JORDBÆR MED JORDBÆR PÅ: Norske jordbær stiller i en egen klasse, og sammen med krem, Nyr og sukker gir de en deilig sommerdessert. Foto: METTE RANDEM
JORDBÆR MED JORDBÆR PÅ: Norske jordbær stiller i en egen klasse, og sammen med krem, Nyr og sukker gir de en deilig sommerdessert. Foto: METTE RANDEMVis mer

Slik utnytter du hvert bær i kurven

Legg noen i gryta. For smakens skyld.

Når jordbærsesongen endelig kommer, spør vi oss selv: Hva er det vi har spist resten av året?

De norske bærene er noe annet. En egen divisjon. De byr på sødme, friskhet og et eller annet magisk - en sommerforelskelse. Litt fordi de er norske, og har modnet langsomt langt nord, med mye sol og relativt lave temperaturer.

Men mest av alt fordi dette er bær som er ferske, og er ment å være ferske.

Dyrket for smaken I motsetning til eksportbærene vi får resten av året er dette bær som er dyrket for smaken og bare for smaken, ikke for å være i stand til å kjøre lastebil gjennom halve Europa.

De har navn som Korona, Senga Sengana, Blink, Gudleif, Bounty, Polka og Frida. De smaker litt forskjellig alle sammen, og alle sammen absolutt nydelig.

Men: Det som gjør dem nydelige, er også det som gjør dem problematiske.

Løsningen på forfallet Du kommer hjem med tre kurver jordbær kjøpt i en provisorisk bod i en veikant, eller i dagligvareforretningen. Så renser du dem.

Hvor mange har du igjen da? Hver time som går fra bærene ble plukket, betyr forfall. Bærene liker ikke varme. Men ikke kulde heller. Og de hater regn.

De forfaller fortere enn selv den flyktigste sommerforelskelsen. Løsningen er ikke de belgiske importbærene, som ser supermodelfantastiske ut, selv etter ei uke, og er harde og smakløse.

SMAKEN AV SOMMER: De heter alt mulig rart. Felles for dem alle er at de er norske, har modnet sakte og smaker nydelig. Men fra de plukkes starter forfallet, og det går hurtig. Foto: METTE RANDEM
SMAKEN AV SOMMER: De heter alt mulig rart. Felles for dem alle er at de er norske, har modnet sakte og smaker nydelig. Men fra de plukkes starter forfallet, og det går hurtig. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Løsningen, er å ta den firedelen, tredelen, eller halvdelen av bærene som har begynt å bli litt myke og slappe, og la dem gi fra seg alt de har av smak.

I gryta Det jeg gjør, er å ha disse ikke-optimale jordbærbitene (uten noen spor av mugg) og sukker i ei gryte og varme opp.

Denne jordbærlaken smaker nesten mer jordbær enn de perfekte bærene, men uten den friske syrligheten. Jeg blander den med krem eller en blanding av ferskosten Nyr (eller kesam eller yoghurt) og pisket krem, så drysser jeg de friske bærene oppå.

Resultatet er smaken av sommer, uten at noe har gått til spille.