Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik vanner du en plante

Du tror du kan det?

GODT UTGANGSPUNKT: Potteplanter i potte med skål plassert i vinduskarmen er et godt utgangspunkt for å lykkes. Foto: Colourbox/Aleksandr Volkov
GODT UTGANGSPUNKT: Potteplanter i potte med skål plassert i vinduskarmen er et godt utgangspunkt for å lykkes. Foto: Colourbox/Aleksandr Volkov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velger du den riktige potta til plantene dine, er det ingen sak å vanne riktig. Men feil vanning er trolig den mest utbredte dødsårsaken blant potteplanter i norske vinduskarmer.

Det er enklere å lykkes med vanning av plen og bed. Du greier knapt å drukne planter som vokser ute. Så hvordan vet du hvor mye potteplanten din skal ha?

- Du ser det på skålen, sier Tonje Bergh, pressekontakt i Opplysningskontoret for blomster og planter til Bonytt.no.

Det finnes egentlig ingen grunn til å ha dårlig selvtillit når det kommer til potteplanter og tro at man bare kan lykkes med kaktus.

Riktig potte gjør det lett å vanne For bare du velger riktig potte, får du til det meste, mener planteeksperten.

- Det viktigste du gjør, er å velge riktig potte i pottebutikken. Du har to valg. Tett potte eller potte med hull og skål. Det er den siste du skal velge.

Skålen forteller om planten har fått nok Poenget med en potte med hull og skål er at du enkelt kan se når planten ikke greier å ta til seg mer vann.

- Når det er vann igjen på skålen, betyr det at planten har trukket til seg det vannet den skal ha. Dette vannet må du helle av, slik at røttene ikke råtner.

Bruker du derimot en tett potte, er risikoen mye større for at du glemmer å helle av det overskytende vannet. Da vil røttene begynne å råtne, og planten dør.

- Når planten viser symptomer på å visne, fyller folk gjerne på med enda mer vann. Da er løpet kjørt, sier Bergh.

- Har du vannet for lite, kan du redde planten. Tørre røtter er ikke nødvendigvis døde. Men har røttene råtnet, er det ingenting du kan gjøre.

POTTER UTEN SKÅL: Potter uten hull og skål til å samle opp vannet, krever drenering i bunnen for at røttene ikke skal stå i vann. Foto: Colourbox/Anterovium
POTTER UTEN SKÅL: Potter uten hull og skål til å samle opp vannet, krever drenering i bunnen for at røttene ikke skal stå i vann. Foto: Colourbox/Anterovium Vis mer

Hvor ofte du skal vanne, avhenger av planten. Men det finnes en grei regel man ikke trenger grønne fingrer for å huske:

- Når du vanner, vann ordentlig, ikke klattevis. Jorda skal bli gjennomfuktig når du har vannet. Det gjelder også for orkideer, der myten om "ett eggeglass om dagen" fremdeles er utbredt.

Vannet skal komme nedenfra - Men hva betyr det egentlig "å vanne ordentlig"?

- Det er best å vanne nedenfra, det er det plantene er vant til fra gartneriet. Det betyr at du skal helle vann på skålen og gi planten tid. Det er ikke farlig om det er vann på skålen noen timer, men du må altså huske å slå ut overskuddsvannet.

Hvor ofte du skal vanne planten, varierer fra plante til plante. Men også her finnes det noen generelle råd:

- Bruk øynene. Plantene sender signaler de også; de henger når de blir for tørre. Ikke vær redd for å få skitt under neglene. Stikker du fingeren i jorda, og fingeren blir fuktig, trenger du ikke å vanne, sier Bergh.

- Hva om man har valgt feil potte, altså en tett potte uten skål?

- En slik potte er egentlig en potteskjuler som brukes til å skjule plastbøtta som planten kommer i når du kjøper den. Ulempen med den er at det er lettere å glemme å helle av overskytende vann. Du ser det jo ikke.

Selvvannende potter Blir du stresset av tanken på å sjekke skålen og stadig helle ut overskuddsvann i kjøkkenkummen, finnes det et tredje alternativ: den selvvannende blomsterpotta.

Det finnes flere varianter på markedet, men prinsippet er nokså likt: Du fyller vann i en beholder, og planten forsyner seg av det den skal ha.

Synes du det er vanskelig å lese plantens signaler, kan du ta en titt på målepinnen som forteller deg når det på tide å fylle opp igjen.

LAR PLANTEN BESTEMME: Plastkrukkeserien Piece of Eden fra Orthex lar planten forsyne seg akkurat når det behager den. Det avrundede formspråket skremmer ikke vannet av noen,  men glir rett inn i hvilket som helst interiør.  Foto: Orthex
LAR PLANTEN BESTEMME: Plastkrukkeserien Piece of Eden fra Orthex lar planten forsyne seg akkurat når det behager den. Det avrundede formspråket skremmer ikke vannet av noen, men glir rett inn i hvilket som helst interiør. Foto: Orthex Vis mer

Et annet alternativ er å benytte prinsippene til å lage ditt eget selvvanningssystem.

Da kan du dra på sommerferie uten å overlate ansvaret for vanningen til naboen.

Les også:
Hvor grønne fingre har du? Ta vår hagequiz
De flotteste uterommene finner du i vår inspirasjonsguide
Slik lykkes du med skyggebed
Kul hage for barna - uten trampoline

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

POTTE MED SKÅL GJØR DET LETT Å VANNE: Blomsterkrukke i komposittmaterialet Polystone fra Hay. Foto: Hay
POTTE MED SKÅL GJØR DET LETT Å VANNE: Blomsterkrukke i komposittmaterialet Polystone fra Hay. Foto: Hay Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!