Slik velger du pinnekjøtt

Prøv deg fram før julemiddagen, er rådet fra ekspertene.

PERFEKT: Slik skal pinnekjøttet se ut når det er tørket godt nok. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
PERFEKT: Slik skal pinnekjøttet se ut når det er tørket godt nok. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NOVis mer

DinSide.no: Pinnekjøtt brer om seg på julebord og førjulsmiddager.

Men hvilket pinnekjøtt skal man kjøpe, og hvordan skal det tilberedes, om man ikke har arvet slike tradisjoner hjemmefra?

DinSide har innhentet gode råd både om valg av pinnekjøtt og tilberedning, for dem som ikke kan dette fra før. Er du en nybegynner på norsk julemat, bør du også få med deg tipsene om hva du bør gjøre med fettrestene etter festmåltidet.

Lokale variasjoner Det fins forskjellige typer pinnekjøtt, og mange måter å tilberede det på. Samtidig handler det kanskje aller mest om å finne ut hva man personlig setter pris på.

- Det er et stort mangfold og store lokale variasjoner, understreker Helge Christie, forfatter av boka «Pinnekjøtt, Unik norsk festmat - tradisjoner fra ulike landsdeler» som nylig ble gitt ut.

I boka har han samlet informasjon om bruken av pinnekjøtt fra store deler av landet, for variasjonen er stor: Selv om 37 prosent av befolkningen spiser pinnekjøtt på julaften, så velger de altså ikke samme tilberedning.

Skal være godt tørket Pinnekjøttet er allerede å finne i matbutikkene og finnes i både dyre og rimeligere varianter. Dessuten kan man velge mellom røkt og urøkt pinnekjøtt.

Vil du ha godt pinnekjøtt, skal man ifølge Bjørn Tore Teigen i MatPrat velge et som er godt nok tørket. Teigen er meddommer under NM i julemat, hvor vinnerne blir kåret 14. november.

For å se om pinnekjøttet er tørt nok, kan man se på fargen. Har kjøttet en rødlig farge, er det ikke godt nok tørket. Dessuten skal fettlaget ligge tett inntil kjøttet, og ikke bule utover.

Deretter gjelder det å bestemme seg for om kjøttet skal være røkt eller urøkt. Tradisjonelt hadde røyking av pinnekjøttet med konservering å gjøre: Kjøttet ble røyket i områder der det var vanskelig å få det tørt nok.

Men hva skal du velge, om du ikke har noen preferanser fra før?

Røkt eller urøkt? Ifølge dommerne ved NM i julemat er bruk av røkt eller urøkt pinnekjøtt en ren smakssak.

- Jeg liker ikke røyksmak på pinnekjøttet, da må jeg drikke for mye akevitt, sier dommer Hans Eide.

Samtidig påpeker han at det jevnt over er lite røyksmak på pinnekjøttet man får i dagligvarebutikkene. Unntaket er badsturøkt pinnekjøtt, som har en kraftig røyksmak.

TRENING MÅ TIL: Ekspertene råder deg til å lage en prøvemiddag før selve julaften. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
TRENING MÅ TIL: Ekspertene råder deg til å lage en prøvemiddag før selve julaften. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer

- Velger du badsturøkt kjøtt, krever det litt av deg. Det blir som å drikke en spesiell whisky, sier Bjørn Tore Teigen.

Prøvesmak på kjøttet Også hvor lenge man skal vanne ut kjøttet før koking er en smakssak, fordi det avhenger av hvor salt man liker pinnekjøttet.

- På Østlandet sier vi 30 timer med vanning og 3 timers damping av pinnekjøttet, sier Teigen.

Meddommer Janne Haugdal fra Alimenta gir følgende råd om du er i tvil om kjøttet er vannet nok ut. Hun tipser om å smake på kjøttet underveis, så finner du ut om det er passe salt for din smak.

Er du usikker på hvilket pinnekjøtt du skal velge, kan du lage en prøvemiddag for venner eller familien.

- Kjøp tre sorter pinnekjøtt og lag en prøvemiddag, så velger du det du likte best til selve julemiddagen, anbefaler Teigen.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Sjekk også ut følgende saker:
Er dette de beste knivene?
Ikke bare lammekjøtt i lammebollene