VARIERER: Det grilles mye når campingturistene fra Vanylven, Hans Olav Rovde, Marian Rovde, Vidar Solheim og Annie Solheim er på tur. De griller det meste, men prøver å variere, og har alltid noe grønt til maten. Melon er også en sommerfavoritt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VARIERER: Det grilles mye når campingturistene fra Vanylven, Hans Olav Rovde, Marian Rovde, Vidar Solheim og Annie Solheim er på tur. De griller det meste, men prøver å variere, og har alltid noe grønt til maten. Melon er også en sommerfavoritt. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Kolesterol

Slik unngår du sommerens kolesterol-feller

Høyt kolesterol øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, men du kan senke nivået med 10-30 prosent ved å ha et hjertevennlig kosthold. Få ekspertenes tips til kolesterolvennlig sommermat.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er sommer og grillsesong – og for mange innebærer det klassisk grillmat som pølser, sommerkoteletter og grillribbe. Men sliter du med høyt kolesterol, diabetes eller ønsker å holde vekta, kan det ifølge ekspertene vært lurt å gå for andre alternativer på grillen.

Høyt kolesterol er en av de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer, som fremdeles er den vanligste dødsårsaken i Norge.

- Mer enn 1000 mennesker dør av hjerte- og karsykdommer i Norge hvert år innen de fyller 65 år, sier Kjetil Retterstøl, overlege ved Lipidklinikken og professor ved Universitetet i Oslo.

Tall fra Reseptregisteret viser at 546 338 personer gikk på kolesterolsenkende medisiner (statiner) i Norge i 2016. Men for mange med høyt kolesterol kan det være nok med endringer i kostholdet, ifølge ekspertene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn