GJØR SUSEN: En god saus er prikken over i'en. Å bli god på sauser handler først og fremst om å smake. Foto: METTE MØLLER
GJØR SUSEN: En god saus er prikken over i'en. Å bli god på sauser handler først og fremst om å smake. Foto: METTE MØLLERVis mer

Slik tryller du fram fantastiske sauser på kjøkkenet hjemme

Arne Brimis beste sausetriks

VIANVANG i Vågå (Dagbladet): Saus til vilt, saus til biff og saus til fisk.

Over dampende gryter forklarer Arne Brimi enkle triks for å trylle fram gode sauser.

Når Brimi holder matkurs på Vianvang, følger deltakerne ekstra godt med når kokken lager saus.

Smaksprøver I dag står 40 lærevillige kursdeltakerne rundt kjøkkenbenken. For hver ferdiglaget saus byr Brmi på skjeer med smaksprøver.

- Det er viktig å smake til sausen. Du må ikke bare følge en oppskrift, men lære deg å smake til slik at sausen blir så god som du vil ha den, sier Brimi inni dampen fra en diger kjele med kraft.

Kraften skal brukes i en av hans gode sjysauser, kokt opp med demerarasukker og rødvin.

- Hvis du synes det er moro å lage mat, da lager du god mat. Ja, slik tror jeg det er, sier Brimi.

Kniven går raskt uten at kokken kikker ned en eneste gang.

Sjalottløk Sjalottløk er en av favorittråvarene, og er viktig i mange sauser.

LYTTER:  Ikke noe å si på konsentrasjonen når Brimi lærer bort sine sausetriks. I tur og orden lærer deltakerne å lage viltsaus, kremsaus og sjysaus. Foto: METTE MØLLER
LYTTER: Ikke noe å si på konsentrasjonen når Brimi lærer bort sine sausetriks. I tur og orden lærer deltakerne å lage viltsaus, kremsaus og sjysaus. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Sjalottløk er den perfekte smaksoppbygger. Aromastoffene setter fint preg på maten den tilsettes, og gjør både saus og gryteretter enda bedre.

- Husk at løken er aller best når den er fersk og nyskrellet, sier Brimi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av hans enkleste viltsauser er laget uten viltkraft, men med nettopp sjalottløk, selleri, sopp, vin og fløte.

Smør, løk og eple Enda enklere er smørsausen til fisk.

Her blir sjalottløken kokt sammen med eplesaft, og når alt er kokt inn, monterer Brimi inn terninger med smør og smaker sausen til med litt salt, sitron og frisk salvie.

Etter at kokken har smakt, får kursdeltakerne en smaksprøve. En liten skive ovnsbakt røye med syrlig og delikat smørsaus.

- Dette skal til og med jeg klare å lage hjemme, sier en fornøyd kursdeltaker, og ber om litt påfyll.

FISKESAUS: Smørsaus med salvie passer særlig godt til rød fisk.  Foto: METTE MØLLER
FISKESAUS: Smørsaus med salvie passer særlig godt til rød fisk. Foto: METTE MØLLER Vis mer

SMØRSAUS MED SALVIE
Dette er en enkel og nydelig saus som passer til røye eller annen rød fisk. Den er også veldig god til kveite.

Du trenger:
2 sjalottløk
2 dl eplesaft
300 g kaldt smør, i terninger
En klype maldonsalt
1/2 sitron, saften
1 ss salvie

Slik gjør du:
1. Finkutt sjalottløken og ha den i en kjele sammen med eplesaften. Kok dette inn til det nesten ikke er noe væske igjen. Bruk en eplesaft av god kvalitet.

2. Pisk inn litt og litt smør. Ha kjelen på medium varme. Sausen må ikke bli for varm!

3. Når sausen har passe tykkelse, smaker du til med litt salt og sitronsaft. Ha i nykuttet salvie til slutt.

ENKEL: Sjysausen er nydelig med en god biff.  Foto: METTE MØLLER
ENKEL: Sjysausen er nydelig med en god biff. Foto: METTE MØLLER Vis mer

SJYSAUS
Serverer du denne sausen sammen med en god biff, trenger du ikke mye annet tilbehør. Sjysausen er en av Brimis favoritter til storfe og vilt, og en god kjøttkraft er viktig for best mulig smak.

Du trenger:
2- 3 ts demerarasukker
3 dl rødvin
5 dl god kraft (av vilt eller storfe)
5-6 ss kaldt smør
1-2 ts sitronsaft
1 klype salt

Slik gjør du:
1. Smelt sukkeret i en kjele til det blir karamell.

2. Ha så i rødvin og kok noen minutter før du heller oppi kraft. Kok videre til sausen er redusert til 3-4 dl. Jo bedre kraft du bruker, jo mer smaker sausen! Det er viktig at krafta ikke er salt. Smak heller til med salt til slutt.

3. Monter inn smøret, litt etter litt. Smak til med noen dråper sitron, og til slutt litt salt.

SMAKER: Smak deg fram og ha det gøy når du lager mat. Da går det bra, mener Brimi. Foto: METTE MØLLER
SMAKER: Smak deg fram og ha det gøy når du lager mat. Da går det bra, mener Brimi. Foto: METTE MØLLER Vis mer

SUPERENKEL VILTSAUS
Dette er en enkel og fin saus som er perfekt til høstens viltmåltider

Du trenger:
2 ss rognebærgelé
3 dl rødvin
1 dl portvin
4-5 ss kaldt smør
Litt salt

Slik gjør du:
1. Ha rognebærgelé og vin i en kjele, og kok inn til halvparten.

2. Monter inn kaldt smør til en passe fin konsistens, og smak til med litt salt til slutt.

VILTSAUS
Denne sausen er enkel og rask å lage, og du trenger heller ikke kraft. Smak til med einerbær eller brunost hvis du liker det.

Du trenger:
400 g sellerirot, i terninger
200 g sopp (steinsopp, kantarell, portobello)
2 sjalottløk, i skiver
3 dl tørr hvitvin
3 dl vann
3 dl fløte
Litt salt

Slik gjør du
1. Ha selleri, sopp og sjalottløk i en kjele, og kok opp med hvitvin.

2. Hell i vann og fløte og kok til alt er mørt.

3. Kjør alt i en food processor, og sil.

4. Ha sausen tilbake i kjelen og smak til med litt salt. Du kan også smake til med pepper, men Brimi er forsiktig med pepper til viltkjøtt.

KRAFTIG: Til viltet smaker det godt med en kraftigere saus. Her elgbiff med god saus. Foto: METTE MØLLER

Foto: Mette Møller
KRAFTIG: Til viltet smaker det godt med en kraftigere saus. Her elgbiff med god saus. Foto: METTE MØLLER Foto: Mette Møller Vis mer