Slimpropp, klyster og barbering

Her er svarene på det som er flaut å spørre jordmoren om.

MYE Å TENKE PÅ: Gravide kan ha mange bekymringer, og ikke alt er like enkelt å dele med jordmor. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
MYE Å TENKE PÅ: Gravide kan ha mange bekymringer, og ikke alt er like enkelt å dele med jordmor. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

Det er mye rart vordende foreldre kan lure på og bekymre seg over. Og ikke alle problemstillinger er like enkle å ta opp med jordmor eller lege.

Jordmor Kjersti Irgens har 12 års erfaring fra svangerskapsomsorg, føde- og barselavdeling og driver privat jordmorpraksis i Bergen.

Skal mye til å sjokkere Hun skulle ønske at gravide i større grad turte å spørre henne om pinlige eller vanskelige ting, og understreker at ingen spørsmål er for dumme.

- Det skal mye til for å sjokkere en jordmor. Gravide får høre så mye rart. Men vi kan gi svar og berolige, sier hun til BarniMagen.com.

- Dette gjelder både de som har små bekymringer, til kvinner som sliter med alvorlig fødselsangst.

Må bygge opp et tillitsforhold Som eksempel forteller jordmoren at kvinner som har opplevd seksuelle overgrep, kan ha store problemer med tanken på den forestående fødselen.

- Men på grunn av at det er så skambelagt, forteller de det ikke til jordmor, og får derfor ikke den hjelpen og støtten de burde ha fått, forteller Irgens.

Hun forstår at en trenger å ha bygget opp et tillitsforhold til jordmor eller lege for å tørre å komme med vanskelige spørsmål.

Småblødninger etter sex - Derfor bruker jordmor stort sett en time på første samtale med kvinnen og 30 minutter på senere samtaler, for å gi en arena for de gode samtalene, sier Irgens.

Andre kan være livredde på grunn av småblødninger etter sex, og kan grue seg for å ta det opp.

- De kan være redde og ha dårlig samvittighet, helt uten grunn, og så tør ikke ta det opp med legen sin, fordi de synes det er flaut at det skjedde etter sex, forteller jordmoren, som beroliger med at en liten blødning etter samleie har sammenheng med at slimhinnene blir skjørere og at mormunnen lett kan blø når man er gravid.

Blødninger gir alle gravide panikk. Selv om det kan være tegn på at noe er galt, kan den også være helt ufarlig.

Under gir hun svar på noen av spørsmålene gravide kan synes det er pinlig å spørre om.

1. Hva er egentlig slimproppen for noe, og når faller den ut? ”Slimpropp” høres skikkelig ekkelt ut. Men slimproppen har en viktig funksjon svangerskapet gjennom.

- Slimproppen forsegler livmoren slik at ikke fosterhinnen og livmoren blir angrepet av bakterier, forklarer jordmor Kjersti Irgens.

Slimproppen er en tykk klump med slim som ligger i åpningen av livmorhalsen. Slimet beskytter mot infeksjoner, og allerede kort tid etter at du har blitt gravid vil dette slimet tykne til.

Det betyr at du ikke trenger å være redd for å bade, gå i svømmehallen eller ha samleie mens du er gravid.

Når "proppen" går, er det et tydelig tegn på at fødselen nærmer seg.

- Noen vil oppleve å miste hele proppen på en gang, og det vil komme ut en cirka 1-2 centimeter lang og 1 centimeter bred tjukk, slimpete klump med litt blod i, forteller Kjersti Irgens.

Da kan du begynne å være oppmerksom på også andre tegn på fødsel, som kan begynne like etter eller fremdeles være noen uker unna.

- Hos svært mange vil slimproppen løse seg opp, og komme ut litt og litt, like før eller under fødsel, slik at du ikke merker det så godt, sier jordmoren.

2. Hva om vannet mitt går når jeg er på butikken eller sitter på trikken? Barnet er omgitt av fostervann, som beskytter det inne i livmoren. Ved fødselen går det hull på denne posen, og fostervannet renner ut.

- Det er omtrent én liter fostervann der inne, så skulle vannet gå mens du er på butikken, blir du våt, konstaterer Kjersti Irgens.

Hun kan berolige med at det slett ikke er som på film, der alle fødsler starter med at vannet går.

- Bare 10-15 prosent av alle fødsler starter med at vannet går spontant, uten at man har hatt rier først. Uansett så vil de aller fleste stort sett holde seg i trygge omgivelser så sent i svangerskapet, så sjansen for at vannet skal gå ute blant folk er relativt liten, mener jordmoren.

Skulle du være så uheldig at det skjer mens du står i kassen på butikken, mener jordmoren at det verken vil være ekkelt eller flaut.

- Men det kan bli vått og kaldt. Når vannet går, kan du ikke gjøre annet enn å tørke opp og ringe fødeavdelingen for å høre hva du skal foreta deg. I noen tilfeller må du reise til sykehuset når vannet går, forteller Kjersti Irgens.

3. Blir jeg barbert nedentil når jeg kommer på sykehuset, om jeg ikke har gjort det selv hjemme? - Dette er det mange gravide som spør meg om, forteller Irgens.

- Og nei, det skjer ingen "tvangsbarbering" av den fødende når hun ankommer fødeavdelingen. Det kan eventuelt bli aktuelt etter at fødselen er overstått, å klippe bort noe hår for å komme bedre til om kvinnen trenger noen sting i underlivet.

Jordmoren forteller at en del gravide foretrekker å barbere seg nedentil før fødselen på grunn av renslighetsgrunner.

- Det er vanlig å ha til dels sterke blødninger etter en fødsel, og noen kvinner forteller meg at de synes at et barbert underliv gir lettere renhold.

Noen får mannen sin til å gjøre barberingen for seg, fordi den store magen gjør at de selv ikke kommer til. Men dette altså ikke noe som er nødvendig å gjøre, ifølge Irgens.

4. Hva betyr det at babyens hode fester seg? - At babyens hode fester seg, betyr at hodet står godt i bekkengangen, og er et tegn på at babyen er klar til å komme ut, forklarer Kjersti Irgens.

En pappa hun hadde på kurs, trodde det betydde at babyens hode endelig hadde festet seg til resten av kroppen - noe han selvsagt var svært lettet for, forteller jordmoren lattermildt.

5. Får jeg klyster før fødselen fordi jeg ikke skal bæsje på meg? Noen kvinner får løs mage noen dager før fødselen. Kroppen ordner opp selv, slik at tarmen ofte er ganske tom når fødselen setter i gang.

Men andre gravide kan slite med treg mage og forstoppelse, og for disse kan det være til hjelp å få et klyster, forteller Kjersti Irgens.

- En forstoppelse kan være en fødselshindring, med tanke på at barnet skal ut og ned bekkenet.

En graviditet kan gi deg hard mage og mange andre plager du kanskje ikke var klar over. Slik forandrer kroppen din seg under svangerskapet.

Når man føder og kjenner trykketrang, er det ikke rart at det kan komme også litt avføring.

- Dette er noe kvinner ikke snakker om, og som gravide kvinner kan gå og bekymre seg over. Men det er helt normalt, og under fødselen vil du sannsynligvis ikke en gang tenke på det.

Jordmødre er vant til dette, og vil tørke det bort slik at det er rent til babyen kommer.

Verken lege eller jordmor vil synes at det er ekkelt eller flaut, beroliger Irgens, som oppfordrer alle gravide til å stille flere "dumme" spørsmål.

- Alle gravide skal møtes med respekt og forståelse fra jordmor og lege, uansett hvilke problemstillinger de kommer med, understreker jordmoren.

Er du redd for at underlivet ditt skal forandre seg etter fødselen? Ifølge Tore Henriksen, seksjonsoverlege på Kvinneklinikken på Rikshospitalet, er det en myte at menn vil merke stor forskjell på partneren etter hun har født.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.