KAN BLI DYRT: Mens det for EØS er innført nye regler for makspriser og lignende, er det for resten av verden fortsatt viktig å være mobilbruken bevisst. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
KAN BLI DYRT: Mens det for EØS er innført nye regler for makspriser og lignende, er det for resten av verden fortsatt viktig å være mobilbruken bevisst. Foto: OLE C. H. THOMASSENVis mer

Slik unngår du sjokkregning

For EØS har vi fått nye regler for fastpris og sperregrenser, men i de fleste ferieland kan mobilregningene fortsatt bli skyhøye.

||| Reiser du innenfor EØS-området i sommer, er du sikra mot sjokkregninger på mobilbruk. Men går turen til resten av verden, kan hverdagsvaner sprenge reisebudsjettet.

- Med de nye reglene fra 1. juli skal det ikke være mulig å motta gigantregninger fra ferie i EØS-landene. Men det er viktig å fremdeles være oppmerksom når man reiser utenfor dette området, sier Elisabeth Sørbøe Aarsæther, informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet.

LES OGSÅ: Tre av fem slår aldri av mobilen

Standardpris
I henhold til EØS-regelverket skal det ikke koste mer enn 3,87 kr minuttet å ringe og ikke mer enn 1,49 kr per minutt å motta en samtale. Maksimalprisen for å sende en SMS er 1,09 kr. Å motta SMS er gratis.

Reglene tvinger dessuten teleselskapene til å sperre bruken av datatjenester (nettsurfing og MMS) når regningen når 60 euro, eller rundt 500 kroner. Men dette gjelder bare innenfor EØS, og kun om du ikke selv har avtalt en annen sperregrense. Du skal varsles på SMS når forbruket har nådd 80 prosent av den avtalte sperregrensen.

- Når det gjelder datatrafikk er det ikke alltid lett å forstå hvor dyrt det kan bli. Om det tar lang tid å laste ned noe, blinker det gjerne en varsellampe hos mange, men med de nye smart-mobilene går det så raskt. Det er ikke lett å forstå hvor mye data som lastes ned. Derfor er dette en viktig forbrukerbeskyttelse, sier Sørbøe Aarsæther.

Og selskapene plikter ikke bare å informere deg, de skal også sperre tilgangen til du selv tar kontakt og hever grensen.

Vær obs utenfor EØS
Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av mobilselskapet Xito sjekker bare en av tre mobilprisene før reisen. Her er de yngste mobilbrukerne de flinkeste. Mens bare 33 prosent av de over 40 år undersøker priser før de reiser, gjør 46 prosent av de under 30 det samme.

SKRUR ALDRI AV: —Jeg blir ikke stresset uten mobiltelefonen, men jeg skrur den aldri av, sier Jørgen Sandnes (20). Han er spent på hvor høy den neste regningen hans blir etter ferieturen til Magaluf. Foto: Håkon Eikesdal
SKRUR ALDRI AV: —Jeg blir ikke stresset uten mobiltelefonen, men jeg skrur den aldri av, sier Jørgen Sandnes (20). Han er spent på hvor høy den neste regningen hans blir etter ferieturen til Magaluf. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Reiser du til Tyrkia, Monaco, Sveits, Kroatia og resten av verden, er du ikke beskyttet av de nye reglene. Og mange brenner seg på uforsiktig mobilbruk.

- Enkelte kan få sjokkregninger. Vi har hatt kunder som har opplevd å få regninger på sekssifrede beløp etter opphold i utlandet, sier Knut Sollid, informasjonssjef i Telenor Norge.

- Da har det dreid seg om datatjenester på mobil, sier han.

Dyr megabyte
Med Telenor koster det 15 kroner minuttet dersom du ringer noen i Brasil mens du er der, og det koster det samme å motta en samtale. Med NetCom koster det mellom 12 og 38 kroner minuttet å motta en samtale, avhengig av hvilket lokalt nettverk du bruker. Å ringe hjem koster mellom 10 og 40 kroner per minutt.

Det er kanskje ikke veldig avskrekkende, men det er prisene på datatrafikk. Med Telenor koster en megabyte 112,50. Det betyr at det kan bli en dyr fornøyelse å laste ned en Iphone app om du kjeder deg litt på Ipanema.

Mobilsvar
Å slå av mobilen uten å skru av mobilsvarefunksjonen kan også bli dyrt. Dersom du lar mobilen ligge igjen på hotellrommet i New York og 30 personer ringer mobilsvareren, må du betale både norsk og amerikansk nettleverandør for disse beskjedene.

Men innenfor EØS er det nå først når du spiller av beskjedene at du blir fakturert. Dermed gjelder det bare å huske at telefonsvareren bør få ligge til du er innenfor Norges grenser, om det er mulig.