Slike kebab-kjemper finner du ikke i Norge

Dôner-kebaben i Istanbul lages med ordentlig kjøtt.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ISTANBUL (Dagbladet): Det sies at New York er byen som aldri sover.

Tilsvarende kan det erklæres at Istanbul er byen som aldri stopper å spise - for så å spise litt mer!

Førsteklasses Tyrkerne simpelthen elsker mat. Det er ikke uten grunn at det tyrkiske kjøkken rangeres i verdenstoppen.

Da er det ikke norske utgaver av kebabsjapper som gjelder. Der snakkes det om ekte tyrkisk mat, laget på råvarer som tåler å sammenliknes med det meste.

LEKKERT: Det er lite som minner om norsk «kebab» på denne kjempemessige dôner kebab-karusellen med ekte kjøtt. Å være kebabkokk, kebapçiler, er en skikkelig varm jobb! Foto: EIVIND PEDERSEN
GATEMAT: Det kryr av små og store spisesteder gatelangs i Istanbul. Kvaliteten er jevnt over svært høy, i forhold til norsk standard. Foto: EIVIND PEDERSEN
SELVBETJENING: På dette gatekjøkkenet kan sultne kunder selv plukke ingrediensene og få dem tilberedt av dyktige kokker. Foto: EIVIND PEDERSEN
TRALLEMANN: Takket være et vel utbygd transportsystem, ofte basert på personlig avlevering, fungerer varetransporten ypperlig i storbyen. Denne spreke karen har til og med tatt med seg en haiker på lasset. Foto: EIVIND PEDERSEN
PÅFYLL: Her er en av forklaringene på den gode kvaliteten på maten i Istanbul: Minst en gang om dagen får både store og små spisesteder nye forsyninger med råvarer. Sjekk disse tomatene! Foto: EIVIND PEDERSEN
KAFETERIA: Istanbul har tallrike kafeteriaer som byr på enkle matretter, som er fantastisk velsmakende for en latterlig billig penge. Foto: EIVIND PEDERSEN
PASTAMAT: Kake på tyrkisk heter «pasta». Dette er en kunst som mange konditorer i Istanbul behersker til fulle. Foto: EIVIND PEDERSEN
TURISTFELLE: Kjenner du deg igjen? Innpåslitne kelnere som forsøker å praie deg på gata. Når du opplever slikt i Istanbul, er sjansen stor for at du har rotet deg inn i en skikkelig turistløype. Foto: EIVIND PEDERSEN
KOKKEKUNST: Selv ikke kokken går av veien for å komme ut for å fortelle potensielle kunder om hva han har på dagens meny. Foto: EIVIND PEDERSEN
GATEMAT: Denne blide karen kjører hele dagen trallevogna opp og ned bakken utenfor Grand Bazar og tilbyr søtsaker og forfriskninger. Foto: EIVIND PEDERSEN
STØRST: Turistfella Grand Bazar inneholder ca. 5000 butikker og tallrike spisesteder. For ikke å snakke om de støre salgsstedene som bugner av søtsaker, som turkish delight. Foto: EIVIND PEDERSEN
LESKENDE: Det trengs stadig påfyll av ferskpresset appelsinjuice på denne drikkestasjonen langs handlegata Istiklal Caddesi. Pris: En snau femmer. Foto: EIVIND PEDERSEN
DESSERT: Etter måltidet kan det kanskje passe å kjøpe seg noen søtsaker. Utvalget av lokalt produsert godteri er imponerende. Foto: EIVIND PEDERSEN
SILDEFISKE: På Galatabrua står lokalbefolkningen tett i tett og forsøker å fiske en porsjon med ansjos. Foto: EIVIND PEDERSEN
FISKERKONE: Denne kvinnen gjør som så mange andre innbyggere i Istanbul - hun prøver fiskelykken fra Galatabrua. Foto: EIVIND PEDERSEN
MATVOGN: I Istanbul trenger du ikke å oppsøke matutsalget. Tallrike mattraller ruller rundt i bygatene der det falbys alt fra varme retter til bakervarer. Foto: EIVIND PEDERSEN
GLADMAT: En porsjon is, dondurma, er alltid en godbit i Tyrkia - og det gir gode bilder til familiealbumet. Foto: EIVIND PEDERSEN
MOROMANN: Denne iskremselgeren tar poenget lynkjapt: Da paret skulle fotograferes, tok han av sin egen hatt for å pynte karen. Foto: EIVIND PEDERSEN
HEMMELIG: På denne lille brygga, noen hundre meter fra Galatabrua, samles lokale tyrkere til både lunsj og svermerier. Her er ingen innkastere som forsøker å melke turistene. Foto: EIVIND PEDERSEN
FISKEBRYGGE: Her ligger de små restaurantbåtene tett langs brygga ved Zindanhan i Istanbul, ikke langt fra krydderbasaren. rettene tilbys som båtkjøkkenmat. Foto: EIVIND PEDERSEN
MATHULL: Det er ofte vanskelig å klare å gå forbi når det dufter liflig av kylling fra döner kebaben. Foto: EIVIND PEDERSEN

Her lages döner kebab på ekte kjøtt: Kylling, okse eller lam, og ikke sammalt kjøtt slik vi er vant til i Norge.

Tro det eller ei: Selv de minste og mest bortgjemte spisestedene lager sine retter av råvarer som de fleste norske serveringsbedrifter kan misunne dem.

Det kjennes på smaken. Sammen med herlige krydder og tilberedning på kullgrill gir det maten utrolig gode smaker.

Mange folkeslag Med byens beliggenhet med ett bein i Asia og ett bein i Europa, er Istanbuls mat inspirert og påvirket i forskjellige retninger.

Det deilige kulinariske kaoset har oppstått fordi så mange slags kulturer har vært innom.

LEKKERT: Det er lite som minner om norsk «kebab» på denne kjempemessige dôner kebab-karusellen med ekte kjøtt.  Å være kebab-kokk, kebapçiler, er er skikkelig varm jobb. Foto: EIVIND PEDERSEN
LEKKERT: Det er lite som minner om norsk «kebab» på denne kjempemessige dôner kebab-karusellen med ekte kjøtt. Å være kebab-kokk, kebapçiler, er er skikkelig varm jobb. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Her har de satt sitt preg, både arabere, persere, grekere og mange andre, som opp gjennom tidene har hatt herredømme over området.

Kulinarisk lapskaus Alt dette finnes det spor av den dag i dag.

Det er som en eneste stor lapskaus, med tydelige avgrensninger og kulinariske spissfindigheter.

Fra det flotteste femstjerners kjøkken på fasjonabelt hotell, til en krydret og grisete islak-burger som smaker himmelsk en sein nattetime etter en tur på byen.

Før de siste opptøyene var en nattlig «burger-hamam» på Taksimplassens mange spisesteder et fast innslag i nattuglenes bevegelsesmønster.

STRANDMAT: Finnes det noe mer typisk Istanbul-mat enn grillet makrell, uskumru, i bagett - med deilig tilbehør av saus og friske grønnsaker? Med kjærlig hånd tilbereder Mehmet Efe sine deilige lunsjporsjoner i parken på Det gylne horn, noen hundre meter fra Galatabrua. Foto: EIVIND PEDERSEN
STRANDMAT: Finnes det noe mer typisk Istanbul-mat enn grillet makrell, uskumru, i bagett - med deilig tilbehør av saus og friske grønnsaker? Med kjærlig hånd tilbereder Mehmet Efe sine deilige lunsjporsjoner i parken på Det gylne horn, noen hundre meter fra Galatabrua. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Fortsatt finnes like gode burgere i mange andre og fredeligere strøk av Istanbul.

Hemmeligheten Ingen kan si at de har vært i Istanbul uten å ha spist grillet makrell, uskumru, i bagettbrød.

Langs stien som går tvers over en idyllisk park noen hundre meter fra Galatabrua, står tre-fire stilig antrukne menn med sine salgsvogner. Med drevne bevegelser og kjærlighet til råvarene lages de flotte lunsjbrødene.

- Hit kommer ikke så mange turister. De vet ikke om denne «hemmelige» plassen. De fleste kundene er tyrkere, gjerne finansfolk, som unner seg litt frisk luft og god mat i pausen, forteller Mehmet Efe.

For de fleste besøkende er det områdene på hver side av den gedigne Grand Bazar og Galatabrua som er de naturlige områdene å utforske. Her ligger spennende områder.

De tøffeste og mest nysgjerrige tar gjerne ferja over Borporussundet og går på oppdagelsesferd på den asiatiske asiatisk side.

Labyrint Et av de mest kjente strøkene for turister er områdene rundt Istiklal-avenyen. Det er her de eldgamle trikkene snor seg gjennom folkemengden, midt i den brede gata.

Nesten uansett hvor du tar en avstikker herfra, ender du garantert opp i et eller annet spennende spisested.

Litt lenger unna ligger mange fancy klubber og restauranter langs sjøkanten oppover mot den gedigne Bosporusbrua.

Turiststrøk Også i områdene rundt gamlebyen og Den blå moskeen finner du mange steder å stille sulten. Her ligger flere kvartaler med fiskerestauranter av høy klasse.

Mange steder har særdeles ivrige innkastere, som gjerne vil ha turistbesøk.

IS: Du skal ikke bevege deg mange metrene i Istanbul før du ramler over en iskremselger. Det tyder på gode varer og godt salg. Foto: EIVIND PEDERSEN
IS: Du skal ikke bevege deg mange metrene i Istanbul før du ramler over en iskremselger. Det tyder på gode varer og godt salg. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Da vet du at du befinner deg utenfor de innfødtes territorium og har forlatt de erketypiske tyrkiske områdene der den genuine maten serveres.

Men du blir da mett, her også!

Og litt blakkere..

• Les også: Denne byen mangler ikke historier om verdens mest berømte hemmelige agent.

ISMANN: Ingen lager mer ablegøyer av issalget enn tyrkere. Denne selgeren har spesialisert seg på å gjøre kunster med kjeksisen. Foto: EIVIND PEDERSEN
ISMANN: Ingen lager mer ablegøyer av issalget enn tyrkere. Denne selgeren har spesialisert seg på å gjøre kunster med kjeksisen. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer