MISTER KONTROLL: Stadig flere ringer Navs økonomirådgivningstelefon 800GJELD. Mange sliter med høy gjeld etter å ha brukt kredittkort eller tatt opp forbrukslån. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MISTER KONTROLL: Stadig flere ringer Navs økonomirådgivningstelefon 800GJELD. Mange sliter med høy gjeld etter å ha brukt kredittkort eller tatt opp forbrukslån. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Slik unngår du gjeldsfella

Nordmenn tar opp stadig mer gjeld, men få er bekymret for å havne i økonomisk uføre. Ta høyde for dårligere tider, råder ekspertene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Ved utgangen av mai lå publikums innenlandske bruttogjeld på i alt 4767 milliarder kroner, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Beløpet har økt med 5,9 prosent de siste tolv månedene.

I en fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført for Dagbladet, svarer bare 16 prosent - én av seks - at de frykter for å havne i økonomisk uføre på grunn av høy gjeld. Hele 81 prosent - åtte av ti - er ikke bekymret i det hele tatt.

Unge ryker først

Nordmenn under 40 uttrykker i størst grad frykt for å få pengeproblemer. Én av fem i alderen 18-29 år er redde for konsekvensene av høy gjeld, mens hver fjerde nordmann i alderen 30-39 år sier det samme.- Det er ikke så rart at yngre mennesker er mer engstelige. Unge har gjerne høy belåning, liten egenkapital og mindre å gå på enn folk som har betalt ned gjeld i noen år, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1 og programleder i TV3-serien Luksusfellen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn