Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik unngår du magetrøbbel i jula

Julemat er uvant for magen. Slik unngår du problemer.

Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter den søte julemat kommer de sure oppstøt!

Fet mat, alkohol, søtsaker og knask kan være en påkjenning for mager som ikke har dette som hverdagskost. Men det finnes råd.

Skjær vekk fettet
Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) fraråder å stappe i seg for mye fet mat.

- Ikke spis for fet mat. For mye fett er en hovedgrunn til fordøyelsesbesvær. I øverste del av tynntarmen finnes det små «fettsensorer» som reagerer med å sette ned farten på fordøyelsen når fettdosen blir for høy. Det fører til oppblåsthet, kvalme og ubehag, skriver de på sine nettsider.

Vanligst med halsbrann Det vanligste ubehaget forbundet med fet julemat, er refluks.

- Den vanligste plagen man ser av julemat er sure oppstøt, halsbrann, eller refluks, som det heter på fagspråket, sier redaktør for Fordøyelsen, medlemsbladet til Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF), Julia Edin til Klikk.no.

- Årsaken er at for fet mat er tung å fordøye. Også alkohol, røyk og sjokolade kan få lukkemuskelen i magesekken til å åpne seg og føre innholdet i magesekken, blandet med magesyre, tilbake opp i halsen.

Foreningen, som har over 3000 medlemmer, favner om personer med en rekke ulike fordøyelsesrelaterte sykdommer som halsbrann, Morbus Chrons, og irritabel tarm.

Enkelte sliter mer Enkelte sliter mer enn andre i jula. For medlemmer av LMF, kan desember bli en lang utfordring.

- For våre medlemmer kan det være utfordrende å holde seg frisk når man spiser julemat, sier Edin.

- Når fet julemat for de fleste føles ubehagelig etter et måltid, kan det føre til store smerter og i verste fall oppblussing av betennelse eller sykdom hos våre medlemmer.

- Mange er derfor påpasselige med hva de spiser i julen og passer heller på å ta flere små måltider enn et stort.

Ekstramat hele måneden - Tidligere var julematen begrenset til noen få dager. Nå går vi på mange flere julebord og koser oss med god mat og drikke i hele desember, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama til Newswire.

Hun mener det er bra å slanke juletallerkenen, i tillegg til å begrense kaloriinntaket vi får via alkohol.

Får du halsbrann er det lurt å løsne klærne og stå oppreist etter måltidet. En liten neve mandler kan også hjelpe, mener ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

- Drikk nok vann, hold måltidsrytmen og prøv å få i deg litt grønnsaker og frukt til hvert måltid. Når vi sitter til bords bør vi fylle opp minst en tredel av tallerkenen med grønnsaker for å holde fordøyelsen i god gjenge, sier hun.

Arsky anbefaler spesielt rotgrønnsaker, som har mye fiber og er bra for fordøyelsen. Men for deg med sensitiv mage eller tarm, er det noen grønnsaker du kan hoppe over.

- Fet mat generelt er tung for magen og vanskelig å fordøye. For mange er det et godt alternativ med kalkun, and, fisk eller annet hvit kjøtt i stedet for den tradisjonelle ribba med svor.

Hold deg unna sofaen! Skulle du være så uheldig at du forspiser deg, er råd nummer én å holde seg unna sofaen.

MYE KRAFTIG MAT: Flere selskap og mer mat og drikke gir flere fordøyelsesplager hos befolkningen. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
MYE KRAFTIG MAT: Flere selskap og mer mat og drikke gir flere fordøyelsesplager hos befolkningen. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

- Det viktigste er vel å ikke legge seg ned på sofaen etter et stort måltid, men heller å være i aktivitet slik at fordøyelsen settes i gang. Det finnes også en rekke yogaøvelser som stimulerer fordøyelsen og som kan hjelpe til å «lette trykket» på en oppblåst mage, sier Edin.

Les også:

8 vanlige magesykdommer

Magen din lurer deg

Avføringen avslører deg

Her er de sunneste julepølsene

Forstoppelse kan ha mange årsaker. For lite fysisk aktivitet, for lite inntak av væske og fiber i maten, enkelte legemidler (jern, vanndrivende og enkelte kraftige smertestillende), og forandring av miljø og kosthold er blant de vanligste.

Hold deg unna Løk, kål og blomkål, tørkede erter eller bønner (ta mindre ertepurè til lutefisken, for eksempel)

Loff, kaker, søte og fete kjeks, fin gjærbakst

Bananer

Melk (vanlig drikkemelk)

Blåbær

Medikamenter som kan hjelpe Laktulose (drikkes, fås også på apotek)

Fiberpulver eller -tabletter (husk å drikke mye vann til!)

Avføringstabletter kan brukes i krisetilfelle, men bør unngås så lenge som mulig.

Kjerringråd for forebygging/behandling Ta dobbel dose magnesium i noen dager

Start dagen med et stort glass varmt vann med en presset sitron

Drikk gjerne et glass varmt vann før hvert måltid

Noen svisker om dagen setter fart på magen (svisker er ofte tilbehør til julemat - forsyn deg godt!)

Oxy Tarm fås kjøpt i helsekostbutikker, produktet skal rense tarmkanalen og sette fart på fordøyelsen

Halsbrann oppstår når lukkemuskelen mellom magen og spiserøret ikke klarer å gjøre jobben sin. Dermed presses syreholdig mageinnhold opp i spiserøret. Dette føles som svie og gir ofte også sure oppstøt.

Hold deg unna Fet mat (skjær fettet av ribben, forsyn deg med mindre av medisterkakene osv.)

Syrlige drikker og drikker med koffein (te og kaffe)

Mat med tomat

Kullsyreholdig brus

Sjokolade og peppermynte

Kål, løk, erter og bønner - kort sagt mat som gir luft i magen

Medikamenter som kan hjelpe Syrenøytraliserende midler fås kjøpt på apoteket

H2-blokkere er medikamenter som senker produksjonen av magesyre

Kjerringråd for forebygging/behandling Nyco fruktsalt

Mange får hjelp av å drikke litt vanlig cola

Spis en rå potetskive langsomt

En neve mandler skal hjelpe

Fennikelte: 1 toppet ts fennikel i 1/4 l kokende vann, trekkes i 10 minutter, drikk gjerne en kopp etter et måltid eller en kopp 2-3 ganger daglig.

Hvorfor får vi kvalme og hodepine dagen etter et fuktig lag? Det skyldes først og fremst at alkohol tørker ut kroppen og at du ikke har fylt på med nok vann i løpet av festen. Der ølet går inn, går vettet - og vannet - ut!

Hold deg unna Store mengder alkohol

Blanding av øl, vin og brennevin

Rødvin kan gi hodepine hos mange - selv i små doser

Medikamenter som kan hjelpe Paracet, Paracetamol, Pinex, Panodil og Pamol kan brukes av alle unntatt de som har nyre- eller leversykdom

Ibux, Ibuprofen og Ibumetin kan brukes av de som ikke har magesår, astma, hjertesvikt eller nyre/leversykdom

Sjekk uansett pakningsvedlegget før du tar medisiner!

Kjerringråd for forebygging/behandling 100 mg B-vitamin pluss 1 tablett B-kompleks

Lag uttrekk av 1 ss rosmarinblader fra fersk urt eller tørket som krydder, og 1/2 l vann. Dynk to kompresser i dette: En legges på pannen og den andre på høyre side av magen.

Ginseng-te: Drikk et krus med ginseng pose-te annenhver time til plagene gir seg

Drikk mye vann både under festen, før du går til sengs, og dagen derpå!

Forsikre deg om at du ikke har en av de farlige hodepinetypene.

En gallestein som setter seg fast i galleblæren eller -gangene, kan gi smerter som varer i opptil flere timer etter et måltid. En gallestein dannes når det blir økt konsentrasjon av stoffer i gallen - denne er nødvendig for blant annet nedbryting av fettpartikler.

Gallestein i galleblæren gir ikke symptomer. Hvis en gallestein kiler seg fast i utløpsgangen fra galleblæren, oppstår magesmertene . Disse smertene kalles "gallesteinsanfall".

Hold deg unna Fet mat (ribbefett og medisterkaker, pinnekjøttfett og lutefiskbacon)

Fete meieriprodukter

Stekt mat

Rødt kjøtt

KREVER SITT: Løs mage eller diaré krever ikke bare at det er nok toalettpapir, men er også krevende for kroppen. Husk å drikke mye (ikke alkoholholdig) for å erstatte eventuelt væsketap. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
KREVER SITT: Løs mage eller diaré krever ikke bare at det er nok toalettpapir, men er også krevende for kroppen. Husk å drikke mye (ikke alkoholholdig) for å erstatte eventuelt væsketap. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Egg

Fint mel, og raffinerte karbohydrater som sjokolade

Bønner sies å øke risikoen for gallestein

Medikamenter som kan hjelpe Medikamenter som demper tendensen til kramper i galleblæren kan hjelpe, dette fås gjennom lege

Det trengs sterke medisiner for å dempe de store smertene ved gallesteinsanfall. Førstevalget er gjerne medisiner som demper betennelser, men også morfinliknende stoffer kan være nødvendig.

Kjerringråd for forebygging/behandling Ryllik-te: 1 ts hakket ryllik i en kopp kokende vann, trekk i 10 minutter, sil og drikk gjerne en kopp 3 ganger daglig.

Spis mye karriretter, som inneholder gurkemeie. Tilsett dette krydderet i andre retter også.

Produkter med Mariatistel fås kjøpt i helsekostbutikker. Denne planten skal virke rensende og styrkende på leveren, og forbedre gallens oppløselighet.

Løvetannpreparater (løvetann-te) som også fås kjøpt i helsekostbutikker, skal være både gallerensende og -styrkende.

Peppermynteolje og peppermynte-te skal hjelpe til å løse opp gallesteiner.

Spiser man for mye er det lett å bli oppblåst og føle seg stinn. Kroppen kvitter seg med overflødig luft i mage-tarm kanalen når man puster ut og ved raping og promping.

Det er normalt å slippe ut luft 10-20 ganger om dagen.

Ved forstoppelse eller hvis man selv hindrer kroppen å kvitte seg med luften, kan man få luftsmerter og knip eller en følelse av å være oppblåst i magen.

Luftplager er også et av flere symptomer ved sykdommer som halsbrann, forstoppelse, gallestein, irritabel tarm, ulcerøs kolitt, crohns sykdom, cøliaki, laktoseintoleranse og kolikk .

Hold deg unna Kål

Erter

ØDELAGT: Dagen etter en stor middag og mye drikke, kan du ende opp med å holde sengen. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
ØDELAGT: Dagen etter en stor middag og mye drikke, kan du ende opp med å holde sengen. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Bønner

Løk

Aasparges

Epler og andre frukter

Linser

Rosenkål

Brokkoli

Surkål

Rødkål

Druer

Svisker

Sjampinjonger

Tørkete aprikoser

FULL STOPP: Når det stopper helt opp, kan tarmene protestere med kramper og smerter. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
FULL STOPP: Når det stopper helt opp, kan tarmene protestere med kramper og smerter. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Blomkål

Dette er ofte tilbehør til julemiddagen som inneholder mye gasser og dermed kan føre til oppblåsthet.

Medikamenter som kan hjelpe Apotekene har en rekke midler som kan hjelpe med plagene.

Kjerringråd for forebygging/behandling Ammete skal hjelpe, da det inneholder fennikel og karve som tradisjonelt har vært brukt mot oppblåsthet og fordøyelsesbesvær. Spis sakte og tygg maten godt, og spis heller flere og få måltider enn få og store.

Løs mage, på grensen til diaré kan være resultatet av mye og ukjent mat, i kombinasjon med alkohol og koffeinholdige drikker.

Hold deg unna Søt melk

Brunost

Prim

Cottage cheese

Nøtter

Smør eller margarin på brødet

Rå grønnsaker eller frukt

Gassdannende grønnsaker (erter, bønner, kål og løk ) hvis du har luftsmerter

Søtsaker søtet med sorbitol

Fet mat, stekt mat, krydret mat, røyket mat, tørket mat

GALLESTEIN: Galleblæra ligger rett under leveren på høyre side av torsoen. De færreste merker noe til at de har problemer med gallestein, men om de setter seg fast kan du oppleve intense smerter. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
GALLESTEIN: Galleblæra ligger rett under leveren på høyre side av torsoen. De færreste merker noe til at de har problemer med gallestein, men om de setter seg fast kan du oppleve intense smerter. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Medikamenter som kan hjelpe Har du lett for å få løs mage, kan det være lurt å forebygge med Idoform Classic eller Nycopro Biotika, eller andre probiotikaprodukter som inneholder LGG (Lactobacillus rhamnosus GG). Hvis du blir dårlig, vil preparater som Imodium og Loperamid kunne hjelpe.

Kjerringråd som kan hjelpe/forebygge Tygg maten godt. Spis heller flere små måltid enn få store. Har du plager over lengre tid, kan det være lurt å drikke ekstra væske, slik at du ikke blir dehydrert.

Kilder: NettDoktor, NHI, Apotek1, lommelegen.no, rolv.no/urtemedisin, wikipedia.no, snl

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SPRENGER: Oppblåsthet kan være en sjenerende tilstand. Mange må åpne en ekstra knapp i buksa etter julematen for ikke å få mageknip. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
SPRENGER: Oppblåsthet kan være en sjenerende tilstand. Mange må åpne en ekstra knapp i buksa etter julematen for ikke å få mageknip. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer
HALSBRANN: Er en relativt vanlig plage, som kan inntreffe etter store måltid. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
HALSBRANN: Er en relativt vanlig plage, som kan inntreffe etter store måltid. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!