VASKENØDHJELP: Pass på hvordan du vasker gulvene dine. Det er viktigere enn du tror. Foto: Produsenten
VASKENØDHJELP: Pass på hvordan du vasker gulvene dine. Det er viktigere enn du tror. Foto: ProdusentenVis mer

Slik vasker du gulvet riktig

- Gjør du det på gamlemåten, blir det ikke rent.

"Bare spray på og skitten forsvinner." Ofte er ikke ting så enkelt som reklamen skal ha det til.

Gulvvasken er et nødvendig onde for alle, enten man bor på hybel eller i herskapshus. Hvor ofte man bør vaske gulvet avhenger både av hvor mye skitt og støv som dras inn i huset, og ikke minst hvilket type gulv du har.

Ifølge nettstedet Housetohome er det nemlig svært viktig å finne ut av hvilket vaskemiddel og måte som passer til nettopp ditt gulv før du går i gang med helgevasken. Mange ganger holder det med rent vann og andre naturlige vaskemidler for å rengjøre gulvet, andre ganger må du gå hardere til verks.

Her er oversikten som viser deg hvordan du burde vaske for at gulvet skal holde seg flott og sunt i årevis:

Gulvteppe Regelmessige runder med støvsugeren er alfa og omega for levetiden på gulvteppet ditt. Dette forhindrer støv og skitt fra å trenge seg lenger ned, hvor det etter hvert vil ødelegge fibrene i teppet.

En kraftig støvsuger, gjerne med et børstehode som kan beveges, er best. For teppegulv med ekstra dype fibre bør man fjerne hodet på støvsugeren og bare bruke munnstykket for å komme ordentlig til ned i teppet.

De aller fleste teppeforhandlere anbefaler at man dyprenser teppet årlig, enten ved å leie utstyr og gjøre dette selv eller få inn eksperter til å rense teppet. Det sier seg selv at teppegulv i områder med mye trafikk krever hyppigere rengjøring enn gulv som er utsatt for mindre bruk og slitasje.

Tips: Har du flekker på gulvteppet, prøv dette før du går til innkjøp av dyr tepperens: Strø maismel på det tørre teppet og støvsug. Det pulveriserte melet vil hjelpe til med å løfte skitt og støv opp av teppet når du støvsuger.

Sisal, hamp og andre tepper i naturfiber Alle tepper i naturfiber burde være utstyrt med en bakside som forhindrer at støv faller gjenom og gjør at man lettere holder teppet rent ved regelmessig støvsuging. En støvsuger uten børste er det beste valget for gulv i naturfiber for å unngå å skade fibrene.

De fleste tepper i naturfiber av noenlunde god kvalitet er innsatt med en flekkavstøter, som beskytter mot støv og skitt og forlenger teppets levedager. Spør hos forhandler hvilke produkter som anbefales til nettopp ditt teppe som rensemiddel for naturfiber.

HELGEVASK: Men gjør du det riktig? Foto: Produsentene
HELGEVASK: Men gjør du det riktig? Foto: Produsentene Vis mer

Flekker bør fjernes umiddelbart og ikke etter at de har fått trukket inn i teppet. Kjøkkenpapir fungerer fint, men unngå teppeshampo eller andre skum-aktige rensemidler, da de kan skade fibrene i teppet og gjøre at de krymper.

Gulv i tre og parkettgulv Alle gulv i treverk bør kostes og støvsuges ofte. Pass på at støvsugeren har hode med myke børster, slik at du unngår å stripe gulvet.

Mopp gulvet minst en gang i uken med en fuktig, ikke våt, mopp. Bruk et såpebasert vaskemiddel som er laget for bruk på tregulv. Spør hos din gulvforhandler og be om anbefalinger. Unngå store mengder væske på gulvet når du vasker, da dette kan trekke inn og ødelegge tregulvet ditt.

Husk på at det er forskjell på oljet og lakkert gulv.

Oljet gulv Er gulvet oljet, trekker oljen inn i treverket og gjør overflaten mettet. Gulv som er oljet fremstår veldig naturlig og blir lunt og komfortabelt. Det er viktig at gulvet blir oljet ved behov for å bevare både utseende og kvaliteten på gulvet. På et oljet tregulv med vanlig slitasje må du regne med å legge et tynt vedlikeholdslag med ny olje hvert tredje eller fjerde år.

Ved vask skal gulvet aldri være gjennombløtt, da trenger vannet ned i sprekkene og kan gi skader både på treverk og overflate.

Til daglig renhold burde man bruke tørrmopp. Er treet blitt skittent eller du føler behov for å friske litt opp, vask med mikrofibermopp oppvridd i lunkent grønnsåpevann. Unngå vannsøl på gulvet.

Lakkert gulv På et tregulv som er lakkert blir lakken værende oppå gulvet som en hinne. Et lakkert gulv krever mindre vedlikehold og er derfor enklere i bruk. Overflatehinnen beskytter gulvet i større grad mot urenheter enn et oljet tregulv. Et lakkert gulv trenger ofte først å lakkeres om etter 10-15 år.

Parkettleverandørene anbefaler at det brukes så lite vann og såpe som mulig på lakkert og oljet parkett.

Tørrmopp er derfor svært anvendelig. Fjern først overflatestøv og gå deretter over med en mikrofibermopp som er vridd opp i vann tilsatt grønnsåpe.

Laminatgulv Gulv i laminat bør kostes og støvsuges regelmessig. Vask med en fuktig klut, men hell aldri mye vann på et gulv i laminat.

- Vi anbefaler i stor grad å bruke tørrrengjøring når det gjelder laminatgulv. Kost, støvsuger eller tørrmopp er ideelt, forklarer Bjørg Iddeland hos Alloc til bonytt.no.

LAMINAT: Laminatgulvet holder seg finest om du bruker tørrmopp og kost-og-brett. Skal du vaske, bruk lite vann og syntetiske rengjøringsmidler. Foto: Produsenten
LAMINAT: Laminatgulvet holder seg finest om du bruker tørrmopp og kost-og-brett. Skal du vaske, bruk lite vann og syntetiske rengjøringsmidler. Foto: Produsenten Vis mer

Ved litt vanskeligere rengjøring eller flekker anbefaler eksperten enkelt og greit en klut vridd opp i lunkent vann.

- Om du ønsker å bruke et rengjøringsmiddel, bør dette være syntestisk. Disse vaskemidlene tørker raskt og etterlater ikke striper. Organiske vaskemidler vil etterlate en tynn film av fett på overflaten og resultere i synlige skjolder i gulvet, forklarer Iddeland.

Det meste som søles på et laminatgulv kan vaskes av med lunkent vann, men om du får flekker av leppestift, blekk eller sprittusj, prøv med litt neglelakkfjerner som inneholder aceton. 

Bruk aldri grove skrubbbørster for å fjerne flekker på et laminatgulv, og fjern væskesøl så raskt som mulig for å unngå at det trekker inn i gulvet.

De aller fleste laminatgulv er stort sett lette å rengjøre, og det er ofte tilstrekkelig å bruke tørrmopp. Fjern eventuelle flekker med en fuktig mikrofiberklut før du vasker over.

Keramiske fliser Vask keramiske fliser med et mildt vaskemiddel. For å fjerne flekker vasker du gulvet med en fuktig mopp. Tørk over med tørr klut for å unngå striper. Unngå å bruke grove renseprodukter som kan skrape glasuren på flisene.

Gulvflisene kan vaskes med en mikrofibermopp som er tilpasset fliser. For en grundigere rengjøring kan du for eksempel bruke de fleste baderomssprayer du finner på supermarkedet. Spray på og la virke noen minutter før du vasker over med en våt klut. På vanskelig kalkbelegg kan du bruke børste eller svamp. På glaserte fliser kan du som oftest bruke et syntetisk vaskemiddel.

Steinfliser Steingulv har som regel alltid blitt forbehandlet før det forlater fabrikken. Dersom dette ikke er gjort, vil flekker kunne sette seg i gulvet mye raskere og det er derfor viktig å få gulvet behandlet.

Når gulvet har blitt overflatebehandlet, kan det vaskes med vann og et mildt rengjøringsmiddel.

- Alle steingulv må overflatebehandles regelmessig for at de skal fortsette å se bra ut. Vi anbefaler å impregnere naturfliser tre-fire ganger i året, alt avhengig av hvilket rom flisegulvet er lagt i og belastningen her, forklarer Goran Mikael hos Megaflis i Oslo.

TEPPEFLEKKER: Spør hos teppeforhandleren om spesialprodukter som kan ta flekker på gulvteppet. Foto: Sharp Carpets/Produsenten
TEPPEFLEKKER: Spør hos teppeforhandleren om spesialprodukter som kan ta flekker på gulvteppet. Foto: Sharp Carpets/Produsenten Vis mer

- Når flisene først er impregnert, kan man vaske med vann og et mildt vaskemiddel, forklarer fliseeksperten. - Men unngå for all del vaskemidler som er sure og syrebasert, avslutter Mikael.

- Selv grønnsåpe er ikke ideelt på naturfliser, som helst bare bør vaskes over med en myk klut oppvridd i rent varmt vann.

Vask av væskesøl umiddelbart, spesielt om det som er sølt inneholder mye syre.

Skifergulv Mopp over gulv i skiferstein med en fuktig mopp, gjerne en i mikrofiber. Bruk enten bare lunkent vann eller vann med en dråpe tøymykner. Vri ut moppen til den ikke drypper lenger før du vasker, og tørk av gulvet i rolige jevne strøk. Spør hos forhandler om anbefalte produkter.

Væskesøl bør tørkes opp og fjernes umiddelbart, så det ikke trekker inn og setter flekker.

Linoleum Linoleum består av naturlige materialer som linolje, harpiks, tremel og kork. For mye vann kan ødelegge det beskyttende topplaget av voks, så linoleum bør ikke brukes i våtrom.

Vinyl, linoleum og gummigulv er alle slitesterke og stort sett lette å ivareta. Hvor hyppig du trenger å vaske gulvet avhenger naturlig nok både av bruk og farge og mønster på gulvet. Støvsug og kost regelmessig for å fjerne støv og løs skitt som kan bidra til at gulvet får riper, eller bruk en tørrmopp før du vasker. Vask med fuktig mopp, gjerne i mikrofiber, vridd opp i en blanding vann og mildt vaskemiddel.

Husk å bruke milde rengjøringsmidler på gulvet, hyppig bruk av grove eller sterkt kjemiske kan gjøre gulvet mindre glansfullt.

Ikke bruk alkaliske rengjøringsmidler som soda, lut, grønnsåpe og salmiakk, de kan ødelegge linoleumens overflate.

Vinyl Vinyl er rimelig, mykt og vanntett og kommer i mange forskjellige farger og design. Det er derfor et godt alternativ til fliser på våtrom, og da slipper du også å rengjøre fuger, noe mange ser på som det største problemet på et fliselagt bad.

Når du skal vaske, som bør gjøres ukentlig, fjern først overflatestøvet med en tørrmopp eller tørr mikrofiberklut. Deretter går du over med en mikrofibermopp oppvridd i grønnsåpevann.

Tenk tørt Det er altså ikke alle som er enige i at såpe og vann er den beste løsningen for å holde gulvene rene, selv om de aller fleste nordmenn tviholder på vaskebøtta og grønnsåpeflaska.

TREGULV: Verken oljede eller lakkerte tregulv bør utsettes for unødvendig mye vann når du vasker. Foto: Holzland/Produsentene
TREGULV: Verken oljede eller lakkerte tregulv bør utsettes for unødvendig mye vann når du vasker. Foto: Holzland/Produsentene Vis mer

- Med vann, såpe og langkost flytter du bare rundt på skitten, og bakterier og sopp får god næring, mener rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, som har skrevet flere bøker om vask og rengjøring.

- Alt støv fjerner vi raskest og mest effektivt med en syntetisk mikrofibermopp. Alle som har oppdaget at man ikke trenger å bruke vann for å gjøre rent, sier "Åh, at jeg ikke har gjort det før", forteller Hagesæther, en teori som også Norges astma- og allergiforbund sier seg enig i.

- Du får med deg en del skitt med en våt klut, men såpa og vannet legger seg som en hinne på gulvet, som legger igjen støv. Vannet fordamper, og det gir gode vekstvilkår for bakterier. Hvis du vil vaske med vann, så bruk en syntetisk tørr mopp først, for å få opp støvet. Deretter kan du gå over med våt klut for å få bort flekker, avslutter Hagesæther.

Les også: Slik fjerner du flekker fra tekstiler
Tøyvaskemiddel tar skitten på komfyren din
Derfor skal du la edderkoppen leve
De største baderomstabbene

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

TA STØVET FØRST: På de fleste gulv lønner det seg å fjerne støvet før du vasker. Foto: Produsenten
TA STØVET FØRST: På de fleste gulv lønner det seg å fjerne støvet før du vasker. Foto: Produsenten Vis mer
TØRRVASK FOR TRE: Vasker du parketten med noe annet enn støvmopp, bør kluten være vridd godt før du går i gang. Foto: Pergo/Produsenten
TØRRVASK FOR TRE: Vasker du parketten med noe annet enn støvmopp, bør kluten være vridd godt før du går i gang. Foto: Pergo/Produsenten Vis mer