Slik unngår du for mye salt

Ett saltrikt måltid virker umiddelbart på blodårene, viser ny forskning.

PÅVIRKER KROPPEN: Et saltrikt måltid gjør at blodgjennomstrømmingen til kroppen går saktere, viser ny forskning. Foto: Even Bast
PÅVIRKER KROPPEN: Et saltrikt måltid gjør at blodgjennomstrømmingen til kroppen går saktere, viser ny forskning. Foto: Even BastVis mer

Gjennomsnittsnordmannen spiser dobbelt så mye salt som WHO anbefaler. Bearbeidet mat står for mesteparten av saltet vi får i oss.

I en kommentar publisert i Tidsskriftet for Den norske legeforening i dag, trekkes Nøkkelhullsmerket fram som enkleste måte å finne fram til saltinnhold på.

Pasienter med høyt blodtrykk eller andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom bør få råd av lege om å velge nøkkelhullsmerkede matvarer, mener Bjørn Christophersen, professor ved Institutt for klinisk biokjemi ved UiO.

Påvirker blodårene
- For de fleste er det vanskelig å finne saltinnhold i maten de kjøper. Nøkkelhullsmerkingen er et system som enkelt gjør at du kan forholde deg til saltinnhold uten særlige kunnskaper, sier Christophersen.

- Hvis man har høyt blodtrykk, er det til veldig god hjelp. Noen kan slutte på medisiner eller ta lavere doser medisin.

Et høyt saltinntak over tid gir stor risiko for høyt blodtrykk. Nå viser en studie nylig publisert i American Journal of Clinical Nutrition at også bare ett saltrikt måltid kan påvirke blodårene. En halvtime etter at friske forsøkspersoner hadde spist et måltid med over 3,75 gram salt, ble blodgjennomstrømningen i de store blodårene redusert. Blodkarenes evne til å utvide seg var betydelig begrenset.

- Jo trangere kar, jo høyere blir blodtrykket, forklarer epidemiolog Dag Thelle ved UiO.

- Studien gir et mekanisk svar på sammenhengen man har sett mellom salt og blodtrykk. Selvfølgelig trengs det videre studier, men dette er interessante funn, sier han.

- Salt i det meste
Flere ferdigmat-måltider kan inneholde like mye salt som det saltrike måltidet i studien.

- Industrien tilsetter salt for konservering, for smak og fordi det binder vann og dermed gir høyere vekt, sier Thelle.

- I dag er det salt i det meste. Ost og ketsjup er noen eksempler, og kneippbrød ville ikke smakt mye uten salt. All hermetikk er ofte veldig salt, og en annen kilde er posesupper og ferdigmat, sier Carina Alm i Nasjonalforeningen for folkehelsen, som har skrevet kommentaren sammen med Christophersen.

Hun gir ofte råd til personer med høyt blodtrykk som ringer til Hjertelinjen.

50 PROSENT REDUKSJON: Vita Hjertego myk plantemargarin: fra 1,48 gram til 0,78 gram salt.
50 PROSENT REDUKSJON: Vita Hjertego myk plantemargarin: fra 1,48 gram til 0,78 gram salt. Vis mer

- Sjekk saltinnholdet og se etter nøkkelhullsmerket. Det er ofte det du spiser mye i det daglige, som ost og brød, som bidrar med mest salt. Et eksempel er hvis du spiser brød med salt skinke, salami eller fiskepålegg til frokost, sier hun.

Ønsker strengere krav
Bjørn Christophersen mener nøkkelhullsmerkingen bare er første skritt på veien.

- - Kravet til noen typer mat, som kjøttprodukter, er ikke så strenge som man kunne ønske. Men det er et kompromiss med industrien. De som produserer maten, må senke innholdet av salt litt etter litt, for å venne forbrukerne til mindre salt, sier han.

Dette er det flere produsenter som har gjort. Vi har samlet noen eksempler på hvordan vanlige produkter som margarin og posesupper har fått mindre saltinnhold de siste tiårene.

20 PROSENT REDUKSJON: Vita Hjertego lett plantemargarin: fra 1,48 til 1,17 gram salt.
20 PROSENT REDUKSJON: Vita Hjertego lett plantemargarin: fra 1,48 til 1,17 gram salt. Vis mer

- Vi har satt i gang initiativ for å redusere saltinnholdet i flere av våre produkter. I utviklingen av brød legger vi vekt på så lavt saltinnhold som mulig fra dag én. Vi har utviklet Vita Hjertego-serien, der lavt saltinnhold er en viktig faktor, sier Elisabeth Aandstad Ekheim, kommunikasjonssjef i Mills.

De er med i flere forskningssamarbeider, blant annet Nofimas forskningsprosjekt LowSalt med bedrifter som Stabburet, Nortura og Spis-Grilstad.

Vil redusere mer
Direktør for mattrygghet Ragnar Berger i Toro har i flere tiår jobbet med å redusere saltinnholdet.

- Alle produktene våre befinner seg innenfor kategorien «middels saltinnhold». Vi kvalifiserer til kravet for nøkkelhullsmerking, som for supper er 1 gram per 100 gram, sier Berger.

30 PROSENT REDUKSJON: Toro bergensk fiskesuppe: fra 1 til 0,7 gram salt.
30 PROSENT REDUKSJON: Toro bergensk fiskesuppe: fra 1 til 0,7 gram salt. Vis mer

- Saltsmak er en tilvenningssak, og vi ser at yngre forbrukere bruker mindre salt enn eldre. Vi følger denne smaksutviklingen videre, og antar at vi i framtiden vil redusere ytterligere, sier Berger.

Helsedirektoratet har tidligere opplyst at salt er et viktig tema i revideringen av nøkkelhullsmerkingen, og kravene kan bli skjerpet. Arbeidet på nordisk nivå pågår fremdeles.

30 PROSENT REDUKSJON: Toro tomatsuppe med makaroni: fra 1 til 0,7 gram salt.
30 PROSENT REDUKSJON: Toro tomatsuppe med makaroni: fra 1 til 0,7 gram salt. Vis mer