Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik velger du riktig farge på huset

Nabohus, terrenget rundt og hustype er viktig når du skal velge farge på huset.

OMRAMMING: Hvite karmer gir større vinduer, men ikke mal huset blått. FOTO: ifi
OMRAMMING: Hvite karmer gir større vinduer, men ikke mal huset blått. FOTO: ifi Vis mer

Å male huset betyr grundig forarbeid og riktig påføring, men det hjelper lite hvis fargen er feil.

Det betyr at du bør se huset i sammenheng med nabohusene og terrenget.

Tips fra arkitekten - Ikke blått, det fungerer aldri, og har du et gammelt hus så styr unna den snille bløtkakestilen, sier Erlend Haffner, arkitekt hos Fantastic Norway.

- Det er fort gjort å safe med hvitt og lyse toner, men da skal man vite at folk gjorde mye dristigere fargevalg tidligere, fortsetter arkitekten.

- Det kan også være smart å holde seg innenfor tre farger. En hovedfarge, en til staffasjen med litt kontrast, og en kraftig farge gjerne på døren, avslutter arkitekten.

Sjekk med naboen I tettbebygde strøk vil naboen se huset ditt oftere enn du selv, og det er viktig at fargene ikke slår hverandre i hjel. Velg farge med lignende lys/mørk-kontrast, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger.

TEST FARGEN: Lag en oppstrøksprøve FOTO: ifi
TEST FARGEN: Lag en oppstrøksprøve FOTO: ifi Vis mer

- Husets omgivelser er det viktigste og sterkeste elementet ved valg av farge, sier Lisbeth Larsen, fargesjef i Jotun.

- I skogen og ved kraftig vegetasjon passer en varm fargeskala godt. I åpne landskap og ved sjøen tåler huset en kjøligere fargeskala, forklarer hun.

Ta hensyn til at på et hus omgitt av skog, vil begroing synes raskere på lyse fasader. Er huset nabo med en trafikkert vei, synes forurensninger og trafikkstøv godt på lyse vegger

Husk detaljene På inngangsdøren kan man gjerne kan være litt mer dristig i fargevalget. Ved å sette farge på døren gjør du det også enkelt å finne riktig vei inn.

Listverk, hjørnebord, vannbrett og utsmykninger kalles staffasje. Bruker du samme farge her som på kledningen ellers kamufleres staffasjen. Bruker du en kontrast, enten i lys/mørke eller farge, fremheves den.

Vinduer Med hvit omramming på vinduene fremheves de og ser større ut. Males karmer, ramtre og eventuelle sprosser i samme farge som fasaden, ser vinduene mindre ut. Treverket som rammer inn vinduene bør ha samme farge som øvrig staffasje.

Grunnmur Velg en annen farge til grunnmuren enn til huset. Helt hvite grunnmurer markerer seg veldig og kan fort se for lette ut, mens en mørkere grunnmur kan gi huset en god bakkekontakt

Test ut fargen Det er nær sagt umulig å danne seg et inntrykk av hvordan fargen vil se ut på huset ditt uten å teste rett på veggen.

SJEKK NABOHUSET: Velg farge med lignende lys/mørk-kontrast, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger. FOTO: ifi
SJEKK NABOHUSET: Velg farge med lignende lys/mørk-kontrast, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger. FOTO: ifi Vis mer

Lag det som heter oppstrøksprøver, der du maler to strøk på noen bord, enten rett på veggen eller på løse kledningsbord av samme type. Noen av malingsprodusentene har prøvebokser på en halv liter.

Maling eller beis - Kort sagt er beis underpigmentert og maling overpigmentert. Det er den viktigste forskjellen, sier malermester Jens Petter Lunde. Det betyr at maling og dekkbeis er dekkende behandlinger, mens beis er transparent og lar underlaget skinne igjennom.

Det gir to ganske forskjellige resultater. Har du en ubehandlet fasade betyr det at du må velge type behandling i tillegg til farge, avslutter malermesteren.

Få med deg mer om snekring og verktøy: Følg meg på Facebook og diskuter verktøy i Verktøyforumet.

Skriftlig kilde: Ifi.no

Les også: Ikke kjøp billig maling
Slik får du superfinish på malejobben
Slik behandler du utvendig panel

INNGANGSDØRA: Her kan du være litt dristig. FOTO: ifi
INNGANGSDØRA: Her kan du være litt dristig. FOTO: ifi Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

GRUNNMUREN: En mørk grunnmur gir huset god bakkekontakt. FOTO: ifi
GRUNNMUREN: En mørk grunnmur gir huset god bakkekontakt. FOTO: ifi Vis mer
DETALJER: Bruker du kontrastfarge på staffasjen fremheves detaljene FOTO: ifi
DETALJER: Bruker du kontrastfarge på staffasjen fremheves detaljene FOTO: ifi Vis mer