Slik unngår du hovne bein i ferien

Rådene som forebygger opphovning.

FOREBYGGER: Gode råd for å forebygge hovne bein er å bruke støttestrømper, drikke mye vann og å reise seg og bevege seg ofte på flyreiser.  Illustrasjonsfoto: Thinkstock
FOREBYGGER: Gode råd for å forebygge hovne bein er å bruke støttestrømper, drikke mye vann og å reise seg og bevege seg ofte på flyreiser. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sitter eller står du mye, kan du lett få hovne bein. Det samme kan skje på varme sommerdager. Nå finnes det heldigvis måter å hindre hevelser i beina på.

Alle kan få hevelse i beina, også kalt ødem, selv om eldre og gravide er ekstra utsatt for hovne føtter. Når blodet ikke pumpes effektivt nok tilbake fra føttene til hjertet, fører det til oppsamling av blod i beina.

Trykket i blodårene øker, og for å redusere trykket siver det væske ut fra blodårene - og dermed oppstår det hevelse.

Mange har opplevd at det å sitte lenge i ro, for eksempel på lange fly- eller bilturer, kan føre til slike hevelser, gjerne rundt anklene eller i nedre del av leggen. Ofte fortsetter også plagene i ferien, hvis flyturen gikk til sydligere strøk, for beina hovner lettere opp i varmen.

Mye stillesitting - Hovne bein kommer av væskeansamling i beina og er veldig vanlig, og vanligvis skyldes det godartede tilstander, sier lege Ola Sand til Bedre Helse.

Sand er spesialist i allmennmedisin og medisinsk leder ved Best Helse Nordstrand i Oslo.

Ofte er årsaken dårlig tilbakestrømning av blodet, på grunn av indre åreknuter, dårlige veneklaffer eller lite fysisk aktivitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer