Store forskjeller mellom landets sykehus

Slik vil politikerne bedre akuttbehandlingen av hjerneslag

Krever større investeringer til nye CT-maskiner.

MINUTTENE TELLER: Størsteparten av hjerneslagene skyldes blodpropp. Blodproppløsende behandling må gis innen 4,5 timer etter slaget er oppstått for at det skal ha effekt. Foto: NTB Scanpix.
MINUTTENE TELLER: Størsteparten av hjerneslagene skyldes blodpropp. Blodproppløsende behandling må gis innen 4,5 timer etter slaget er oppstått for at det skal ha effekt. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er store forskjeller mellom landets sykehus i akuttbehandlingen av hjerneslag, som Dagbladet avdekket og omtalte 3. januar.

84 prosent av hjerneslagene her i landet skyldes blodpropp (hjerneinfarkt). Dette viser siste årsrapporten fra Norsk Hjerneslagregister.

Andelen som får trombolyse, eller blodproppløsende behandling, ved hjerneinfarkt varier mellom 5 og 37 prosent. Nå vil politikerne styrke akuttbehandlingen.

- Vi er helt i front i verden på behandling av hjerneslag, men det er for store forskjeller. Utfordringen i Norge er at vi må ha en desentralisert sykehusstruktur. Vi må styrke kompetansen i akuttkjeden og tvinge sykehusene til å ha gode rutiner, sier Sveinung Stensland (H) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Etterlyser tiltak

Torsdag denne uka (03.01.19) sendte han et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H) der han spør: «Hva vil helseministeren gjøre for å sikre en bedre og mer likeverdig hjerneslagbehandling i hele landet?»

Overfor Dagbladet understreker han at det ikke bare er ved de små sykehusene at andelen som får blodproppløsende behandling er lav.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer