Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik utnytter du skjermbildet bedre

Tre kjappe triks gjør at du ser mer.

SE MER: Tre kjappe tips som gjør at du utnytter skjermbildet langt bedre i høyden. Skjermdump: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO
SE MER: Tre kjappe tips som gjør at du utnytter skjermbildet langt bedre i høyden. Skjermdump: BJØRN EIRIK LOFTÅS / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide.no: Hvis PC-en din er hentet fra den bærbare økonomiklassen, er sjansene store for at den har en skjermoppløsning på 1366 piksler horisontalt, og 768 piksler vertikalt. Det betyr at det er en såkalt bredskjerm, med et bredde/høydeforhold på 16:9.

Formatet er ypperlig til innhold som utnytter bredden, for eksempel film og spill.

De fleste av oss bruker derimot PC-en primært til andre ting, og det er dessverre slik at mens skjermene er optimalisert for innhold i bredden, er dokumentbehandling og surfing i nettleseren sjelden det.

Da kan fort 768 piksler i høyden oppleves som trangt.

Mange er kritiske Hver gang vi publiserer en ny test av en bærbar PC med denne oppløsningen (de fleste rimelige PC-er i 13-14-15-tommers klassen har det), får vi kommentarer fra lesere som er kritiske til at det bare er 768 piksler i høyden på skjermen.

Heldigvis har flere og flere PC-produsenter nå fått øynene opp for at flere ønsker PC-er med høyere oppløsning, uten at det nødvendigvis koster skjorta, men det hjelper selvfølgelig ikke deg som alt har kjøpt PC med lav skjermoppløsning.

Hvis du stadig opplever at det er for lite plass i skjermbildet når du surfer på nettet, skal du få tre kjappe tips fra oss til hvordan situasjonen kan bli litt bedre. Du trenger selvfølgelig ikke å bruke alle tre, men én eller to i kombinasjon kan gjøre tilværelsen langt mer behagelig.

1. Skjul eller flytt oppgavelinjen
En rask måte å spare 43 piksler i høyden er å enten skjule oppgavelinjen, eller flytte den til venstre eller høyre side av skjermen. I Windows 7 og 8 skjuler du den enkelt ved å høyreklikke på et ledig område, velge Egenskaper og huke av for Skjul oppgavelinjen automatisk. Oppgavelinjen vil fortsatt dukke opp når du beveger musepekeren nederst i skjermbildet.

Hvis du heller vil flytte den til en av sidene, må du først fjerne haken for Lås oppgavelinjen. Deretter kan du klikke på et ledig område, og flytte den til venstre eller høyre.

Nå ser du litt mer av nettsiden, men vi er fortsatt ikke helt fornøyde.

2. Bruk fullskjermmodus
Ved å trykke på F11-tasten på tastaturet ditt, vil selve nettsiden dekke hele skjermbildet. Det betyr at adresselinjer, faner og snarveier vil skjules.

Voila! Vi har plutselig tjent 86 nye piksler, denne gangen i toppen av siden.

Dette trikset virker både i Explorer, Firefox og Google Chrome. Hvor mye du vil spare, avhenger av nettleser, og hvilke menylinjer og ikoner som opptar plass. I mange tilfeller vil du spare langt mer enn de 86 pikslene våre.

Du kan enkelt skifte mellom fullskjermmodus og vanlig modus ved å trykke F11-tasten igjen.

3. Bruk zoom-mulighetene i nettleseren
Det er dette siste trikset som virkelig gjør susen.

Hold inne CTRL-tasten på tastaturet, mens du ruller på skrollehjulet på musa. Har du bærbar PC og bruker pekeplate, beveger du i stedet fingeren opp og ned langs det vertikale feltet til høyre på pekeplaten - mens du holder inne CTRL-tasten, altså.

Da forstørres eller forminskes siden.

Vi forminsket siden til 69 prosent, uten at lesbarheten har blitt merkbart dårligere. Se for eksempel på DinSide.no når du har forsøkt dette.

PS! Får du ikke zoom-trikset til å virke, kan du zoome inn og ut ved å velge dette fra menyen i nettleseren, eller statuslinjen nederst (Internet Explorer).

Lykke til!

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les mer hos DinSide:
Samleside: Slik gjør du det Les også: Nå oppdateres straks Windows 8.1. Mange små men viktige nyheter
Se også hva du kan gjøre med den smarte windows-tasten

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!