Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik unngår du sjokkregninga etter ferien

Datatrafikk er den største mobilfella. Her er 14 gode råd.

DYRT:: Noen ferieland er dyrere enn andre. Reiser du utenfor EU/EØS-området kan du risikere å få en stor regning om du surfer med mobilen. Foto: Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet/ Corbis
DYRT:: Noen ferieland er dyrere enn andre. Reiser du utenfor EU/EØS-området kan du risikere å få en stor regning om du surfer med mobilen. Foto: Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet/ Corbis Vis mer

(Dagbladet):Hvis du reiser innenfor EU/EØS-området i sommer er du sikret mot sjokkregninga på mobilbruk, men hvis ferieturen går til resten av verden eller internasjonalt farvann kan hjemlige vaner sprenge budsjettet ditt.

- Det er stor prisforskjeller for å bruke mobilen innenfor EU/EØS-området og utenfor, sier informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet, Elisabeth Aarsæther.

Det er gradvis innført et nytt regelverk innenfor EU/EØS landene som skal beskytte telekundene mot ubehagelige telefonregninger når ferien er over. En av de viktigste reglene er at teleselskapene sperrer bruken av datatjenester når regningen når rundt 500 kroner, hvis du ikke aktivt ber om å få bruke mer penger.

Det skal det ikke koste mer enn 3,39 kroner minuttet å ringe i EU/EØS og toppen 1,07 kr per minutt å motta en samtale. Maksimalprisen for å sende en SMS er kr 1,07.

- MMS er datatrafikk og dermed er det ikke satt egne priser for den tjenesten, sier Sørbøe Aarsæthe  

Dyr datatrafikk Det kan koste flesk hvis du skal laste ned spill, film, musikk eller apps hvis du er på ferie utenfor EU/EØS, men det koster ikke alltid å bruke det du allerede har lagret lokalt på mobilen. Derfor kan det være lurt å laste ned dette på forhånd.

Sørbøe Aarsæthe mener datatrafikk er den største fella.

- Datatrafikken skal ikke gå over ca. 500 kroner ifølge de nye reglene. Når du nærmer deg denne summen skal du få en sms med spørsmål om du vil fortsette å bruke data. Da må du svare spesifikt «ja», for hvis ikke blir det ikke mulig å laste ned mer data den måneden. Dette er en meget god forsikring mot ville regninger. Da har du også bevis hvis noe skulle gå galt i ettertid, sier hun.

Både Telenor og Netcom har utvidet denne varslingen til å gjelde hele verden.

- Vi sender varsling uansett land, noe som er et viktig sikkerhetsmoment, sier kommunikasjonssjef i NetCom, Øyvind Vederhus.

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, minner om at det finnes frihandelsområder i Europa som ikke er forpliktet til å følge reglene.

- Det gjelder Monaco, San Marino, Andorra, Sveits, Kanaløyene og Isle of Man. Operatørene skal gi informasjon om prisene for å ringe, sende sms og mms og bruk av datatjenester i andre land på hjemmesidene sine, sier han.

- Et annet viktig moment er at avtaler av typen «fastpris» og «fri familie» osv. ikke gjelder når du reiser i utlandet, minner Sørbøe Aarsæthe.

Internasjonalt farvann Man er ikke beskyttet av EU-/EØS-reglene i internasjonalt farvann, eller i typiske ferieland som for eksempel Egypt, Marokko, Tyrkia og USA. Derfor bør man være forsiktig med databruken på mobilen.

- Her bør man følge med på egen bruk selv da det ikke finnes noen regulerte europeiske regler om en maksgrense— rett og slett fordi man er utenfor EØS-området, sier Sørbøe Aarsæther

Innenfor EU/EØS-landene er operatørene pålagt å sende deg sms med prisoversikt fra operatøren.

- Den største fella er bruk i land som tilgrenser EU/EØS og bruk under cruisefarten i internasjonalt farvann. Vi har blitt kontaktet av folk som har oppholdt seg i internasjonalt farvann ytterst i Oslofjorden, og som har fått seg en smell på dette. Her må man følge med og se på operatøren som vises i displayet på mobilen. I noen tilfeller kan det være at man er tilknyttet skipets satellitt, og da kan det bli fryktelig dyrt, sier Sørbøe Aarsæther.

App-obs Med nye smarttelefoner bør man være spesielt obs på at mange applikasjoner, såkalt apps, kobler seg automatisk på Internett når de er i bruk.

- Derfor gjelder det å være obs på hva slags app man bruker. Kart med GPS kobler seg på uten at man kanskje er klar over det, sier Halsos som understreker at det finnes flere metoder å koble av mobilen på.

- Man bør for eksempel slå av roaming-tjenesten på mobilen, og synkronisering av kalenderen. De nye smarttelefonene gjør mye på egen hånd, og går litt på autopilot. Derfor er det viktig å gå på innstillinger og skru disse av manuelt, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media