Slik unngår du at barna sliter deg ut

Sju eksperttips til å takle hverdagen med små barn bedre.

NÅ HØRER DU! Barn som krangler, roping og skriking og unger som ikke hører etter. Rollen som småbarnsforeldre kan være en tålmodighetsprøve til tider. Et av rådene er å være bevisst på at du er sjefen: - Vi er altfor opptatte av å være snille og medgjørlige. Krangling mellom barn er ofte resultat av at foreldre ikke klarer å ta lederskap, mener psykologene Harald Kirsebom og Tore Fallet. FOTO: Colourbox
NÅ HØRER DU! Barn som krangler, roping og skriking og unger som ikke hører etter. Rollen som småbarnsforeldre kan være en tålmodighetsprøve til tider. Et av rådene er å være bevisst på at du er sjefen: - Vi er altfor opptatte av å være snille og medgjørlige. Krangling mellom barn er ofte resultat av at foreldre ikke klarer å ta lederskap, mener psykologene Harald Kirsebom og Tore Fallet. FOTO: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hverdagen med barn er hektisk. Mange opplever at de er slitne og mangler overskudd. Her er noen typiske situasjoner med energityver i en travel hverdag, og hvordan du kan komme deg ut av dem.

1. Bli mer tålmodig Du innser mer og mer at du har for liten tålmodighet til å mestre stressede situasjoner i familien på en god måte. Hva kan du gjøre?

Psykologene: I stedet for å lage deg et tålmodig, smilende foreldrefjes, kan du vise barnet det du føler. Barnet merker dobbeltkommunikasjonen uansett. Jobb også med deg selv. Kanskje du ikke har det så travelt, egentlig.

Coachen: Jeg ville fokusert på å slippe opp på kontrollen og gi tillit til de rundt deg. Ofte har barn flere ferdigheter enn du tror. La dem prøve ut ting. Gi dem muligheten!

Firebarnsmammaen: Jeg tenker at disse situasjonene ofte er et signal om at det rett og slett er litt mye som foregår samtidig. Finn ut hva som sliter deg ut. Det går også an å lage enkle regler for rydding/oppførsel for større barn. De har veldig godt av å høre at familien er et samarbeidsprosjekt selv om det er vi voksne som har hovedansvaret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.