<strong>TÅREVÅT:</strong> Barnegråt har alltid en viktig funksjon for barnet og skal alltid tas alvorlig av foreldrene. Foto: Thinkstock
TÅREVÅT: Barnegråt har alltid en viktig funksjon for barnet og skal alltid tas alvorlig av foreldrene. Foto: Thinkstock Vis mer

Slik tolker du tårene

Derfor gråter barnet ditt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er forskjell på årsakene til at barn gråter i forhold til alder. For spedbarnet er gråten den eneste uttrykksformen og språk. Spedbarnet gråter når det føler ubehag og smerte, som for eksempel når det har bæsjet på seg, har vondt i magen eller ligger ubehagelig.

Eller når de har behov for noe, for eksempel er sulten, tørst, trenger sosial kontakt eller er trøtt. Fra toårsalderen har gråten flere funksjoner.

Ta gråten alvorlig - Gråten har alltid en viktig funksjon for barnet og skal alltid tas alvorlig av foreldrene. Siden gråten er spedbarnets eneste kommunikasjonskanal, må foreldrene forsøke å tolke hvorfor barnet gråter og etterkomme behovet. Hvis barnet er sulten må det få mat, har det vondt noe sted må man fjerne smerten. Er det et "rop" om kontakt må du kose med det, fastslår Willy-Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø.

Vis respekt for gråten For eldre barn må du også finne ut hvorfor barnet gråter, men det vil være forskjellige reaksjonsmåter.

Er barnet er lei seg, skuffet, har falt og slått seg, er redd eller engstelig, må det alltid trøstes.

Er barnet over fire år bør foreldrene snakke med barnet om det som har skjedd, vise forståelse, akseptere følelsene og vise at du tar barnet alvorlig.

- Du skal ikke skjenne på barnet fordi det gråter eller erte, håne eller kritisere det. Du skal vise respekt for barnets følelsesreaksjoner og gråt, sier professoren til Foreldre & Barn.

Er derimot gråten såkalt trassgråt, at barnet ikke får det som det vil, kommer det an på barnets alder hvordan du bør reagere. Barn mellom 2 og 4 år bør trøstes og forklares at det ikke kan få for eksempel iskrem akkurat nå fordi vi snart skal ha middag. For barn mellom 5 og 8 år kan du begynne med å forklare på samme måte som for yngre barn, men hvis barnet ikke gir seg med å trasse kan du overse gråten inntil barnet slutter.

- Men da må du ta kontakt med barnet igjen og invitere det til en aktivitet slik at man kommer i positiv dialog igjen, forklarer Willy-Tore Mørch.

Gråter ved seperasjon Når spebarnet gråter ved separasjon er det et sunnhetstegn. Barn mellom 8 måneder og 2 år etablerer omsorgspersonene som sin trygge base, det som kalles tilknytning, og det er normalt at barnet gråter ved adskillelse.

<strong>AKSEPTERE:</strong> Når barn gråter må foreldrene snakke med det, vise forståelse og akseptere følelsene, sier Willy-Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø. Foto: privat
AKSEPTERE: Når barn gråter må foreldrene snakke med det, vise forståelse og akseptere følelsene, sier Willy-Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø. Foto: privat Vis mer

Willy-Tore Mørch forteller at det ikke er noen holdepunkter for at barn generelt gråter mer sammen med foreldre enn barnehagepersonale. Barnehagen er derimot en annen sosial arena med mange barn og relativt få voksne. Det kan føre til at barn lærer å bli mer tålmodige i barnehagen og oppdager at de voksne ikke alltid har tid til å reagere på all gråt.

- Spesielt gjelder dette trassgråt der personale ser at barnet ikke har slått seg eller er sulten, men maser om å få noe. I slike situasjoner vil mangel på reaksjon fra personale kanskje føre til at det er mindre trassgråt i barnehagen enn hjemme, forklarer professoren.

Må være lov å gråte Det er mange grunner til at små barn gråter og det er ikke alltid like lett å tolke barnegråt eller vite hvordan man skal reagere.

Nina Misvær er førstelektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

Hun har blant annet skrevet "Den store boken om barnet" og "Sove hele natten" og har lang erfaring som helsesøster.

Hun understreker at gråten er barnets måte å uttrykke følelser på.

- Det er lov å gråte. Det skal vi ikke ta vekk ved å signalisere "jeg blir lei meg når du gråter". Det er normalt å bli frustrert og for barn er gråten en naturlig uttrykksform, forklarer Nina Misvær.

Trøtte og overstimulerte Vi vet ikke alltid hvorfor barn gråter, men overtrøtte og overstimulerte barn som ikke vet hva de vil, kan lett ty til tårene. Da har de behov for å roes ned.

Også når er sultne, de prøver ut viljen sin eller noen tar fra dem en leke. Du hører som regel forskjell på smertegråt og protestgråt.

<strong>OVERTRØTTE:</strong> Overtrøtte og overstimulerte barn kan lett ty til tårene. Da har de behov for å roes ned, sier Nina Misvær, førstelektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Foto: privat
OVERTRØTTE: Overtrøtte og overstimulerte barn kan lett ty til tårene. Da har de behov for å roes ned, sier Nina Misvær, førstelektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Foto: privat Vis mer

Små barn kan være svært empatiske og kan gjerne gråte når andre barn gjør det, en slags solidarisk gråt.

Det kan hjelpe å forberede barna på overganger, når dere skal ut av huset eller slå av tv.

- Dessuten er det viktig å være bevisst på stemmebruken vår og ikke stille for mange spørsmål. Si heller "Nå skal du kle på deg" istedet for "skal du kle på deg?"

Annerkjenne gråten Helsesøsteren sier det er viktig å annerkjenne at barnets følelser og gråt. Si gjerne "jeg forstår at du er lei deg og synes dette er dumt, men nå må du kle på deg".

I andre situasjoner kan du etter en stund kan du forsøke å avlede barnet med tilbud om litt høytlesning, for eksempel.

Som regel tar barn seg mer sammen når de er borte, de gråter gjerne mer sammen med foreldrene. Noe Nina Misvær beskriver som et sunnhetstegn, at de er knyttet til foreldrene og de er små og svake sammen med dem.

- Når barna protesterer mot å bli forlatt i barnehagen, er det en normal reaksjon og noe foreldre må lære seg å tåle. Men snakk gjerne med personalet om hvordan du best kan gjøre avskjeden enklere for barnet, sier helsesøsteren til Foreldre & Barn.

Barn er forskjellige. Noen gråter lite, mens andre tyr lett til tårene.

Dette skal du IKKE gjøre

 • Kjefte på barnet fordi det gråter
 • Kritisere barnet
 • Erte eller håne
 • Signalisere at ”jeg blir lei meg når du gråter”

Kilder: Willy-Tore Mørch og Nina Misvær

- De er personligheter fra begynnelsen av og gråten er en viktig del av deres uttrykksform. Og selvfølgelig er de mer sårbare i enkelte perioder - slik er de bare, sier Nina Misvær.

Les mer:

Å forlate et gråtende barn er uheldig

Slik stopper du babygråten

Nå forstår iPhone babygråt

Derfor får du sutrete unger

Det er ok å gråte foran barna

13 årsaker til barnegråt

 • Når det er lei seg
 • Når det er skuffet
 • Når det ikke får til noe det prøver på
 • Når det har vondt noe sted
 • Når det er redd eller engstelig
 • Når det ikke får det som det vil (for eksempel være oppe lenger om kvelden)
 • Når det er separert fra foreldrene (spesielt i 1-3 års alderen)
 • Når det er sint
 • Når det er overtrøtt og overstimulert
 • Når andre barn gråter (solidaritetsgråt)
 • Når de er sultne
 • Når de prøver ut viljen sin
 • Når noen tar fra dem en leke

Kilder: Willy-Tore Mørch og Nina Misvær

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Dette skal du gjøre når barnet gråter

 • Finne ut hvorfor barnet gråter
 • Trøste barnet som det er lei seg eller har slått seg
 • Snakk om det som har skjedd
 • Vise forståelse
 • Annerkjenne barnets følelser
 • Vis at du tar barnet alvorlig
 • Prøve å roe det ned
 • Forsøke å avlede barnet med litt høytlesning
 • Være bevisst på stemmebruken

Kilder: Willy-Tore Mørch og Nina Misvær

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer