Slik vet du at mensen er for kraftig

Kraftig menstruasjon kan plage både kvinnen selv og dem rundt henne. Men det finnes hjelp.

KAN BEHANDLES: Kraftige blødninger kan behandles. - Du er ikke nødvendigvis dømt til å leve med det, sier gynekolog Åsle-Marit Ullern. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
KAN BEHANDLES: Kraftige blødninger kan behandles. - Du er ikke nødvendigvis dømt til å leve med det, sier gynekolog Åsle-Marit Ullern. Illustrasjonsfoto: Colourbox.noVis mer

Varighet, smertebilde og mengde på menstruasjon er individuelt og varierer fra kvinne til kvinne.

For eksempel kan du oppleve store smerter, mens venninnen din nesten ikke kjenner noen ting. Noen blir kåte, mens andre vil ha sex-fri.

Men hvis må du holde deg hjemme under menstruasjonen fordi du blør gjennom bind og tamponger, kan du ha for kraftige blødninger og bør oppsøke lege.

- En vanlig menstruasjon varer i mindre enn 8 dager, og du blør mindre enn 80 milliliter i løpet av perioden, sier overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs Hospital, Mette Moen, til Klikk.no.

Blør du mer enn det, kan du ha for kraftige blødninger, som heter menoragi på fagspråket.

Det uvanlige blir vanlig Fordi enkelte blødningsmønster og problemer med menstruasjon kan gå i arv (se liste over årsaker lenger ned), kan det det unormale bli normalt hvis datteren henter informasjon fra mor.

- Menstruasjon er ennå litt tabu å snakke om, og unge kvinner henter informasjon fra den nærmeste kilden - som er mor, sier gynekolog Åsle-Marit Ullern ved Best Helse Nordstrand og Overgang.no.

- Mange vet nok alt for lite. De tror for eksempel at blodet renses ved menstruasjon, eller at det er farlig å stoppe menstruasjonen totalt. Kanskje vi trenger bedre undervisning i skolen?, sier Moen.

Lider unødig - Mange tenker at dette er noe de bare må tåle hver måned. Men hvor mye man blør og hvilket smertenivå man skal tåle, må settes opp mot alle de gode behandlingsmetodene som finnes, sier Ullern.

- Du er ikke nødvendigvis dømt til å leve med det. Enkle metoder kan gi økt livskvalitet.

Kvinner med store eller langvarige blødninger kan bli slappe og føle seg utbrent.

- Har du kraftige blødninger som i tillegg blir uregelmessige, hvis det er anemi, eller hvis blødningen påvirker livskvaliteten, bør du uansett oppsøke lege, mener Moen.

Venter for lenge - Mange går lenge og plages med kraftig menstruasjon uten å kontakte lege. De plages i de 8-10 dagene menstruasjonen varer, men så går det over og dermed så "glemmer" de det til neste menstruasjon, forteller gynekolog Nina Willumsen ved Dr. Willumsens Kvinneklinikk i Drammen til Bayer HealthCare.

- Samtidig er det veldig nedverdigende å blø ut sofaen til venner, eller stå på gaten og plutselig ha blødd gjennom klærne. Det har en del kvinner som har kraftige blødninger opplevd. Slike opplevelser tar man med seg, og det gjør noe med deg, forteller Willumsen.

Dette er ikke vanlig Det kan være vanskelig å vite om man blør for mye. Men det finnes metoder for å finne ut om du blør mer eller mindre enn 80 ml i perioden, for eksempel kan du bruke et damebeger og notere deg mengde hver gang du tømmer det. For noen kan det oppleves som strevsomt.

Bruker du tykke bind, og må likevel bytte hyppigere enn du går på toalettet, kan det være en indikasjon på kraftige blødninger.

- Noen bruker nattbind eller bleier, noen setter vekkeklokken på for å skifte. Hvis en kvinne blør igjennom til sengeklærne eller ut i truse og buksen, så er det neppe akseptabelt, sier Moen.

Årsaker Kraftige blødninger kan ha disse årsakene:

• Koagulasjonsforstyrrelser (von Willebrand sykdom) • Lokale årsaker i livmor (polypper, muskelknuter) • Endometriose • Hormonelle årsaker (også hypertyreose) Kilde: Åsle-Marit Ullern

- Koagulasjonsforstyrrelser, endometriose og noen hormonelle årsaker kan være arvelige, sier Ullern.

- De fleste av disse tilstandene kan behandles enkelt. Det aller letteste er cyklokaprontabletter og gestagenpreparater som p-sprøyten.

Ulike behandlingsmetoder Hvilken behandling som kan hjelpe akkurat deg, avhenger av alder og prevensjonsbehov (om det er barneønske):

• p-pille,hormonspiral • cyklokaprontabletter • hormoner som kan stoppe menstruasjonene totalt (f.eks.p-piller uten pause eller p-sprøyte) • kirurgiske inngrep: fjerning av muskelknute (om det er årsaken og det fortsatt er barneønske), fjerning av livmorslimhinnen ved ulike metoder (f.eks.brenning) hvis det ikke er fremtidig ønske om graviditet, eller fjerning av hele livmoren (hvis annen behandling ikke har ført frem)
Dette bekymrer oss mest - Hva er, etter din mening, den vanligste bekymringen kvinner har rundt menstruasjon?

- Hvis det skjer endringer i mønsteret. Og hvis det er store smerter, noe som bør undersøkes. Ikke aksepter forklaringer om at "det går over når du har født".

Mer informasjon om menoragi Norsk Helseinformatikk har utfyllende informasjon om kraftige menstruasjonblødninger.

Tilstanden forårsakes hyppigst av ubalanse i hormonene (dysfunksjonelle livmorblødninger) hos unge jenter rundt puberteten og hos kvinner i årene før og i overgangsalderen.

For kvinner i 35-40-årene er muskelknuter eller myomer den hyppigste årsaken til menoragi.

Bruk av vanlig kopperspiral medfører økt blødningsmengde, særlig i forbindelse med de første menstruasjonene etter innsettingen. Hormonspiral gir derimot reduserte blødningsmengder.

LES OGSÅ: 9 symptomer på brystkreft du oppdager selv
Slik finner du din biologiske alder
8 tegn på at du har et helseproblem
Unge vil operere kjønnsleppene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.