Slik unngår du mas og bråk fra baksetet på tur

Seksåringene tester og kommer med ekspertrådene du trenger.

IPAD: Bilunderholdning for Jakob og Birk anno 2012: Ipad med spill for den ene, animasjonsfilm for den andre. Foto: PETTER HANDELAND
IPAD: Bilunderholdning for Jakob og Birk anno 2012: Ipad med spill for den ene, animasjonsfilm for den andre. Foto: PETTER HANDELAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Her finner du Dagbladets saker om bilferie.

Denne bilturen er så underlig stille.

Det vanlige og hyppig gjentatte spørsmålet, om vi snart er framme, uteblir. Ingen i baksetet må tisse eller har fått brålyst på is. Kjeklingen er borte.

SKJERMTROLL: Seksåringene blir nærmest hypnotisert av kombinasjonen av stor skjerm og hodetelefoner, men obs: Noen blir lett bilsyke av det. Foto: PETTER HANDELAND
SKJERMTROLL: Seksåringene blir nærmest hypnotisert av kombinasjonen av stor skjerm og hodetelefoner, men obs: Noen blir lett bilsyke av det. Foto: PETTER HANDELAND Vis mer

Vi voksne sender en stille takk til moderne elektronikk. Slik kan bilferien bli ekstra fin for hele familien.

De færreste vil ha barn som er slappe elektronikkslaver.

Men livet handler om kompromisser, og baksetet er et godt sted å inngå ett. Det mener i hvert fall Jakob og Birk, som får lov til å boltre seg i podder, padder og DVD-skjermer.

Lydbok Vi starter bilturen vår med det enkleste og billigste, nemlig lydbok. Først spiller vi den over bilens høyttalere. Det går fint en stund, men så begynner guttene å tulle med andre ting. Konsentrasjonen om lydboka er borte. Så prøver vi lydbok med MP3-spiller og hodetelefoner. Hodetelefonene virker som en bryter som slår konsentrasjonen på igjen. Guttene lytter intenst og ler hjertelig når lydboka er morsom.

LYDBOK: Seksåringene syns det blir best med øretelefoner, da er det lettere å holde på konsentrasjonen. Foto: PETTER HANDELAND
LYDBOK: Seksåringene syns det blir best med øretelefoner, da er det lettere å holde på konsentrasjonen. Foto: PETTER HANDELAND Vis mer

Barnas dom: - Lydbok er best med hodetelefoner.

De voksnes dom: - Lydbok gjør barna rolige. Den er best for den som kjører.

Praktiske råd: De fleste MP3-spillere har en slags foreldrekontroll for maksimal lydstyrke. Still inn slik at barna hører godt, men ikke har mulighet til å skru på for høyt. Utenpåliggende hodetelefoner er best for barn.

Pris: MP3-spiller med hodetelefon kan du få for noen få hundrelapper. Lydbøker koster fra ca. 180 kroner.
Ipad Mange har kjøpt seg Ipad eller andre typer nettbrett, og disse kan også brukes i bilen. De fleste festeløsningene plasserer Ipaden bak et av forsetene, og da er det bare én baksetepassasjer som ser skjermen ordentlig godt. Det kan være en kime til splid. Spilling med brettet montert i nakkestøttefeste anbefales bare når bilen står i ro.

SPILL PÅ IPAD: De fleste festeløsningene plasserer Ipaden bak et av forsetene, da er det bare en av passasjerene som ser skjermen ordentlig godt. Foto: PETTER HANDELAND
SPILL PÅ IPAD: De fleste festeløsningene plasserer Ipaden bak et av forsetene, da er det bare en av passasjerene som ser skjermen ordentlig godt. Foto: PETTER HANDELAND Vis mer

Barnas dom: - Ipad er best, for på den kan vi spille også. Dumt at den står på én side.

Sjåførens dom: - Om du allerede har en Ipad, er den det naturlige bilunderholdningsvalget i dag.

Praktiske råd: Med en såkalt splitter (pris ca. 150 kroner) kan flere hodetelefoner brukes samtidig. Filmer må lastes ned på forhånd. DVD-er må konverteres før de kan lastes ned (se faktaramme nederst).

Pris: Bilholder for Ipad koster fra rundt 300 kroner. Lader fra rundt 100 kroner. Filmer kan leies og kjøpes på Itunes - leie fra 39 kroner, kjøp fra drøyt 100 kroner. Billigste Ipad koster ca. 3000 kroner.
DVD-skjermer Nå får Jakob og Birk hver sin skjerm, og dermed kan de også velge hver sin film. Skjerm og hodetelefoner samtidig er ingen av dem vant til. I starten går begge nærmest inn i transe, så spennende er dette. Etter hvert skal de begynne å kommentere filmene. Da blir det innimellom mye støy, for begge snakker unaturlig høyt, og ingen av dem løfter på hodetelefonen for å høre den andre bedre.

Barnas dom: - Hver sin skjerm og hodetelefon er supert! Men vi kan ikke spille på disse.

Sjåførens dom: - Det er mindre støy med lydbok, men dette funker også godt fra sjåførens synspunkt.

Praktiske råd: Enkel montering og bruk. Riktig valg for deg som ikke orker å laste ned filmfiler.

Bakseteleker av den gamle skolen

Baksetet må ikke være stappfullt av elektronikk. Lekene dagens generasjon av småbarnsforeldre måtte ty til duger fortsatt, men mange av dem krever engasjement også fra de voksne. Det kan være en utfordring om det bare er én voksen i bilen.

• Basislek for små barn: Telle biler med fargen barnet har valgt seg.

• Bilbingo: Få fire på rad på bingoark med bilder av trafikklys, ulike skilt, bilmerker osv. Barna kan tegne arkene å forhånd.

• Spørrebøker får også tida til å gå raskere.

• Flere tips til bakseteunderholdning på gammelmåten finner du i for eksempel «Bakseteboka» av Leif Magne Lervik og «Barnas baksetebok» med Anne Britt Granaas som redaktør.

Pris: Enkeltskjerm med sju tommer (NextBase) fra 649 kroner, sett med to nitommersskjermer med hver sin avspiller fra ca. 1900 kroner.

Slik pakker du feriebilen.

SKJERMER OG BILSYKE

• Noen barn blir lett bilsyke når de ser på film i bil.

• Hvis mulig anbefaler vi at du låner en skjerm og prøver før du kjøper, så slipper du å kaste bort penger dersom det viser seg at barna dine ikke tåler det.

• Se egen artikkel om bilsyke for mer informasjon.

SOM SKAPT FOR BILEN

Apples Ipad dekker svært mange underholdningsbehov, sier Hallvard Lunde, redaktør for magasinet HjemmePC. Her er hans tips for trygg og god bruk.

• Monter alltid Ipaden i et feste. En Ipad som ligger løst i baksetet, er en sikkerhetsrisiko ved bråstopp.

• Legg litt ekstra penger i en sikker og lettbrukt festeløsning. Vi kan anbefale Vogels og inCarBites hodestøttemonterte fester (se test av inCarBite på hjemmepc.no/article765879.ece). De koster rundt 1000 kroner, men er verdt det sammenliknet med enklere billigløsninger.

• Unngå fester som sitter med sugekopp i sideruta. Vår erfaring er at de ikke sitter godt. Brettet kan dessuten bli ødelagt om døra åpnes i regnvær.

• Skal flere i baksetet se på brettet samtidig, bør du finne en festeløsning som plasserer brettet mellom forsetene.

At Ipad og bil passer godt sammen, har for øvrig også bilindustrien funnet ut.
Den nye elbilen Tesla Model S kan fås med flere Ipader montert ulike steder i bilen. Flere nye biler i øvre prisklasser kan dessuten fås med trådløs nettilgang i kupeen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer