SNØSKUFFEPROBLEM: Ved null grader er det mange som erfarer at snøen fester seg til snøskuffa. Rådet er å sette den inn med et smøremiddel. ILLUSTRASJONSFOTO: John Tomaselli/ThinkStock
SNØSKUFFEPROBLEM: Ved null grader er det mange som erfarer at snøen fester seg til snøskuffa. Rådet er å sette den inn med et smøremiddel. ILLUSTRASJONSFOTO: John Tomaselli/ThinkStockVis mer

Slik unngår du at snøen fester seg til snøskuffa

Sett inn snøskuffa med et smøremiddel, så sklir snøen lettere av.

Hører snømåking til en av dine hverdagssysler om vinteren? Kanskje har du snøfreser? Eller har du bare en enkel snømåke? Om det siste er tilfellet, har du ganske sikkert vært borte i problemet med at snøen fester seg til skuffa. Det oppstår først og fremst når temperaturen er rundt null og snøen fuktig.

- Rundt null inneholder snøen mye flytende vannmolekyler og disse vil, når de kommer i kontakt med en kald overflate som en snøskuffe, bli til is og feste seg til overflaten, forklarer førsteamanuensis ved NTNU, Alex Klein-Paste, til bonytt.no.

- Det kan også ha noe å gjøre med at når temperaturen på snøen er rundt null vil snøkrystallene ha en langt rundere form enn når snøen er kald. De runde snøkrystallene vil ha en større, sammenhengende overflate, og det vil sannsynligvis medføre at de lettere fester seg til en overflate.

Selv under null grader vil det være flytende vann til stede i snøen, men mengden vil avta dess kaldere det blir, og det igjen vil føre til mindre bindinger mellom snøen og snøskuffas overflate.

- Ved minus 13 grader sies det at snøen er helt fri for flytende vannmolekyler, utdyper Klein-Paste.

Formfett - Problemet oppstår som sagt når den fuktige snøen treffer den kaldere snøskuffa, så man kan tenke seg at en oppvarmet snøskuffe kan fjerne problemet, men den vil jo raskt bli avkjølt, forklarer Klein-Paste.

- En annen løsningen jeg ser for meg er derfor å sette inn snøskuffa med et smøremiddel som reduserer den såkalte bindingsstyrken mellom snøen og snøskuffa. Det er tilsvarende når vi bruker glider på skiene for å redusere friksjonen mellom ski og snø.

Min antagelse er forøvrig at snøen fester seg lettere på skuffer av metall enn av plast.

Et søk på engelsktalende, og særlig amerikanske nettforumer, bekrefter Klein-Pastes teori. Blant annet trekkes formfett fram som et mye brukt middel til å hindre at snøen fester seg.

Et medlem på forumet Lifehacker skriver blant annet følgende: "Våt snø kan være bra for snøballer, men det gjør måking av oppkjørselen mer vanskelig når snøen sitter fast på spaden. Et par sprut med non-stick stekespray fikser det."

WD 40 Følger vi antagelsen til Klein-Paste vil de fleste midler som har en smørende eller ikke-heftende effekt fungere, slik blant annet dette medlemmet på Yahoos forum skriver: "Sprøyting av ett av følgende på snøskuffen vil hjelpe: WD-40, silikonsmøremiddel, smøremiddel til viftereim eller formfett.

Smøremiddelet WD-40 nevnes altså som ett av midlene som fungerer, og på nettstedet eHow framheves det at et hvert multifunksjons smøremiddel kan fungere. Rådet på nettstedet er å spraye snøskuffa med WD 40 hver gang den skal brukes.

Polervoks Et annet middel som trekkes frem i forumene er bilvoks, og en av medlemmene på Yahoo hevder at det er det middelet som sitter lengst på snøskuffa.

Banker snøskuffen i bakken Silikon framheves også som et middel som gjør at snøen sklir lettere av snøskuffa.

- Det kan nok stemme at silikon kan brukes til dette, for vi fikk for noen år siden tilbud om å ta i bruk et silikonprodukt til å smøre inn lasteplanene på våre lastebiler med, forteller Tor Kristiansen hos vaktmesterfirmaet Gårdpass til bonytt.no.

- Men det ble aldri slik at vi tok i bruk middelet.

Og det kan synes som om proffene dropper å sette inn snøskuffer og slikt med smøremiddel, for hos firmaet Vaktmester Andersen AS er det kontante svaret at de heller banker snøskuffa i bakken.

- Nei, vi setter ikke snøskuffa inn med noe middel. Det blir bare ekstra å dra med seg på jobb om vi for eksempel skulle ta med oss en boks silikonspray. Da snur vi heller snøskuffa og banker den i bakken så snøen faller av, sier driftsleder Ronny Gilstad til bonytt.no.

Les også:

Dette gjør snømåkingen lettere

Slik unngår du glatte trapper

Måk med hodet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.