårbarhet. Beskyttende hender rundt verdens mest uskyldige ansikt.
SÅRBAR: Line Ådland har tatt dette bildet av en nyfødt kattunge. - Mykt lys fremhever sårbarhet. Beskyttende hender rundt verdens mest uskyldige ansikt. Vis mer

Tidligere har vi sett på hvordan du lykkes med å ta bilder av kjæledyrene, matbilder og hvordan du unngår å gjøre de vanligste fototabbene.

Vinnerbildet Kjæledyr var temaet for forrige ukes konkurranse.

Det viste seg å være et populært fototema og det kom inn mer enn 2 300 bidrag til konkurransen på e-post og Instagram.

Et godt kjæledyrbilde greier å fange akkurat det dyrets følelser og personlighet, ifølge juryen.

Akkurat det lyktes Elisabeth Sand særdeles godt med.

UTTRYKKSFULLT: Nok et kattebilde fra Susanne K. Johansen som fanget juryens oppmerksomhet:- Fotografen har tatt med matskåla, dette gir kontekst og vi forstår umiddelbart hva situasjonen handler om.
UTTRYKKSFULLT: Nok et kattebilde fra Susanne K. Johansen som fanget juryens oppmerksomhet:- Fotografen har tatt med matskåla, dette gir kontekst og vi forstår umiddelbart hva situasjonen handler om. Vis mer

Hennes bilde av den irske setteren Litchi ble plukket ut som ukens vinner.

- Bildet er tatt rett utenfor hytta i snøvær med mitt gamle Canon Ixus, skriver Sand om sitt bidrag.

Slik begrunner juryen sitt valg:

- Et ekte øyeblikk er fanget under vanskelige lysforhold. Blitsen fryser ansiktsuttrykk og snøkorn og den mørke bakgrunnen lager en ramme som framhever motivet. Det er vanskelig å ta gode blitsbilder, men her har fotografen gjort en god jobb.

UVANT SITUASJON: Det nybadete marsvinet er sendt inn av Vilde Halvorsen. - Det rosa håndkledet skaper en trygg ramme rundt et ansikt fullt av personlighet.
UVANT SITUASJON: Det nybadete marsvinet er sendt inn av Vilde Halvorsen. - Det rosa håndkledet skaper en trygg ramme rundt et ansikt fullt av personlighet. Vis mer

Elisabeth vinner kompaktkameraet Canon PowerShot S110.

Sinnakatt og nybadet marsvin I tillegg til Elisabeths bidrag, har juryen også plukket ut fire andre motiver som får hederlig omtale.

Her ser du juryens begrunnelse:

Svevekatten, sendt inn av Susanne K. Johansen (Instagram-bilde):

- Den svever! Hard kontrast og svart-hvitt fjerner alle unødvendige detaljer i puta katten sover på, og lager en optisk illusjon av den svever i lufta. Den avslappede posituren og det fine lyset i pelsen skaper god stemning.

Kattungen, sendt inn av Line Ådland (Instagram-bilde):

- Mykt lys fremhever sårbarhet. Beskyttende hender rundt verdens mest uskyldige ansikt. God komposisjon og lysbruk, men det er den fine kontakten vi får med katten som gjør bildet.

Sinnakatten, sendt inn av Susanne K. Johansen (Instagram-bilde):

- Denne katten er vant med å få det den vil ha. Det bestemte ansiktsutrykket er fanget godt, og bevegelsesuskarpheten i poten til katten øker følelsen av drama. Fotografen har tatt med matskåla, dette gir kontekst og vi forstår umiddelbart hva situasjonen handler om.

Nybadet marsvin, sendt inn av Vilde Halvorsen (Instagram-bilde):

- Det nybadete marsvinet ser litt forvirret ut i det som må være en uvant situasjon for en liten gnager. Det rosa håndkledet skaper en trygg ramme rundt et ansikt fullt av personlighet. Den tette komposisjonen fjerner forstyrrende detaljer.