Slik vasker du frukt og bær

Ikke bare blir de rene og trygge å spise, de varer lenger.

Dinside Vi er i dag så heldige at vi får kjøpt ferske jordbær året rundt i butikkene, men det er noe helt eget, på grensen til religiøst, når de norske bærene kommer i butikk.

I år har de latt vente på seg, men nå er de første bærene i butikk, ifølge Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama.

- Det er ikke full dekning ennå, men vi deler på de bærene vi har. Blir det litt varmere i været nå, vil det være bær over hele landet mot slutten av uken, sier Linnert til Dinside.

Vi står selvsagt klare, med melis og fløte, balsamico og pepper, og ingredienser til å lage en rekke andre mer eller mindre tradisjonelle jordbærretter.

Felles for alle disse rettene er at når jordbærene er ferske, kortreiste og gode, vil vi gjøre minst mulig med dem.

Og det aller viktigste vi gjør når vi serverer dem rå, er å sørge for at de er skikkelig rene før vi spiser dem.

Gi bærene et eddikbad Ifølge Mattilsynet bør man generelt skylle frukt og bær før man spiser dem. Det gjelder også frukt med skall. Hovedårsaken til dette er ikke sprøytemidler, men bakterier, parasitter og virus.

På Matportalen har Mattilsynet lagt ut en veileder om hvordan man best rengjør frukt og grønt.

- Skyll alltid frukt, bær, grønnsaker, salat, spirer og krydderurter før du spiser det rått. Varmebehandling eller eddikbad vil redusere antallet av eventuelle smittestoffer, heter det.

Varmebehandling utgår om du har lyst til å spise ferske bær, men et eddikbad kan vi anbefale. Det har også den bonuseffekten at i tillegg til å vaske bort eventuelle bakterier, holder bærene seg lenger etterpå.

I utgangspunktet kan du bruke alle typer eddik, men vi anbefaler at du velger den du har som smaker minst, eventuelt en eddik med frukt- eller bærsmak.

Se fremgangsmåten, trinn for trinn, i fotoalbumet øverst i artikkelen.

Vent med å skylle Vent med å skylle til rett før du skal spise bærene, om du kun skyller du dem i vann.

Velger du en litt sterkere eddikløsning, skal det kunne bidra til at bærene holder seg lenger enn om du ikke vasker dem, ifølge Lifehacker.

Les mer om hvordan du best oppbevarer frukt, bær og grønnsaker

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

DU TRENGER: En bolle med vann og en flaske eddik. Velg gjerne en med så lite smak som mulig. Foto: ELISABETH DALSEG
LEGG BÆRENE I BLØT: i 5-10 minutter, og sørg for at de kommer godt under vann, og at hele bæret får glede av eddikløsningen. Foto: ELISABETH DALSEG
SKYLL: Hell av vannet, og fyll på nytt vann 1-2 ganger, til bærene er godt skylt, og det ikke sitter igjen eddiksmak på dem. Foto: ELISABETH DALSEG
TØRK: Legg bærene på et brett med tørkepapir eller et kjøkkenhåndkle for å tørke før du serverer. Foto: ELISABETH DALSEG
SENT MEN GODT : Nå er de norske bærene i butikk. Foto: BILDHUSET (RM) / NTB SCANPIX
SENT MEN GODT : Nå er de norske bærene i butikk. Foto: BILDHUSET (RM) / NTB SCANPIX Vis mer