Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik unngår du å bli ribbet av jula

I år skal hver og en av oss bruke nærmere 6000 kroner på julegaver.

FØRJULSSTEMNING: Lise Karlsen (49) og datteren Marie Larsen (16) har startet julehandelen. Dagbladet møtte dem på en shoppingrunde på kjøpesenteret Eger Karl Johan i Oslo sentrum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FØRJULSSTEMNING: Lise Karlsen (49) og datteren Marie Larsen (16) har startet julehandelen. Dagbladet møtte dem på en shoppingrunde på kjøpesenteret Eger Karl Johan i Oslo sentrum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens menn har planer om å kjøpe julepresanger for 6224 kroner, forventer kvinner å bruke nesten en tusenlapp mindre - 5398 kroner. Det viser en fersk undersøkelse Synovate MMI har utført for Nordea.

Et flertall av de spurte regner med å øke gavebudsjettet med 1000 kroner sammenliknet med jula i fjor, ifølge tallene.

- Nordmenn har vært noe tilbakeholdne med pengebruken gjennom hele året. Utviklingen i detaljhandelen har vært moderat og faktisk ganske laber hvis man ser det i lys av det lave rentenivået, lav arbeidsledighet og godt lønnsoppgjør. Flere peker på at det er forholdene i Europa og nyhetene derfra som holder oss i selen. Men jeg tror at jula blir en slags pustepause for økonomisk nøysomhet. Julegaver er en viktig del av juletradisjonen og noe vi prioriterer å bruke penger på, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Fulle lommebøker Rolf Mæhle, assisterende direktør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), tror økt julegavebudsjett er en refleks av gode privatøkonomiske tider.

- Folks lommebok er fullere enn noensinne, på grunn av lave renter og god lønnsvekst de siste åra, sier han.

Kjøper flere gaver Fire av ti gleder seg til å handle julegaver, slår årets julegaveundersøkelse fra Nets fast.

Disse kommer trolig til å bruke mer penger og kjøpe flere gaver enn dem som ikke ser fram til julegaveinnkjøpene:

• De som ser aller mest fram til å handle julegaver, forventer i snitt å legge igjen 7400 kroner hos handelsstanden.
• De som gruer seg mest, regner i snitt med å bruke 4300 kroner.
• De mest handleglade planlegger å kjøpe 21 julegaver i snitt, mens de som gruer seg til innkjøpene nøyer seg med 10 julegaver.

- Kvinner ser i større glad fram til julehandelen enn det menn gjør. Samtidig forventer 42 prosent av kvinnene å kjøpe mer enn 15 julegaver, mot 14 prosent av mennene, sier informasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets.

Halvparten av befolkningen starter den tradisjonelle julehandelen i november eller tidligere. Kvinnene setter i gang tidligere enn den mannlige andelen av befolkningen.

- Når november er over forventer 60 prosent av kvinnene og 38 prosent av mennene å være i gang med julegaveshoppingen, sier Tjore.

Gavekjøret Lise Karlsen (49) og datteren Marie Larsen (16) startet så smått med julehandelen i slutten av november. De siste åra har familien kuttet ned på gaver de siste åra. Det blir både hyggeligere og billigere.
- Gavekjøret hadde en tendens til å ta helt av, og det ble veldig mye mas. Vi ble helt utslitte etter pakkeåpningen. Selv barna syntes det ble for mange gaver, sier Lise Karlsen, som er på handletur i Oslos julepyntede gater sammen med datteren Marie.

- Hun gir meg gode råd slik at jeg ikke ender opp med de samme presangene hvert år, sier 49-åringen.

- Jeg har kjøpt til mamma, og nå titter jeg etter andre mulige gaver. Selv ønsker jeg meg bare sånne «kjedelige» ting som gavekort og penger. Jeg liker å kjøpe det jeg selv har lyst på. Dessuten får man mer for pengene ved å vente til salget i januar, sier 16-årige Marie.

Både mor og datter synes det er viktig å kjøpe noe som den andre personen liker — og det trenger ikke alltid å koste så mye.

- En jul kjøpte jeg et sett med Donald-glass til svogeren min bare på gøy. Han ble kjempeglad og har brukt dem masse. Etter det har jeg begynt å tenke mer på å kjøpe noe som matcher mottakerens personlighet — og kanskje får fram en latter. Det trenger ikke nødvendigvis være så dyrt, sier Lise Karlsen.
Mest til kjæresten De dyreste gavene kjøper vi til kjærester og ektefeller, ifølge tallene fra Nets.

I snitt forventer den norske gjennomsnittsmannen å bruke maksimalt 1869 kroner på sin ektefelle eller samboer, nesten 600 kroner mer enn kvinner bruker på partneren sin.

Kvinner, derimot, bruker en større andel av gavebudsjettet på barna. Det høyeste beløpet foreldre forventer å bruke på hvert av barna sine, ligger på rundt 1500 kroner.

Aldersgruppa 40-49 år har planer om å bruke mest penger på årets julegavehandel, viser tall fra Danske Bank.

- Årsaken til dette kan være at mange har tenåringsbarn som har dyre ønskelister. Dette dreier seg ofte om ønsker som en ny iphone, ipad eller mac, sier Maria Setsaas, ungdomsøkonom og autorisert finansiell rådgiver i Danske Bank.

Venter med betalingen Til sammen skal 22 prosent velge en eller annen form for betalingsutsettelse for årets juleshopping, viser tallene fra Nordea.

16 prosent — én av sju — planlegger å betale regninga i januar, med kredittkort med rentefri nedbetaling. Men 6 prosent utsetter derimot betalingen på ubestemt tid. Andelen øker til over 9 prosent for aldersgruppa 18-25 år.

- Det er ikke bra at så mange unge utsetter kredittkortbetalingen på ubestemt tid. Det tyder på at de lever på forskudd, mens privatøkonomien lett havner på etterskudd, sier Rolf Mæhle i FNO.

Han råder forbrukerne til bare å bruke kredittkort hvis de vet at de klarer å betale kredittkortregninga ved forfall.

Likevel skal færre handle jula på krita enn tidligere, viser en undersøkelse Sentio har utført på vegne av Danske Bank.

I år svarer 89-90 prosent at de ikke vil ha kredittkortgjeld, mens 66-69 prosent svarte det samme i fjor, ifølge undersøkelsen.

- Jeg tror nordmenn handler for mer enn hva de i utgangspunktet har budsjettert med til årets juleinnkjøp. Hvor mye vi bruker blir først synlig når vi sjekker saldobeløpet i januar, sier Maria Setsaas, ungdomsøkonom og autorisert finansiell rådgiver i Danske Bank.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!