DIABETES TYPE 2: Diabetes type 2 er en tilstand som kjennetegnes av insulinresistens, at kroppen ikke reagerer normalt på insulin, samtidig som det ikke produseres nok insulin i kroppen. Resultatet er at blodsukkeret blir høyt. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
DIABETES TYPE 2: Diabetes type 2 er en tilstand som kjennetegnes av insulinresistens, at kroppen ikke reagerer normalt på insulin, samtidig som det ikke produseres nok insulin i kroppen. Resultatet er at blodsukkeret blir høyt. Foto: NTB Scanpix / ShutterstockVis mer

Diabetes

Slik tar du kontroll over diabetes 2

Rundt 200 000 nordmenn har diabetes type 2. I tillegg regner man med at mellom 50 000 og 100 000 har sykdommen uten å vite det.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

De siste åra har det vært en eksplosiv utvikling i antall tilfeller av diabetes type 2, både på verdensbasis og her i landet.

- Økningen skyldes fedmeepidemien. Det blir mer overvekt og fedme, fordi folk har et usunt kosthold og er i mindre fysisk aktivitet, sier professor ved Universitetet i Oslo og leder av medisinsk fagråd i Diabetesforbundet, Kåre I. Birkeland.

Spesielt Kina står overfor tidenes diabetesepidemi. Rundt 10 prosent av landets befolkning er rammet, altså mer enn 100 millioner mennesker, forklarer Birkeland.

I fjor gikk 183 000 nordmenn på diabetesmidler. Det er 60 000 flere enn for ti år siden, viser tall fra Reseptregisteret.

Kontroll på diabetes 2

I en ny norsk studie publisert i JMIR Publications har forskere sett nærmere på norsk-pakistanere i Oslo, og deres erfaringer med bruk av IKT-tjenester når det kommer til forebygging eller kontroll av type 2-diabetes.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn