Det er fullt mulig å holde vekten i julen uten å miste matglede og julestemning. Nesten halvparten av julekaloriene vi får i oss kommer fra drikkevarene.
Er du bevisst også på tilbehør og mengde, kan du kose deg så mye du vil.
Tradisjonsrik mat - Jula er høytid og for mange er det viktig at vi ikke angriper lange, gode tradisjoner ved å forandre på klassiske juleretter, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen i kvinnetrening.no.
Jula har fra gammelt av vært en fråtseperiode i en mørk og mager årstid. Derfor inneholder en juletallerken med ribbe hele 1530 kalorier i én porsjon.
- Problemet er jo at det meste av juleretter og snacks er meget kaloririkt - og vi spiser kraftmat ellers i året også, sier hun.
Men det er muligheter for å slanke julematen litt i "det stille", og for eksempel velge kesam til fruktsalaten i stedet for kremfløte. Og man trenger heller ikke lage kålstuing med smør og fløte. Lutefisken i seg selv er sylslank julemat. Her kan man med fordel begrense det fetende tilbehøret.
Det samme gjelder ribbe, sier Mathisen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger