Slik venner du babyen av med brystmelk

Ti trinn til å slutte med pupp.

TRINNVIS: Det finnes ingen fast oppskrift for når og hvordan avvenningen fra brystet skal foregå, men en trinn for trinn-guide kan hjelpe deg. Illustrasjonsfoto: iStockphoto
TRINNVIS: Det finnes ingen fast oppskrift for når og hvordan avvenningen fra brystet skal foregå, men en trinn for trinn-guide kan hjelpe deg. Illustrasjonsfoto: iStockphotoVis mer

Det kan være mange grunner til at man vil trappe ned på ammingen.

En vanlig årsak er at barnet begynner i barnehage, eller at mor skal tilbake på jobb.

Lov å bli lei Her i landet tenker man gjerne at avvenningen kan skje når barnet er rundt tolv måneder, fordi det er lagt opp til at mor er tilbake i arbeid etter cirka et år.

Norske helsemyndigheter anbefaler å fullamme i seks måneder, og fortsette med morsmelk som basis i kosten frem til 12 måneders alder. Verdens helseorganisasjon anbefaler å fortsette ammingen fram til barnet er to år.

Mange mødre som ammer lenger, føler det er tabu.

Men det er ikke uvanlig at kvinner ønsker å trappe ned på ammingen før barnet er fylt ett år. Det kan for eksempel skyldes sykdom og at mor må ta medisiner som kan skade barnet.

Ofte blir de større barna mer nysgjerrig på omgivelsene og mindre opptatt av brystet. Da er det desto enklere å stoppe ammingen.

Mor kan også bli lei av å amme, eller synes at det er ubehagelig.

Uansett grunn, er det viktig å ta hensyn til barnet.

Helsesøster Marit Westbye ved Nydalen Helsestasjon i Oslo minner om at alle barn er veldig forskjellige, med individuelle behov. Derfor finnes det ingen fast oppskrift for hvordan ammeslutt skal gjennomføres.

- Du må for eksempel ta hensyn til barnets alder og om barnet er småspist eller ikke. Det aller viktigste er å gå sakte og forsiktig frem, og bruke tid på avvenningen, sier hun til Dinbaby.com.

Er du usikker på hvordan du skal gå frem, får du en trinn for trinn-guide som kan hjelpe deg på veien mot ammestopp:

1. Bestem deg Sett et tidspunkt for når avvenninngen skal starte, for eksempel om en uke. Da får du tid til å nyte den siste tiden og venne deg til tanken, er rådet fra den danske foreldrenettsiden Vores børn.

Velg aller helst et tidspunkt hvor både du og partneren din har overskudd, for eksempel i forbindelse med en ferie. Unngå perioder hvor det skjer en hel masse, som flytting, barnehagestart, dere har overnattingsgjester eller lignende.

2. Ta deg god tid Det finnes ingen fast oppskrift for når og hvordan avvenningen fra brystet skal foregå. Men hvis det ikke er sykdom eller medisiner med i bildet, er det en hovedregel å gå langsomt frem.

- Hvor lang tid man skal bruke på avvenningen, vil være helt individuelt, og like mye komme an på hva mor selv føler. Noen vil sikkert si at 14 dager er lang nok nedtrapping, mens andre vil si et halvt år, sier Anne Sigstad, informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen.

Men det kan være greit å lage seg en deadline, så du ikke trekker avvenningen eller nedtrappingen ut i det uendelige.

Gradvis avvenning lar barnet innrette seg skånsomt til en ny matingsrutine.

Er barnet under 12 måneder, er det viktig for barnets fordøyelse at det fortsatt får en del morsmelk når ny mat introduseres.

Etter hvert vil hyppigheten av ammingen gå ned for at det skal bli plass til annen mat.

Husk at barnet trenger tid til å venne seg til fast føde, så det gjelder å være tålmodig og innstilt på at det kan komme til å ta litt tid.

Er du usikker på hva babyen kan spise? Her får du en guide til enkel babymat du lager selv.

3. Trapp ned En annen grunn til å trappe ammingen stille og rolig ned, er for å unngå brystspreng, tette melkeganger og brystbetennelse.

- Bråstopper du med ammingen, risikerer du brystbetennelse, fordi melken står fast i brystet. Ta bort ett og ett måltid, og vent og se hvordan det går, anbefaler helsesøster Marit Westbye.

Det er bra at melkemengden i rolig tempo får mulighet til å tilpasse seg barnets endrede behov, så du ikke plutselig sitter der med overfylte bryst som ikke blir tømt.

Også ammehjelper Anne Sigstad advarer mot for rask avvenning.

- Ja, for brå avvenning kan føre til tilstoppede melkeganger, som i sin tur kan føre til brystbetennelse, sier hun.

Ammeslutt blir sannsynligvis ikke noe enklere av at to kvinner ammer samme baby, slik Lillian (42) og Elin (31) gjorde.

4. En amming om gangen Start med å kutte ut et måltid i døgnet, og erstatt dette måltidet med morsmelkerstatning, grøt eller annen fast føde.

Morsmelkerstatning er et godt, og ofte helt nødvendig, alternativ til amming.

- Ammer du seks ganger om dagen, går du ned til fem ammestunder i to-tre dager, eller til melkeproduksjonen har stabilisert seg ved det lavere nivået, og deretter ned til fire ganger og vent til produksjonen stabiliserer seg, og så videre, helt til du ender på ønsket antall - eller til barnet er helt avvent, sier Anne Sigstad.

Begynn gjerne med det måltidet hvor mor har minst melk, eller barnet er lettest å avlede.

Mange starter med å kutte ut amming om natten. Det kan gjøres når babyen er cirka seks måneder og får dekket matbehovet i løpet av dagen.

- Men dersom mor og barn synes det er ok å amme om natten, hender det ofte at det måltidet er det siste som kuttes ut, sier Sigstad.

- For eksempel etter at mor er begynt i jobb igjen, vil ofte barnet begynne å etterspørre brystet mer om natten. Dette kan henge mer sammen med behov for nærhet og trygghet enn behovet for mat, forklarer hun.

Hvis barnet skal begynne i barnehagen, er det naturlig å fjerne den første ammingen i det tidsrommet, typisk om formiddagen.

Yndlingsmåltidet er ofte det på kvelden, og det vil for mange være naturlig å la dette være det siste som kuttes ut.

5. Hold ut Har du først tatt beslutningen, så forsøk å stå ved den, anbefaler Vores børn.

Det er viktig å være konsekvent og tålmodig gjennom hele prosessen. Tro på at det du gjør, er til det beste for deg og barnet.

Trøst deg med at de fleste barn aksepterer situasjonen etter ganske kort tid.

6. Gi barnet en erstatning Babyen kan bli frustrert av å ikke lenger få bryst, som har gitt det både trøst, kos, nærhet og avslapning, forteller ammehjelper Anne Sigstad.

Alt etter barnets alder kan brystet erstattes med en smokk, en flaske eller litt mat, eller du kan avlede med yndlingsleketøyet eller en sang.

Vores børn mener du bør unngå å vise deg for barnet uten klær i nettopp denne perioden.

Ønsker du å diskutere ammeslutt med andre mødre, kan du følge brystavvenningsdebatten på Dinbaby.com.

7. Aksepter tilbakefall Det kan skje at babyen plutselig ikke lar seg trøste eller falle til ro på annen måte enn ved å gi det bryst.

Da kan det i enkelte tilfeller ikke være annet å gjøre enn å legge det til.

Tilbakefall er normalt - og helt greit, skriver Vores børn. Gjør ammestunden kortvarig, så barnet finner ro, men ikke fyller seg med melk.

Er barnet tørst, kan det få vann av en flaske eller en kopp.

8. Hjelp brystene I takt med at du reduserer antall ammestunder, faller melkeproduksjonen din.

Jo mindre barnet drikker, eller jo mindre melk som pumpes, desto mindre melk produserer brystene.

Når man slutter å amme barnet, vil melkeproduksjonen opphøre etter en stund og ikke begynne før slutten av neste graviditet.

Det kan hjelpe å pumpe brystene om de er veldig spente, det skal ikke stimulere produksjonen på samme måte som barnet ditt og kan forhindre brystbetennelse.

- Det kan også hjelpe å gå med en litt stram BH eller binde opp brystene med et skjerf eller lignende, slik at det oppstår et mottrykk, tipser Anne Sigstad.

Da oppfatter kroppen det slik at brystene er fulle, og produksjonen avtar.

9. Masse kjærlighet Det kan være tøft å stoppe ammingen. Vis barnet at du har bestemt deg, men at du er der for det. Bytt ut ammingen med annen mat og avled med andre aktiviteter. Kos med, hold og lek med barnet mer enn vanlig.

- Sørg for at barnet får mye kjærlighet og hudkontakt. Behovet for amming er ikke det samme som behovet for mat. Det betyr trøst og kos og trygghet for den lille, minner ammehjelper Anne Sigstad om.

Det er viktig å være tålmodig og støtter barnet i denne løsrivelsesprosessen.

10. Du trenger ikke stoppe helt Hvis både du og barnet koser dere med ammingen, trenger du ikke stoppe helt, selv om barnet har fylt året. Behold gjerne en ammestund så lenge både du og barnet har lyst.

Forsøk å ikke bekymre deg over hva andre tenker. Nyt i stedet samværet og hyggestunden.

- Ammingen er jo både kos og ”vaksine”. I tilfeller der barnet blir syk, har mange erfart at ammingen tar seg opp igjen, fordi barnet ikke orker annen mat en periode. Da må en ta en ny runde med nedtrapping når barnet blir friskt, forteller Anne Sigstad.

Du kan lese mer om morsmelkens helsegevinster på Ammehjelpens nettsider.

Les også:

- Amming skal ikke gjøre vondt

Ikke slank deg når du ammer

Tren deg til spretne pupper

Avliver myter om morsmelk

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

KOS: Amming handler ikke bare om mat, men også om trøst og nærhet. Derfor er det viktig å gi barnet masse kos når du trapper ned på ammingen. Illustrasjonsfoto: iStockphoto
KOS: Amming handler ikke bare om mat, men også om trøst og nærhet. Derfor er det viktig å gi barnet masse kos når du trapper ned på ammingen. Illustrasjonsfoto: iStockphoto Vis mer