Slik velger du øl til julematen

Dette skal du drikke til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk - og til julefrokosten.

BEST TIL MAT: Her er våre anbefalinger til øl som passer til julefrokosten, ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Foto/Montasje: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET MAT
BEST TIL MAT: Her er våre anbefalinger til øl som passer til julefrokosten, ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Foto/Montasje: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET MAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Til julemiddagen skal man drikke øl og dram. Vin blir veldig gæærnt til norsk tradisjonsmat, sier Halvor Heuch, akevittnestor og -destillatør i Arcus, til Dagbladet.

Heldigvis for oss har vi aldri hatt så mange øl å velge mellom. Både vanlige øl, og juleøl. I år ble det brygget mer enn 120 ulike juleøl, bare i Norge.

Og da har vi ikke tatt med alle hjemmebryggerne.

Under er våre anbefalinger til øl som passer sammen med vanlig julemat.

Brygge selv? Se hvordan Dinside brygget juleøl i fjor.

Hvor skal du begynne? Når du skal velge øl til julematen, bør du ta høyde for hvor kraftig og feit maten er. Prøv å finne smaker som balanserer hverandre og som ikke konkurrerer.

- Finn en rød trød med smaker som går igjen både i maten og ølet. For eksempel bør du velge øl med litt sødme og fylde for å komplementere salt og fet mat. På denne måten utfyller smakene i ølet og maten hverandre, og du får en enda bedre smaksopplevelse, sier Evan Lewis i Ægir bryggeri.

Til den feiteste maten kan du også godt gå opp i prosent. Det er mye lettere å klaffe med en sterk øl, enn en øl fra butikk, om du serverer ribbemiddag på julaften.

Til lettere julemat som fisk og kalkun passer det bedre med et litt lettere, fruktig øl med maltsødme.

Under er våre anbefalinger - som kan være et godt utgangspunkt, om du ikke vet hvor du skal starte. Men for all del: Ikke lås deg til at dette er det eneste riktige. Det kan hende du foretrekker noe annet.

- Ikke vær redd for å prøve deg frem med forskjellige øltyper. Matlaging og ølsmaking skal være gøy, så prøv nye kombinasjoner og finn det som passer din smak, sier Lewis.

Synes du juleøltesten vår kom litt seint i år?

Dette ølet passer best til ribbe Til feit ribbe passer det ekstra godt med ekstra bittert øl, eller et øl med syrlige noter.

- Du bør se etter et lett øl med litt humlesmak til juleribba. Det viktigste er at ølet takler en del salt og fett, og at det ikke utkonkurrer de milde smakene i ribba, sier Lewis.

Dagbladets juleøltestere trakk spesielt frem Nordlands juleøl (0,5 l boks, 4,5 %) og Juleøl fra Telemark Mikrobryggeri (0,5 l flaske, 6,5%) som øl som passet godt å servere til ribbe.

Dagbladets juleøltest 2015: Butikkøl

Dette ølet passer til pinnekjøtt Pinnekjøtt er salt og kraftig på smak, særlig det røkte pinnekjøttet, og kan matche de aller kraftigste ølene.

- Ikke vær redd for å prøve deg frem med forskjellige øltyper. Matlaging og ølsmaking skal være gøy, så prøv nye kombinasjoner og finn det som passer din smak, sier Evan Lewis i Ægir bryggeri. Foto: THOR BRØDRESKIFT
- Ikke vær redd for å prøve deg frem med forskjellige øltyper. Matlaging og ølsmaking skal være gøy, så prøv nye kombinasjoner og finn det som passer din smak, sier Evan Lewis i Ægir bryggeri. Foto: THOR BRØDRESKIFT Vis mer

- Til røkt pinnekjøtt bør du velde et øl med en del sødme, og til urøkt pinnekjøtt bør du ha et øl med mye fylde som også kan hente frem viltsmakene i kjøttet, sier Lewis.

Dagbladets juleøltestere trakk frem Lervigs Kringly Kris (0,33 l flaske, 4,7 %) og Lysefjorden Jul (0,5 l flaske, 4,7%) som gode øl du kan servere til pinnekjøtt.

Best til lutefisk Ølet som skal passe til lutefisk, må ikke bare passe til selve fisken, men tilbehør som bacon og baconfett, sirup, sennep - og brunost.

- Til lutefisk bør du ta utgangspunkt i tilbehøret når du skal matche med øl, siden det er de smakene som ofte er mest fremtredende. Velg et fyldig øl som har nok sødme til å balansere både salt og fett, samt litt røk, ifølge Lewis.

Vårt panel trakk frem Aass Juleøl (0,33 l flaske, 4,7%) og Nøisom Lutefisk-øl (0,5 l flaske, 4,7%) som mulige lutefiskøl.

Dagbladets juleøltest 2015: Juleøl på polet

Gode allroundøl Skal du servere litt av det ene og litt av det andre, kan det lønne seg å gå til innkjøp av en god allrounder. Øl som kan passe til det meste av julemat er også perfekt til buffeter og julefrokoster, når man spiser mange ulike retter.

Årets beste juleøl i vår test, ble trukket frem som en øl som kan serveres til det meste: Sagene Sterk jul (0,5 l boks, 6,5%).

Andre anbefalinger er Fredrikstad Juleøl (0,33 l flaske, 6,5%), CB juleøl (0,33 l flaske, 6,5%) og Nøgne Ø Julekveld (0,5 l boks, 4,5%).

Når du ikke vil drikke alkohol Da vi testet årets juleøl var det kommet så mange nye at vi måtte prioritere bort test av alkoholfrie juleøl denne gangen.

DAGBLADETS JULEØLTEST 2015 Testpanelet bestående av (fra venstre); Ken Robin Ruud, Per Øyvind Arnesen, Jan Petter Arnesen, Eskil Gaare Høstad, Anders Gran Osmundsvaag og Torleif Haug, kom også med klare anbefalinger om hvilken mat de ulike ølene passer til. Thomas Svennungsen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: LARS EIVIND BONES
DAGBLADETS JULEØLTEST 2015 Testpanelet bestående av (fra venstre); Ken Robin Ruud, Per Øyvind Arnesen, Jan Petter Arnesen, Eskil Gaare Høstad, Anders Gran Osmundsvaag og Torleif Haug, kom også med klare anbefalinger om hvilken mat de ulike ølene passer til. Thomas Svennungsen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Men panelet som testet butikkøl rakk å smake på to av årets alkoholfrie varianter, fra Clausthaler og Munkholm.

Begge to sto til terningkast fem, men merk at de her er vurdert som alkoholfrie øl, og at juryen nok ville vært litt mindre generøse med dommen dersom de trodde de smakte på vanlig øl fra butikk.

- Begge disse er gode, allroundøl som vil balansere julematen fint. De er jo hakket tynnere enn både butikk- og poløl, men likevel har de nok syre, fylde og sødme til å balansere klassisk julemat.

Vil du ha noe annet enn øl? I morgen får du tipsene til drikke til julematen for deg som ikke vil ha alkohol.

Selvfølgelig får du lov til å drikke vin til julematen. Men velger du en av den mest tradisjonsrike norske julerettene, ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk, er det ingen tvil

- Skal du drikke vin til disse rettene, anbefaler jeg å kjøpe den billigste de har på polet. Skal du drikke god vin på julaften, spar den til etter maten, er rådet fra Halvor Heuch.

Arne Brimis saftige juleribbe med sprø svor: Få oppskrift og se video, trinn for trinn

PÅ TOPPEN: Når du skal velge drikke til lutefisk er det viktig å ta hensyn til hvilket tilbehør du foretrekker. Er det søtt, salt eller fett - eller alt på én gang? Arkivfoto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
PÅ TOPPEN: Når du skal velge drikke til lutefisk er det viktig å ta hensyn til hvilket tilbehør du foretrekker. Er det søtt, salt eller fett - eller alt på én gang? Arkivfoto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer