Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik tyverisikrer du Android-mobilen

Tar noen minutter, og sparer deg for masse bry.

TENK SIKKERHET: Mobilen din er full av verdifulle data, så det er ingen grunn til å la det være fritt fram for andre å få tilgang. Foto: COLOURBOX/KIRSTI ØSTVANG
TENK SIKKERHET: Mobilen din er full av verdifulle data, så det er ingen grunn til å la det være fritt fram for andre å få tilgang. Foto: COLOURBOX/KIRSTI ØSTVANG Vis mer

DinSide: Ingen vil miste mobiltelefonen sin, men det skjer stadig vekk. Antallet mobiltyverier er nær doblet på to år, ifølge DN, og det ser ikke ut til å bedre seg i tida framover heller.

Heldigvis er det mulig å ta grep som gjør det vanskeligere for lommetyvene som stikker av gårde med de dyrebare eiendelene våre. Det tar deg ikke mer enn et par minutter.

Vi viste deg nylig hvordan du gikk fram dersom du har en Iphone. Nå skal vi gjennomgå samme prosedyre på en Android-telefon.

Beskytt telefonen med kode Det aller viktigste du gjør er å bruke en kodelås. På den måten forhindrer du at tyver og andre uvedkommende får tilgang til innholdet på telefonen din.

Den nøyaktige ordlyden i menyene vil variere fra de ulike Android-produsentene, men på de fleste telefoner må du gå til Innstillinger > Sikkerhet for å finne det aktuelle valget, som lar deg sette blant annet kodelås, passord eller opplåsingsmønster.

I den samme sikkerhets-menyen vil du også kunne velge tidsrommet for når telefonen skal låses. På HTC One kan du eksempelvis velge fra umiddelbart til 15 minutter.

Bare husk å styre unna disse kodene!

Beskytt også SIM-kortet Dersom du ikke har en kodesperre på selve SIM-kortet, kan uvedkommende lett putte kortet i en annen telefon og bruke ditt telefonabonnement å ringe med.

På Android-mobilen går du inn i Innstillinger-applikasjonen, og under valget Sikkerhet kan du sette PIN-kode på SIM-kortet. Igjen vil den nøyaktige ordlyden i menyene variere fra enhet til enhet, men på HTC One heter det Sett opp SIM-kort-lås.

Sikkerhetskopier data Vil du være føre var er det viktig at du med jevne mellomrom tar en sikkerhetskopi av telefonen din. Da vil det å miste den være litt mindre smertefullt, ettersom du da vil kunne kopiere alt personlig innhold tilbake til en eventuell ny telefon.

Det finnes flere måter å kopiere ut innholdet på Android-telefonen din på. Kontaktene blir automatisk knyttet til Google-kontoen på telefonen, så de er alltid bevart hos Google.

SPOR VIA WEB: Slik ser brukergrensesnittet til Android Device Manager ut i nettleseren.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
SPOR VIA WEB: Slik ser brukergrensesnittet til Android Device Manager ut i nettleseren. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

SMS-er kan du også ta backup av. Det er selvsagt lite poeng å ta backup til SD-kortet, siden det i de aller fleste tilfeller vil stå i telefonen om det blir stjålet, men eksempelvis kan GoSMS Pro ta backup av SMS-ene dine og sende dem i en fil per epost, som seinere kan brukes for å gjenopprette dem.

Les mer om GoSMS Pro og andre SMS-applikasjoner. En annen løsning er SMS Backup.

Sikkerhetskopi av bilder Lagring av bilder fikser du enklest ved å bruke Dropbox. Med appen vil bilder automatisk synkroniseres fortløpende som du tar dem, så du slipper å gjøre noe selv. Les hvordan det fungerer her.

Du kan også koble telefonen til en PC og kopiere ut bildene. De fleste telefoner spør deg når du kobler telefonen til en PC om hva du vil gjøre - velger du USB masselagring, vil telefonen dukke opp som en vanlig minneplugg i operativsystemet, og så kan du bare kopiere bildefilene inn på «vanlig» måte. De befinner seg stort sett i /DCIM/-mappen, men sjekk også etter mapper som heter photos, pictures, images etc., i tillegg til navn på applikasjoner, som for eksempel FxCamera.

Hos noen produsenter følger det også med programvare som lar deg sikkerhetskopiere innholdet på mobiltelefonen.

Spor og lås telefonen Dersom uhellet inntreffer, finnes det også måter å sørge for at innholdet ditt sikres og at telefonen spores opp igjen. Google manglet lenge en innebygd sporingsfunksjon i sitt operativsystem, men i sommer kom de endelig også på banen.

Android Device Manager er navnet på deres tjeneste som gjør det mulig å spore opp, ringe eller fjernslette en Android-enhet.

For å begynne å bruke sporingstjenesten, finn frem Android-enheten din, gå til Google Innstillinger-appen (et grønt ikon) og trykk på "Android Device Manager". Hak av for begge alternativene som listes opp.

Gå deretter til nettsiden https://www.google.com/android/devicemanager på datamaskinen din. Velg deretter hvilken enhet du vil spore opp. Du vil så få mulighet til å gjøre tre ting: ringe, låse eller slette innhold.

Enkelte Android-produsenter byr også på tilsvarende løsninger.

Hva gjør du? Har du tips til andre sikkerhetstiltak og -applikasjoner for Android, hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

SKRU DET PÅ: Android Device Manager kan aktiveres på flere måter. Enten via Google Innstillinger-appen eller ved å gå til Innstillinger > Sikkerhet > Enhetsadministratorer.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
SKRU DET PÅ: Android Device Manager kan aktiveres på flere måter. Enten via Google Innstillinger-appen eller ved å gå til Innstillinger > Sikkerhet > Enhetsadministratorer. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Artikkelen er delvis basert på artikler publisert tidligere på DinSide.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Fem fine fotoapplikasjoner til Android
Flere ferske mobilsaker på DinSide.no