FERIE: Marit Midtun (38)  og barna Malin.M.Johansen (10) og Tuva.M.Johansen (10) besøker venner og familie i ferien. De tar verken med seg jobb eller skole på tur. - De siste dagene av ferien prøver vi å forberede oss på hverdagen. For eksempel få orden på døgnrytmen igjen, sier Marit. Her koser de seg på Operahuset i Oslo. Foto: Elisabeth Sperre Alnæs.
FERIE: Marit Midtun (38) og barna Malin.M.Johansen (10) og Tuva.M.Johansen (10) besøker venner og familie i ferien. De tar verken med seg jobb eller skole på tur. - De siste dagene av ferien prøver vi å forberede oss på hverdagen. For eksempel få orden på døgnrytmen igjen, sier Marit. Her koser de seg på Operahuset i Oslo. Foto: Elisabeth Sperre Alnæs.Vis mer

Slik unngår du jobbsmellen i høst

Her er rådene fra ekspertene

|||(Dagbladet): De positive effektene av ferien forsvinner i løpet av den første jobbuka, ifølge et forskningsprosjekt utført ved Radboud Universitetet i Nederland.

Stressforskeren Jessica de Bloom, som utførte studiet, anbefaler å dele opp ferien gjennom året.

-  Fordi de positive effektene av ferien forsvinner så raskt vil jeg anbefale å dra på ferie oftere. For eksempel ved å ta ut fire énukers ferier, i stedet for én fireukers ferie, sier de Bloom.

47 prosent av nordmenn føler seg uthvilt etter ferien, ifølge en internasjonal undersøkelse utført av Harris interaktive for Expedia. 14 prosent av 520 norske arbeidstakere har problemer med å starte på arbeid igjen etter ferien.

- Koble ut jobben Nordmenn er de som oftest sjekker jobbmail på ferie. Kroppen og sinnet bør få tid til å restituere seg i ferien. For at det skal skje bør man koble ut jobben, sier Asbjørn Grimsmo, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet.

Forskning viser at mange ikke klarer det. Og det er særlig de som har en stresset hverdag som ikke klarer å koble ut. De har jobben i hodet, og mobil og bærbar PC på stranda.

- Det er ikke så lurt å være tilgjengelig hele ferien. Hvis man ikke får restituert seg har man ikke mye å gå på, sier Grimsmo.

Normaliser døgnrytmen De fleste endrer døgnrytme i ferien, og det kan føles tungt å begynne å jobbe igjen etter ferien, mener arbeidslivsforsker og stressekspert Stein Knardahl ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

- Vi legger oss seinere og sover lenger enn i hverdagen. Når man starter i jobb igjen etter ferien må man omstille døgnrytmen.

- Et godt råd er derfor å resette døgnrytmen de siste tre dagene før man begynner å jobbe igjen. Mange gruer seg til arbeidsmengden som venter, og blir irritert over det. Mitt råd er å innstille seg på at dette arbeidet venter i forkant, sier han.

Ingen oppskrift Etter ferien er det noen som liker å begynne rolig, mens andre liker å jobbe hardt fra første dag.

- Det finnes ingen oppskrift på hvordan man bør begynne å jobbe ferien. For noen passer det å ta det rolig, mens andre hopper i det, sier Grimsmo.

Føler man seg sliten allerede første uka, bør man både tenke på om man har koblet nok av i ferien, eller om man har en dårlig arbeidssituasjon.

- Er man sliten igjen allerede etter to dager på jobb bør man tenke på hva man holder på med. Gå gjennom arbeidssituasjonen din, og finn ut hva som gjør deg sliten, sier Grimsmo.

Han mener det ofte bare er små endringer som skal til for å få det bedre på jobb.

- Stress på jobben går det an å gjøre noe med. Man må gå i dialog med arbeidsgiver og kolleger, og finne ut hva som skal til for å få en roligere jobbdag, sier Grimsmo.

Dropp alkoholen før jobbstart Mange kommer tilbake etter ferien uten å være uthvilt. Knardahl nevner blant annet høyt alkoholforbruk som en av kildene til at man ikke føler seg full av energi.

- Det er viktig å huske at selv om man sovner lettere når man har drukket alkohol, er kvaliteten på søvnen er dårligere. Selv etter tre glass vin blir søvnkvaliteten nedsatt. De siste par kveldene før man skal begynne å jobbe igjen bør man derfor drikke mindre alkohol eller unngå det totalt, råder Knardahl.

Skru ned forventningene til hverdagen Knardahl slår hull på myten om at man skaffer seg overskudd for hele høsten og vinteren i ferien.

- Man kan ikke samle opp hvile på konto, men man kan ha gode minner. Mitt råd er å tenke på de positive minnene fra ferien. Det er viktig å kunne kose seg med opplevelsene også etter ferien, men det er hva man gjør i hverdagen som bestemmer overskuddet man har.