Slik unngår du å bli rundstjålet

Foreldre med barnevogn er de nye ofrene. Her er tipsene som kan redde deg fra å miste lommeboka.

ER UTSATT: Uoppmerksomme foreldre med barnevogn er turist-tyvenes favoritt i år. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
ER UTSATT: Uoppmerksomme foreldre med barnevogn er turist-tyvenes favoritt i år. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.comVis mer

Sommerferien er den tiden på året hvor forsikringsselskapene får flest henvendelser om lommetyverier. Spesielt tyverier fra barnevogner har ofte meldt fra om til forsikringsselskapene den siste tiden.

Og det kan faktisk være hvem som helst som stjeler fra deg.

- Vi tenker at det ikke er et så stort problem i Norge, sier pressetalskvinne i Tryg, Heidi Slettemoen, til Foreldre.no

Vi passer ikke godt nok på Det er ferietid, og med det kommer det også flere til Norge, og spesielt til storbyene.

Vi som bor i Norge har surret oss inn i et trygt teppe bestående av tanker som «det skjer ikke i Norge» eller «det skjer kun i andre land».

- Utfordringen er at når vi er på butikken her vi bor så passer vi ikke like godt på. Vi titter på klær og har med barnevogna over alt fordi vi er vant til at det går bra, sier Slettemoen.

Hun forteller at vi passer mer på når vi er i for eksempel Barcelona enn det vi gjør her hjemme i landet vårt.

- Vi tenker enda mindre over det når vi er ute med barnevogn. Vi tror vi er så smarte. Vi stikker lommeboka halvveis, litt skjult, nede i fotenden på baggen eller har den liggende et «lurt» sted på vognen. De som stjeler kan også være foreldre og dermed kjenne til disse metodene, forteller hun.

Kan være hvem som helst Vi ser for oss de største bandene bestående av utlendinger som raner oss for både det ene og det andre.

I virkeligheten kan det være en helt alminnelig pappa som tilsynelatende vil «hilse på» den lille i vogna.

PASS PÅ: André Thomsgård, informasjonssjef i Securitas, råder folk til å passe på lommeboka i sommer. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
PASS PÅ: André Thomsgård, informasjonssjef i Securitas, råder folk til å passe på lommeboka i sommer. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos Vis mer

- Det kan hende at de som skryter av barnet ditt faktisk stjeler fra deg. Det kan være to helt uskyldige gamle damer, eller en dame og en mann. Den ene stopper og hilser på, mens den andre står litt bak deg og åpner glidelåsen, forteller Slettemoen.

Vi blir automatisk mindre på vakt når noen er hyggelige med oss

- Vedkommende kan være ute og shopper, både mor og tyv. For hver gang moren går et skritt fra vognen, så åpner for eksempel tyven glidelåsen på baggen som henger på vogna. Mor kommer tilbake og triller videre. Så kan hun gå fra vognen igjen, hvor tyven får åpnet enda mer. Neste gang har tyven full tilgang, sier hun.

Hun forklarer videre at det har med at vi er oppmerksomme på andre ting å gjøre, og selv om du passer på og føler du har en oversikt - så er det med profesjonelle vi har med å gjøre.

Det er folk som har sett seg ut barnevogner fordi de vet at man har mye med seg.

Pass på lommeboka Informasjonssjef i Securitas AS, André Thomsgård, forteller at lommetyverier stadig vekk er en del av hverdagen som de opererer i.

Han forteller at det om sommeren er flere mennesker i byene, og at det dermed øker risikoen for lommetyverier.

- Det er mest i området hvor det er tett med mennesker. Altså travle handlegater, køer i forbindelse med transport, og køer på utesteder hvor folk har litt alkohol i kroppen, sier Thomsgård til Foreldre.no

Han har to viktige råd til personer som ferdes ute i sommer.

FØLG MED:Pressetalskvinne i Tryg, Heidi Slettemoen, forteller at hvem som helst kan stjele fra barnevogna om du er uoppmerksom. Foto: Tryg.no
FØLG MED:Pressetalskvinne i Tryg, Heidi Slettemoen, forteller at hvem som helst kan stjele fra barnevogna om du er uoppmerksom. Foto: Tryg.no Vis mer

Han råder folk til å oppholde verdisakene på et trygt sted. Ikke ha åpne vesker og ikke ha lommeboka i baklomma, men ha de på innerlomma.

- Det andre er at man bør være oppmerksom på personer som oppsøker deg for å hjelpe deg med ting. Det er ofte et triks at en eller to personer kommer bort for å hjelpe deg med en koffert eller barnevogn på buss eller tog. Du vil da ha oppmerksomheten et annet sted, og vips er de oppi og stjeler lommeboken. Så setter de full fart mot nærmeste minibank. Ofte er kontoen tømt før du merker at lommeboka er borte, forteller han.

Les også:
Slik blir du en god mamma
Hvor streng er du? Test deg selv
Slik får du barnet til å gjøre som du vil
Hvilken foreldretype er du?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.