Slik vasker du opp riktig

Rengjøringseksperter gir deg oppskriften på en perfekt håndoppvask.

OPPVASK: Husker du den riktige fremgangsmåten for hvordan man vasker opp for hånd? Foto: Berit Keilen / Scanpix
OPPVASK: Husker du den riktige fremgangsmåten for hvordan man vasker opp for hånd? Foto: Berit Keilen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag har de aller fleste oppvaskmaskin, men av og til må man til pers - og da er det lett å glemme hvordan det gode, gamle ritualet med å vaske opp for hånd egentlig foregikk.

Vi tror gjerne at vi vasker og rengjør riktig, men ekspertene gir oss gjerne andre svar. Kjøkkenvifta et for eksempel et sted det bør rengjøres oftere enn du kanskje tror.

Ekspertene kommer heldigvis ikke bare med formaninger, de har også gode tips for rengjøring på kinkige steder.

Her får du de to rengjøringsekspertene Else Liv Hagesæther og Charlotte Sagviks oppskrift til den perfekte håndoppvask.

For hvor varmt må egentlig vaskevannet være før bakteriene forsvinner? Hva vasker man først og sist? Er det mest hygienisk å la kjøkkentøyet lufttørke, eller tørke med et håndkle? Og hvor ofte bør oppvaskkosten byttes ut?

Hagesæther har skrevet flere bøker om renhold, blant annet "Rent: enkelt og greit", og Sagvik har over 20 års erfaring innen hjemmeservice, hjemmehjelp og rengjøring.

Oppskriften på den perfekte oppvask: Vasken må være ren før du begynner å vaske opp, og ikke full av rester, fettkanter og gammelt blomstervann. Fjern matrester fra sluken, ha i litt Zalo eller Sun light og vask rundt i kummen med oppvaskbørsten. Husk på at sluket er en bakteriebombe. Sikten må tømmes regelmessig, og skyll gjennom med masse varmt vann. Du kan rense vannlåsen selv. Skyll først bort matrester fra bestikk og tallerkner. Vannet du skyller med, skal være cirka 30 grader. Ikke varmere, for da vil proteinrester (eggehvite) og melk stivne og bli vanskelig å fjerne. Vaskevannet skal være behagelig varmt. Har du på deg hansker, kan du ha ganske varmt vann. Mange har for kaldt vann, slik at ikke fettet blir fjernet. Ikke bruk for mye oppvaskmiddel. Det blir ikke renere selv om du har i masse såpe, det holder med en liten sprut. Vask det reneste først. En gammel huskeregel er: Det vi skal ha opp mot munnen, vaskes først. Det vanlige er å vaske i denne rekkefølgen: Først kopper, glass, bestikk, så tallerkner, arbeidsredskaper, serveringsfat og til slutt gryter og kjeler. En typisk feil er å vaske i for skittent vann. Bytt gjerne vann etter at du har vasket bestikket. Også det at vannet slutter å skumme, er et tegn på at vannet har mistet rengjøringseffekten, og det er på tide å skifte til nytt såpevann. Skyll av det rene kjøkkentøyet med varmt vann. Skyllevannet bør holde 55 grader. Har du ikke to kummer, kan du ha en skyllebalje ved siden av vasken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer