DÅRLIG DRENERING: Når malingen flasser av grunnmuren, kan det være et tegn på dårlig drenering. Et annet tegn kan være lukt i kjelleren og saltutslag på veggene. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
DÅRLIG DRENERING: Når malingen flasser av grunnmuren, kan det være et tegn på dårlig drenering. Et annet tegn kan være lukt i kjelleren og saltutslag på veggene. Foto: Gorm Kallestad/ScanpixVis mer

Slik vet du at du har problemer med dreneringen

Maling som flasser av er ett av tegnene.

Dersom det er lukt i kjelleren eller du ser antydning til mugg eller saltutsalg på kjellerveggen, har du også sannsynligvis et dreneringsproblem.

I disse tider hvor alle himmelens sluser har åpnet seg, kan mange oppleve tegn på at dreneringen sannsynligvis er dårlig og at det må gjøres noe med den.

Dårlig drenering kan gi seg mange utslag og det er viktig å være bevisst tegnene, slik at tiltak kan iverksettes før konsekvensene blir for dramatiske.

Lukt og saltutsalg er to ting du bør være oppmerksom på. Mugg er et annet tegn.

Det svenske magasinet Allt om fritidshus (nr. 3 2010) stiller opp fem punkter som kan være indikasjoner på at dreneringen bør kontrolleres.

- Og dersom slike tegn kommer til syne i etterkant av nedbørsperioder, kan dette være de første indikasjonene på at den opprinnelige dreneringen er i ferd med å svikte, sier seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Trond Bøhlerengen, til klikk.no.

Gammel drenering Ifølge magasinet er det en risiko for at drenering som er eldre enn 30 år ikke lenger fungerer etter hensikten.

- Dersom bygningen er fundamentert på sprengstein, bør dreneringens levetid være lang, utdyper Bøhlerengen.

- Men i andre situasjoner, ofte med jordholdige masser i terrenget rundt bygningen, vil dreneringen ha begrenset levetid. Tiden for utskifting kan variere mellom 20 og 60 år.

Fuktspor på grunnmuren Innvendig i kjellerrommene vil dårlig drenering føre til at fuktighet trenger inn. Dette viser seg som kalk- eller saltutslag på muren, og noen ganger også som avflassing av maling.

- Slike tegn vil ofte være sikre indikasjoner på at fuktighet kommer utenfra og inn i veggene, forklarer Bøhlerengen.

Vann blir liggende ved grunnmuren En annen indikasjon på at dreneringen er mangelfull, er ifølge Allt om fritidshus at vann samler seg inn mot grunnmuren.

- Et grunnprinsipp er at alt vann, også det fra tak og terrasser, skal ledes BORT fra bygningen, understreker Bøhlerengen.

Høy luftfuktighet Dersom du går til verks med en fuktighetsmåler (hygrometer) og denne viser en luftfuktighet på mer enn 75 prosent, kan det ifølge Allt om fritidshus innebære at man har et fuktproblem.

- Et slikt problem vil nødvendigvis ikke alltid skyldes dårlig drenering, men det kan også være et tegn på mangelfull ventilasjon, understreker Bøhlerengen.

Dårlig lukt Lukt er den siste fuktindikasjonen Allt om fritidshus presenterer. Dersom det lukter innestengt eller muggaktig, selv etter at man har luftet, er det et tegn på dårlig drenering.

Les også:
Slik holder du grunnmuren fri for vann
Slik lager du dreneringsgrøft
- Jeg frykter at sønnen min kan bli en overgriper

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

DÅRLIG DRENERING: Saltutslag på grunnmuren kan være tegn på at dreneringen svikter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
DÅRLIG DRENERING: Saltutslag på grunnmuren kan være tegn på at dreneringen svikter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer