TRENDY TRENING: American College of Sports Medicine har laget en trendoversikt basert på tilbakemeldinger fra over 2600 trenere, instruktører og bransjefolk fra hele verden. For første gang har Zumba/dansetrening klatret inn på topp 10-lista. Her fra Zumba-kurs for instruktører ved Elixia på Majorstua i Oslo i fjor. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
TRENDY TRENING: American College of Sports Medicine har laget en trendoversikt basert på tilbakemeldinger fra over 2600 trenere, instruktører og bransjefolk fra hele verden. For første gang har Zumba/dansetrening klatret inn på topp 10-lista. Her fra Zumba-kurs for instruktører ved Elixia på Majorstua i Oslo i fjor. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

Slik vil vi trene i 2012

Effektivt, resultatorientert og mer spesialisert. Her er årets kommende treningsnyheter og trender.

(Dagbladet): Hvert år gir American College of Sports Medicine (ACSM) ut ei liste over 20 treningstrender de mener vil utpeke seg i året som kommer.

Lista er basert på tilbakemeldinger fra over 2600 trenere og andre i bransjen fra hele verden.

- Korte og effektive timer er en klar trend. De fleste i dagens samfunn kjenner på tidsklemma, og ønsker dermed å optimalisere sin trening for å sikre maks resultat på kort tid. Etterspørselen på effektive 30-minutters klasser og ekspresstimer med personlig trener øker, sier produktsjef for gruppetrening i Elixia, Johanna Fredriksson  

Personlig trening På førsteplass er «profesjonelle, kvalifiserte og velutdannede instruktører og personlige trenere», noe PR- og kommunikasjonssjef i SATS, Lars Einar Petterson, bekrefter er en økende trend:

- Oversikten til ACSM stemmer godt overens med det vi opplever på SATS, og vi har alltid jobbet knallhardt med utdanning og videreutvikling av instruktører og personlige trenere. Det har skjedd en større profesjonalisering av bransjen gjennom flere år, sier han.

Personlig trening er fortsatt med på lista, samtidig som kategorien «personlig trening i grupper» har økt i popularitet det siste året.

- Det stilles høyere krav til kompetansen til hver enkelt instruktør mye på grunn av at den generelle kunnskapen hos medlemmene øker, sier Fredriksson.

Senior-trening - Vi opplever at stadig flere voksne over 60 år blir medlemmer. De vil holde seg i god form slik at de kan nyte en aktiv alderdom, sier Petterson.

Treningsprogrammer for godt voksne holder seg fortsatt i toppsjiktet når det gjelder trender, og ved Friskis & Svettis tror de dette er noe som kommer til å bli enda mer etterspurt i 2012.

- Dette er timer som er tilpasset godt voksne både med tanke på musikk og øvelser, sier kommunikasjonsansvarlig i Friskis & Svettis Norge, Ida Westgaard.

Populære dansetimer - Av treningstrender ser vi at funksjonell trening, dans og de timene hvor fokus på det mentale er i vekst, sier Fredriksson.

Zumba og annen danserelatert trening har for første gang fått plass på topp ti-lista til ACSM?s trendliste. I fjor kom denne formen for trening på en 24. plass.

Alle treningskjedene som tilbyr dette bekrefter at det er stor pågang på disse timene, og de forventer dansebølgen også følger oss inn i 2012.

-Når det gjelder gruppetrening i sal, vil Zumba og Afromoves fortsette å være populært, men utvikling av dansekonsepter som baserer seg på enkle kombinasjoner og rytmer vil også komme som nyheter i 2012, sier kjedeansvarlig i Spenst Norge, Eirin Bolle.

TØFF TRENING: Ved Mudo Gym og Kampsport på Torshov i Oslo startet de i år med et nytt treningskonsept kalt «Fit & Safe». Her underviser instruktør Fredrik Bjertnæs de fem ivrige jentene Thea Stensrud (27), Sonja Wikberg (20), Karianne Heien (31), Silje Vides Jorden (18) og May Helen Forsberg (39). Foto: Jacques Hvistendahl.
TØFF TRENING: Ved Mudo Gym og Kampsport på Torshov i Oslo startet de i år med et nytt treningskonsept kalt «Fit & Safe». Her underviser instruktør Fredrik Bjertnæs de fem ivrige jentene Thea Stensrud (27), Sonja Wikberg (20), Karianne Heien (31), Silje Vides Jorden (18) og May Helen Forsberg (39). Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer

- Trening med nytteverdi

På Mudo Gym og Kampsport er den største nyheten i 2012 treningskonseptet «Fit & Safe» - selvforsvarstrening for kvinner.

Treningsprogrammet er lagt opp slik at teknikkene og metodene som læres bort er effektive i forhold til å forsvare seg mot et overfall, samtidig som det er fokus på høy intensitet og treningseffekt.

Hovedfokuset er å skape bevissthet om hvordan unngå å havne i farlige situasjoner.

Presseansvarlig og konseptleder ved Mudo Gym og Kampsport, Per Christian Pedersen, tror flere kvinner ønsker å trene «tøffere» uten at det skal være farlig.

Etter de mange voldtektene i hovedstaden i høst arrangerte Mudo gratis selvforsvarskurs for 400 jenter.

SELVFORSVAR MED HØY PULS: «Fit & Safe» består av selvforsvarsteknikker, i tillegg til at den får pulsen opp. Her er det Silje Vides Jorden (18) som får trent seg mens Sonja Wikberg (20) tar imot slagene. Instruktør Fredrik Bjertnæs lærer jentene riktig teknikk, samtidig som de får trent seg effektivt. Foto: Jaqcues Hvistendahl.
SELVFORSVAR MED HØY PULS: «Fit & Safe» består av selvforsvarsteknikker, i tillegg til at den får pulsen opp. Her er det Silje Vides Jorden (18) som får trent seg mens Sonja Wikberg (20) tar imot slagene. Instruktør Fredrik Bjertnæs lærer jentene riktig teknikk, samtidig som de får trent seg effektivt. Foto: Jaqcues Hvistendahl. Vis mer

- Mange av er nå interessert i å fortsette med regelmessig selvforsvarstrening, og da er Fit & Safe en effektiv treningsform.

Han forklarer at de i treningen trekker frem teknikker som er basert på grovmotoriske bevegelser:

- Det skal være mulig å gjennomføre dette i en stresset situasjon. Med adrenalin i kroppen og tunnelsyn er det mange kampsport-teknikker som er vanskelige for selvforsvar. Derfor har vi også øvelser som simulerer følelsen av å være i en stress-situasjon, og kjører høyt tempo. Samtidig som denne typen trening har nytteverdi er det svært god fysisk trening.