Slik unngår du leiebilfella

Ti råd det er lurt å følge når du leier bil i utlandet.

FORSKJELLER: Bare de færreste tenker på at forsikringen på en utenlandsk leiebil vanligvis er mindre omfattende enn en tilsvarende norsk forsikring. Foto: HANS ARNE VEDLOG
FORSKJELLER: Bare de færreste tenker på at forsikringen på en utenlandsk leiebil vanligvis er mindre omfattende enn en tilsvarende norsk forsikring. Foto: HANS ARNE VEDLOGVis mer

• Flere bilsaker på db.no/bil.

Hva dekker reiseforsikringen? Holder det med en basic forsikring?

Dette er viktige spørsmål å stille seg, hvis man har tenkt å leie bil i utlandet i sommer. Og det lønner seg å finne svarene før man reiser.

- Ta deg tid til å gjøre grundige forberedelser. Pass på å undersøke både priser og betingelser nøye hos leiebilfirmaene. Gjør det hjemme i ro og mak. Ikke regn med at du klarer å sette deg inn i all verden i en stresset situasjon ved utleieskranken, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring.

Høyere egenandel Hva slags forsikring som er inkludert og hva den dekker, varierer fra selskap til selskap.

FELLER: Du bør ha sjekket forsikringsbetingelsene i god tid, og ikke vente til du kommer til utleieskranken. Her fra utleieskranken på Gardermoen.
FELLER: Du bør ha sjekket forsikringsbetingelsene i god tid, og ikke vente til du kommer til utleieskranken. Her fra utleieskranken på Gardermoen. Vis mer

- Ofte skor en del av utleiefirmaene i utlandet seg på nordmenns usikkerhet, men en tommelfingerregel er at det er bedre med én forsikring for mye enn en for lite, fortsetter Clementz.

- Og sjekk alltid egenandelen, for den kan være høy. Det er imidlertid ofte mulig å utvide forsikringen, slik at du slipper egenandel, påpeker han.

Clementz anbefaler å bruke kjente internasjonale utleiefirmaer.

- En seriøs aktør er enklere å gjøre opp med i etterkant av en eventuell skade. Og husk at reiseforsikringen ikke dekker skader på bilen, avslutter han.

Lavere erstatning Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge (FNO), støtter oppunder Clementz' uttalelse.

SIGMUND CLEMENTZ: Kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring.
SIGMUND CLEMENTZ: Kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring. Vis mer

- Tusenvis av nordmenn leier hvert år bil i utlandet, og bare de færreste tenker på at forsikringen på en utenlandsk leiebil vanligvis er mindre omfattende enn en tilsvarende norsk forsikring. Erstatningsbeløpene kan også være lavere. En egen norsk ulykkesforsikring kan derfor være lurt å ha, forteller hun.

Neverdal forteller videre at du som leietager er underlagt erstatningsreglene i det landet skaden skjer.

- De fleste land har blant annet unntak for føreren og ofte beløpsgrenser for personskadeerstatninger. Forsikre deg derfor om at bilen faktisk har førerulykkesforsikring, poengterer hun.

Begrenset forsikringssum Ifølge Neverdal har ulykkesdekningen i reiseforsikringen en sterkt begrenset forsikringssum, gjerne rundt 200 000 kroner.

- Dette beløpet vil ikke på noen måte dekke det økonomiske tapet du kan få ved for eksempel livslang uførhet, avslutter hun.

Vidar Korsberg Dalsbo, kommunikasjonsrådgiver i DNB, forteller følgende om forsikringen som ligger i kredittkortet ditt.

Basis i kredittkortet
- I kortet ditt har du automatisk reiseforsikring hvis du betaler minst 50 prosent av reisens transportkostnader med kortet.

Han påpeker at dette bare er en reiseforsikring, og at den aldri vil gjelde som bilforsikring for leiebilen.

- Mange tror at en reiseforsikring er en universalforsikring som dekker deg i alle situasjoner. Det er den ikke. Forsikringen gjennom kredittkortet er vanligvis en basisforsikring, forteller han.

Dekningsgraden på forsikringen varierer, og i likhet med Clementz i If anbefaler Dalsbo at man alltid setter seg inn i hvor mye utleieselskapet tar i egenandel ved skade. Nettopp fordi egenandelen kan være svært høy.

- Å tegne en forsikring som dekker egenandelen, kan derfor være lurt. Dette gjelder også ved leie av moped, vannscooter eller andre kjøretøy, avslutter Dalsbo.

• Her finner du Dagbladets saker om bilferie.